Sari direct la conținut

UNPR viseaza alianta cu PDL. Ce spun Cristian Diaconescu, Cezar Preda, Ioan Oltean si Sever Voinescu despre posibila alianta dupa model ACD

HotNews.ro

Declaratiile presedintelui onorific al UNPR, Cristian Diaconescu privind necesitatea unei aliante cu PDL la alegerile din 2012 sunt privite cu reticenta de catre democrat liberali. Dincolo de declaratiile oficiale, sursele HotNews.ro sustin ca reprezentantii UNPR doresc sa-si mentina mandatele de parlamentari si dupa alegerile din 2012 si au nevoie de PDL sa intre in Parlament. Pe de alta parte, unepristii vor sustinere pentru doua functii in structura de conducere a Parlamentului. De partea cealalta, democrat liberalii fug de o eventuala alianta semnata la tribunal, dar sunt dispusi sa le ofere sustinere in Parlament.

Aceleasi surse sustin ca la nivelul Coalitiei reprezentantii UNPR au revendicat doua posturi de vicepresedinti in structura de conducere a Parlamentului, mai exact, o functie la Camera Deputatilor si una la Senat. In apropierea sesiunii parlamentare, conform procedurii legislative, se renegociaza functiile in Parlament. Uneperistii au primit asigurari din partea PDL ca vor fi sustinuti pentru a-si numi reprezentantii in Birourile Permanente ale celor doua Camere.

Infiintat in 2010, in contextul masurilor nepopulare luate de actualul Guvern, UNPR are sanse reduse sa atinga pragul necesar de a intra in Parlament. Sursele citate sustin ca liderii UNPR sunt constienti de riscul de a obtine rezultate nesemnificative la alegerile din 2012 si ca, din acest motiv, au lansat oferta catre democrat liberali.

Presedintele onorific al UNPR, Cristian Diaconescu a declarat pentru HotNews.ro ca isi mentine punctul de vedere privind alcatuirea unei Aliante cu PDL la viitoarele alegeri locale si parlamentare. Totusi, Diaconescu neaga ca infiintarea unei aliante cu PDL ar fi fost discutata la nivelul forului de conducere al UNPR.

  • Imi mentin punctul de vedere privind necesitatea unei aliante pe viitor cu PDL. Suntem un partid nou format, am sustinut guvernarea care a luat masuri anti-criza, deloc populare, si este normal sa vedem in PDL un partener si pe viitor. Este opinia mea personala si cred ca si colegii mei privesc lucrurie in acest sens, dar la nivelul conducerii nu s-a dezbatut acest subiect„, a precizat Diaconescu.

Surse democrat liberale au declarat pentru HotNews.ro ca oferta lansata de Diaconescu nu-i tenteaza deloc pe liderii PDL. Democrat liberalii nu doresc sa faca o alianta cu unperistii din calcule strict pragmatice. Scaderea PDL in sondaje va fi resimtita la scrutinul din 2012 si partidul risca sa piarda din mandatele pe care le detin in prezent. Asocierea cu UNPR ar genera disensiuni in interiorul partidului, in special in randul parlamentarilor care vor refuza sa cedeze locuri pentru UNPR.

Pe de alta parte, democrat liberalii sunt prudenti in declaratii si evita sa spuna un „nu” categoric pentru a mentine intacta majoritatea Coalitiei aflate la guvernare. Vicepresedintele PDL, Cezar Preda a declarat la Radio RFI ca nu exclude o eventuala alianta intre PDL si UNPR, dar in apropierea alegerilor din 2012.

  • „Daca in preajma alegerilor, se va concluziona ca este „profitabila” o alianta cu UNPR, subiectul va fi abordat in PDL, spune Cezar Preda. „Ceea ce gandesc la ora actuala liderii UNPR se inscrie pana la urma intr-o continuitate a colaborarii actuale din coalitia de guvernare. Noi nu am discutat in cadrul Partidului Democrat Liberal asa ceva, nu am discutat despre o alianta. UNPR-ul a fost si este un aliat corect fata de PDL si s-a pozitionat ferm pentru reforma statului roman. Daca in preajma alegerilor care vor veni anul viitor se va concluziona ca este corecta, fezabila si profitabila o alianta cu UNPR, vom discuta la partid. Pana acum, noi nu am avut asemenea discutii in Partidul Democrat Liberal, dar nu exclud o asemenea chestiune„, declara vice-presedintele PDL.

Si Ioan Oltean este rezervat in declaratii. Vicepresedintele PDL sustine ca, in prezent, trebuie intarita Coalitia de guvernare, iar pe viitor trebuie analizata atent o astfel de propunere. „Nu au avut loc discutii in acest sens la nivelul conducerii PDL dar in acelasi timp nu putem sa stam cu mainile in san si sa privim cum se intareste Opozitia. Trebuie sa consolidam si sa asiguram actul guvernarii pana in 2012 . Pana la alegeri mai este un an si trebuie sa discutam si acest aspect. Trebuie sa analizam avantajele dar si posibilele dezavantaje ale unei aliante pentru participare impreuna la algeri in 2012. Este o propunere care merita discutata pe viitor in partid„, a declarat pentru HotNews, Ioan Oltean.

  • Sever Voinescu, deputat PDL: „Nu cred ca o alianta formalizata este in acest moment prioritara pentru PDL. Cred ca in primul rand  trebuie sa ne definim in raport cu alianta semnata de Antonescu si Voiculescu. Impreuna cu UNPR suntem in aceeasi tabara si sustinem o guvernare foarte grea care din punct de vedere politic impune riscuri mari. In opinia mea  importanta este coalitia pentru guvernare pe care o formam in prezent cu UNPR decat orice act pe care l-am semna la tribunal”.

Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu a declarat miercuri la RFI ca „UNPR este o formatiune mica si s-ar descurca mai bine intr-o alianta, decat separat”. „Cred ca acest proces de aglutinare a Puterii si a Opozitiei, de constituire a doua structuri puternice, fata in fata, pentru alegerile din 2012 ar fi un proces interesant si necesar, pentru ca ar clarifica ceva mai bine si mesajele si ar prezenta populatiei doua alternative cat se poate de coerente. Deci cred ca daca de partea Opozitiei acest proces poate avea si efecte benefice, in primul rand pentru sanatatea democratica a societatii si de partea Puterii un astfel de demers poate fi dus la bun sfarsit”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro