Sari direct la conținut

Imbatranirea populatiei ameninta succesele economice din Romania

HotNews.ro

Raportul, intitulat De la rosu la gri: Cea de “a treia tranzitie” a populatiilor in curs de imbatranire din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica, atrage atentia ca, desi imbatranirea populatiei este un fenomen general, un numar de 28 de tari din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica se confrunta cu dificultati combinate precum o populatie relativ saraca si procese de tranzitie incomplete catre economii de piata mature.

Problemele sunt accentuate si de nevoia de a implementa urgent reforme pe termen lung.

Populatia din regiune va scadea cu 24 de milioane de locuitori in urmatorii douazeci de ani

Potrivit estimarilor, populatia totala din regiune va scadea cu aproximativ 24 de milioane de locuitori in urmatoarele doua decenii, iar media de varsta va fi printre cele mai ridicate din lume.

“Nici o tara in curs de imbatranire din lume nu este atat de saraca precum este Georgia. Cu un venit national brut pe cap de locuitor de doar putin peste 1000 de dolari anual, se preconizeaza ca aceasta va pierde aproape o cincime din populatie in urmatoarele doua decenii.

Si dezvoltarea institutionala este in urma in multe tari, chiar si in cele care au aderat la Uniunea Europeana”, explica Arup Banerji, manager pentru economia dezvoltarii resurselor umane al Bancii Mondiale si coautor al raportului.

Pana in 2025, Rusia va pierde circa 17 milioane de locuitori, iar media de varsta in Slovenia va fi de 47 de ani, printre cele mai ridicate din lume.

Cresterea cheltuielilor publice este inevitabila

Studiul atentioneaza ca miscarile demografice care au acum loc in regiune vor stopa cresterea economica.

Autorii raportului subliniaza ca una dintre marile preocupari este aceea ca populatiile in curs de imbatranire vor exercita presiuni noi, pe care sistemul public nu si le va putea permite – asupra cheltuielilor publice, in special pentru pensii si ingrijire pe termen lung a persoanelor in varsta.

“Aceste preocupari sunt accentuate de realitatea existenta in multe foste tari comuniste, finantarea acestor sisteme fiind de pe acum necorespunzatoare”, se mai arata in raport.

Posibile solutii: politici si institutii noi sau sporirea participarii fortei de munca

Potrivit analistilor, tarile din regiune trebuie sa implementeze politici care sa procedeze astfel incat sistemele de pensii sa fie viabile din punct de vedere financiar chiar cu mai multi pensionari, si sa ia masuri pro-active pentru finantarea ingrijirii pe termen lung.

O alta solutie ar fi aceea de a elabora acorduri de prestari de servicii care sunt mult mai putin costisitoare decat serviciile spitalicesti. Sporirea participarii fortei de munca, prin cresterea varstei de pensionare si prin incurajarea unor forme flexibile de angajare este o alta solutie identificata de autorii raportului.

La finele anului trecut, un raport al Comisiei Nationale de Prognoza arata ca in mai putin de 20 de ani, unul din cinci romani va avea peste 65 de ani, in 2050 populatia Romaniei urmand sa ajunga la doar 16 milioane de locuitori.

Ieri, 19 iunie 2007, sute de pensionari au protestat la Bucuresti si in principalele orase din tara, cerand un trai decent si marirea pensiilor.

Acestia au cerut majorarea punctului de pensie cu pana la 40 la suta din salariul mediu brut tarifar pe tara, completarea cu ajutoare de la bugetul de stat a pensiilor mai mici de 350 de lei si revenirea la legea din anul 2005 privind acordarea medicamentelor compensate. Ei doresc si acces gratuit la analize medicale, bilete de tratament in statiunile balneare, gratuitate pe transportul public.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro