Sari direct la conținut

Privatizarea BCR a trecut de Curtea Constitutionala

HotNews.ro

Curtea Constitutionala a decis luni, 9 octombrie 2006, cu majoritate de voturi (5 la 4), ca dispozitiile Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.33/2006 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane sunt constitutionale.

La data de 20 septembrie, Executivul a decis amanarea cu o luna a datei de finalizare a tranzactiei pentru privatizarea BCR de la 21 septembrie la 20 octombrie, dupa ce Curtea Constitutionala nu a reusit sa ia o decizie in privinta unei sesizari de neconstitutionalitate privind legea pentru finalizarea bancii, formulata de 39 de senatori.

In cadrul sedintei de luni, Curtea Constitutionala a reluat dezbaterile asupra sesizarii de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.33/2006 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane, sesizare formulata de un numar de 39 de senatori.

Decizia Curtii Constitutionale este ca dispozitiile criticate sunt constitutionale, iar decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii legii.

“Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, se arata intr-un comunicat de presa al Curtii Constitutionale.

Cei 39 de senatori au acuzat Guvernul ca si-a depasit atributiile prin emiterea ordonantei de privatizare.

La sfarsitul lunii iulie a acestui an, Executivul a adoptat prin Ordonanta unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane. Actul normativ promoveaza prevederile legale care limiteaza atat in timp cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR.

Conform Ordonantei, ajutorul de stat nu poate depasi jumatate din pretul contractului de privatizare a BCR, deci jumatate din pretul de 3,75 miliarde euro, mai exact circa 1,8 miliarde euro. In ceea ce priveste limita de timp, termenul pana la care se pot face solicitari este data de 31 decembrie 2013.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor si presedintele Comisiei de privatizare a BCR, a explicat la vremea respectiva ca a fost nevoie de adoptarea Ordonantei de catre Guvern intrucat proiectul de lege adoptat in mai si care continea prevederi similare, nu a fost adoptat in Senat din cauza lipsei de cvorum.

„Pentru a putea merge inainte cu procesul de privatizare am promovat aceasta ordonanta. Vom retrage proiectul de Lege si vom trimite ordonanta catre Parlament, urmand ca ordonanta sa fie actul legislativ care intra in dezbaterea Parlamentului”, a afirmat atunci ministrul Finantelor Publice.

La data de 20 septembrie, Executivul a decis amanarea cu o luna a datei de finalizare a tranzactiei pentru privatizarea BCR de la 21 septembrie la 20 octombrie, dupa ce Curtea Constitutionala nu a reusit sa ia o decizie in privinta sesizarii facute de cei 39 de senatori.

Sesizarea urma sa fie analizata de Curtea Constitutionala insa, in urma deliberarii nu s-a intrunit votul majoritatii. Plenul Curtii Constitutionale este format din noua membri dar intrucat un post devenise vacant incepand cu luna aprilie 2006, voturile exprimate au fost impartite in mod egal (patru la patru), sesizarea neputand fi astfel analizata. Numirea judecatorului pe postul vacant intra in atributiile Camerei Deputatilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro