Sari direct la conținut

Monica Macovei si Renate Weber se bat in adrese catre Tariceanu

HotNews.ro

Amandoua lucreaza in justitie, amandoua au o buna reputatie.

Renate Weber si Monica Macovei au intrat intr-o confruntare puternica pe tema selectiei pentru postul de judecator la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene si Tribunalul de Prima Instanta.

Atat Weber, cat si Macovei au sfarsit prin a trimite „judecatorului” Tariceanu note privind modul de organizare a concursului pentru posturile de judecator european.

Luni, intr-o conferinta de presa, Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), si candidat pentru unul din posturile de judecator la Curtea Europeana de Justitiei de la Luxemburg, a acuzat ca procedura de selectie nu este corecta.

Fostul consilier prezidential i-a trimis premierului Tariceanu o scrisoare prin care reclama lipsa de transparenta si viciile de procedura de care s-a lovit in cursa pentru ocuparea unui post de judecator la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) de la Luxemburg.

Weber acuza lipsa de transparenta in concursul de selectie a celor doi judecatori

Lipsa de transparenta consta, potrivit Renatei Weber, in faptul ca nimeni nu cunoaste numele tuturor candidatilor inscrisi pentru a ocupa unul din aceste posturi, competitia fiind lansata in urma unui anunt publicat de Ministerul Justitiei.

De asemenea, ea a afirmat ca dupa mai multe modificari aduse termenului la care cei ce si-au depus dosarele urma sa fie examinati, examenul propriu-zis a fost sustinut in biroul ministrului Justitiei.

Weber sustine ca, in timpul interviului pentru ocuparea postului, a fost pusa sa aleaga un subiect din mai multe biletele, desi anuntul initial privind organizarea interviului nu vorbea despre o alta etapa in afara de interviu.

„Mi se pare inadmisibil sa ne intoarcem in asemenea mod in timp, la momentul la care se organizau atatea concursuri cate era nevoie pana la momentul la care, in final, sa iasa castigator cel pe care ni-l dorim. Este un flagrant abuz de putere din partea Ministerului Justitiei”, a declarat Renate Weber.

Macovei ii scrie si ea lui Tariceanu

La randul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei i-a trimis o nota premierului Calin Popescu Tariceanu in care arata ca nu a intervenit nicio schimbare pe parcursul concursului si ca cei inscrisi au dispozitie suficient timp pentru a se pregati de concurs.

„Pentru asigurarea confidentialitatii candidaturilor si protejarea identitatii acestora, numele candidatilor nu au fost facute publice. Bineinteles, in cazul in care doresc, candidatii isi pot face publice candidaturile”, se arata in nota trimisa lui Tariceanu.

Avocat versus procuror

Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia, are doua posibile explicatii pentru pentru batalia in adrese pentru Tariceanu. „Prima ar fi ca Monica Macovei este procuror, iar Renate Weber avocat. Intre procuror si avocat exista intotdeauna o lupta care este arbitrata de un judecator. Cealalta ipoteza are in vedere interese de context.

Renate Weber nu a rezistat foarte mult in calitate de actor al lumii deciziilor politice, si s-a intors in societatea civila. Monica Macovei a rezistat si ar putea sa fie ceva mai prinsa in sistem decat Weber”.

Din partea Societatii Academice Romane (SAR), Alina Mungiu-Pippidi spune ca Renate Weber nu face altceva decat sa preseze pentru a-si mari sansele de a ajunge judecator la Luxemburg.

„Daca doamna Weber ar fi pierdut deja acest concurs se justifica atunci rostul unei conferinte de presa, insa ea nu a fost respinsa, intrucat concursul nu s-a incheiat. Dar Renate Weber nu are o diploma in dreptul european si nu a fost judecator. Insa si-a constituit un grup de lobby in randul societatii civile si are sanse.

I-a facut servicii premierului Tariceanu retragandu-se din grupul presedintelui Traian Basescu, iar acum cere recompensa”.

Sa pariem pe Weber?

Alina Mungiu spune ca, desi Renate Weber nu are pregatire in dreptul european, relatiile bune pe care si le-a creat ar putea ajuta-o sa obtina postul de judecator al CJCE. La randul sau, Cristian Parvulescu, care sustine ca a vazut lista candidatilor, vorbeste de atuurile presedintelui Fundatiei pentru o Societate Deschisa.

„Cu toate ca ceilalti colegi au studii in dreptului european, Renate Weber are avantajul faptului ca are experienta in drepturile omului si ca in momentul de fata Europa are o deschidere larga fata de acest domeniu”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro