Sari direct la conținut

Proiectul Constanta-Trieste a primit unda verde

HotNews.ro

Comitetul Interstatal al proiectului Pan European Oil Pipeline a aprobat, la Zagreb, forma finala a Memorandumului de Intelegere privind sustinerea si accelerarea implementarii proiectului PEOP si infiintarea unei companii de dezvoltare a acestui proiect.

Partea romana a fost reprezentata la reuniune de catre domnul Secretar de Stat Eugen Tapu-Nazare, insotit de o delegatie care a inclus reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului, SC Conpet SA si SC Oil Terminal.

Urmatorul pas important in evolutia proiectului Pan European Oil Pipeline va fi semnarea Memorandumului de Intelegere la nivelul ministrilor de resort din cele 5 state participante.

Romania se afla printre cele 5 tari implicate in construirea Oleoductului Constanta-Trieste. Conform studiului de fezabilitate realizat de Hill International Consortium pentru partea de conducta care va traversa Romania, beneficiile pentru tara noastra pe o durata de 20 de ani vor fi urmatoarele, in functie de capacitatea de tranzit care se va stabili:

-2,27 miliarde $ pentru varianta de capacitate de 40 milioane tone/an

-3,1 miliarde $ pentru varianta de capacitate de 60 milioane tone/an

-4,39 miliarde pentru varianta de capacitate de 90 milioane tone/an

Oleoductul Constanta-Trieste reprezinta cea mai directa ruta catre inima Europei.

Din Comitetul Interstatal, aflat in acest moment sub presedintie croata, fac parte 3 tari – Romania, Serbia si Croatia, iar Italia si Slovenia sunt membri observatori cu drepturi depline.

Piata tinta a proiectului PEOP o reprezinta Uniunea Europeana, Italia fiind detinatoarea celei mai mari capacitati de rafinare a petrolului din Europa.

Prin conectarea la TAL (Trans Alpine Pipeline Network) piete tinta devin si Germania, Austria si alte state vest-europene.

Oleoductul Constanta-Trieste reprezinta o alternativa la sursele de energie rusesti, marii jucatori din zona caspica fiind, in primul rand, mari companii petroliere americane si europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro