Sari direct la conținut

Coreea de Nord s-a angajat sa renunte la programul nuclear

HotNews.ro

Dupa 16 ore de negocieri intense, convorbirile de la Beijing referitoare la programul nuclear militar nord-coreean s-au incheiat, luni noaptea, cu un acord referitor la primii pasi pentru dezarmarea Coreii de Nord.

Potrivit postului american de televiziune ABC, citat de AFP, Phenianul ar urma sa primeasca un milion de tone de petrol si un milion de kilowati de electricitate pe an, in schimbul renuntarii la programul sau nuclear.

Phenianul pare de acord

Coreea de Nord s-a angajat, marti, sa renunte la arsenalul sau atomic, in special la principalul reactor nuclear de la Yongbyon, in schimbul unui ajutor energetic, a anuntat un oficial sud-coreean, citat de AFP.

Phenianul va primi un ajutor energetic de un milion de tone de petrol, daca va respecta angajamentul asumat, a adaugat sursa citata.

Acordul a venit la capatul negocierilor desfasurate cu SUA, Coreea de Sud, China, Rusia, si Japonia.

Autoritatile chineze au difuzat deja asa-zisul „text final”, care cuprinde primele etape ce trebuie urmate pentru ca Phenianul sa inceapa desfiintarea programului sau nuclear, dar si compensatiile economice pe care le va primi in schimb.

Pana acum negocierile au trenat din cauza solicitarii Phenianului de a primi un imens ajutor energetic, in schimbul renuntarii la programul nuclear. Nord-coreenii sustin ca daca reactorul nuclear de la Yongbyon va fi oprit vor avea nevoie de o cantitate impresionanta de combustibil.

SUA si Coreea de Nord reiau relatiile diplomatice

Statele Unite au anuntat ca vor incepe, in doua luni, sa retraga de Coreea du Nord de pe lista neagra a statelor care sustin terorismul si sa ridice sanctiunile comerciale impuse Phenianului.

Potrivit AFP, cele doua tari vor incepe discutiile pentru reluarea relatiilor diplomatice, in urma acordului semnat marti.

Fostul ambasador american la ONU a afirmat, insa, ca presedintele Bush trebuie sa respinga acordul, deoarece este in contradictie cu politica SUA.

Potrivit presei internationale, documentul urmeaza sa fie adoptat, marti dupa-amiaza, de cele sase state participante, inca din 2003, la discutiile pentru dezarmarea nucleara a Coreii de Nord.

Phenianul a testat prima bomba nucleara in 9 octombrie 2006 fapt pentru care a fost sanctionat de ONU.

Prevederile acordului semnat, marti, la Beijing

  • Coreea de Nord va inchide centrala nucleara de la Yongbyon si va permite accesul inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA)
  • Phenianul va discuta cu celelalte state implicate in negocieri despre redactarea unei liste care sa cuprinda toate programele sale nucleare
  • Statele Unite si Coreea de Nord vor demara negocierile pentru a stabili relatii diplomatice. Washington a acceptat ca in doua luni sa retaga statul nord-coreean de pe lista tarilor care sustin terorismul si sa suspende sanctiunile comerciale in cazul in care Phenianul isi respecta angajamentul de a inchide, apoi dezafecta, principalul sau reactor nuclear.
  • Coreea de Nord si Japonia vor incepe discutiile bilaterale pentru normalizarea relatiilor.
  • Phenianul va primi un ajutor energetic de urgenta echivalent unui volum de 50.000 de tone de petrol in termen de 60 de zile, apoi 950.000 de tone imediat ce Phenianul va dezafecta complet reactorul de la Yongbyon si alte instalatii nucleare.
  • Crearea a cinci grupuri de lucru pentru supravegherea procesului.
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro