Sari direct la conținut

MAE: Posibilitatile de interventie ale Ambasadei de la Stockholm pentru muncitorii romani sunt limitate

HotNews.ro

Ambasada Romaniei la Stockholm a constatat, in ultima perioada, cresterea numarului de romani aflati in dificultate in Suedia, in principal din lipsa mijloacelor financiare, insa posibilitatile de interventie sunt limitate, informeaza MAE, in contextul protestelor unor zilieri romani din aceasta tara.

„In ultima perioada, ambasada Romaniei la Stockholm a constatat cresterea numarului cetatenilor romani care se afla in situatie de dificultate in Suedia, in principal din lipsa mijloacelor financiare. Cel mai recent caz, la data de 21 august, 100 de cetateni romani au acceptat sa mearga in Suedia la cules de fructe de padure. Activitatea de culegere de fructe de padure are loc in apropiere de granita cu Norvegia. La 24 august, intre 85 de cetateni romani si firma angajatoare s-a declansat un conflict de munca. Grupul respectiv de culegatori a refuzat deplasarea in padure si a blocat un drum secundar de acces cu paturi si alte obiecte din spatiul de cazare. Ceilalti 15 cetateni romani si-au desfasurat activitatea normal. Protestarii sunt nemultumiti de conditiile de munca si de plata si solicita acoperirea de catre firma angajatoare a costurilor de intoarcere in Romania, circa 75 de euro de persoana, precum si acordarea pentru fiecare lucrator care decide sa plece a unei sume suplimentare”, a explicat, joi, Doris Mircea, purtator de cuvant al MAE, citata de Mediafax.

Doris Mircea spune ca, potrivit informatiilor de care dispune Politia suedeza, firma ar fi dispusa sa acopere costurile de intoarcere in Romania, dar nu si alte cheltuieli: „In acest moment, in conditiile in care nu exista o plangere formala, politia considera incidentul un conflict de munca intre angajati si angajatori care nu necesita implicarea autoritatilor de politie. Fiind vorba de un conflict de munca intre cetatenii romani si firma angajatoare, posibilitatile de interventie ale personalului consular sunt limitate”.

Ea a precizat ca personalul consular nu poate interveni pe langa firma angajatoare pentru a formula pretentii in numele cetatenilor romani: „In conformitate cu legislatia in vigoare, o misiune diplomatica nu poate interveni in urgentarea solutionarii cazurilor semnalate. Facem precizarea ca misiunile diplomatice romane din strainatate, inclusiv cea de la Stockholm, nu sunt responsabile si nici nu dispun de resursele necesare pentru asigurarea cheltuielilor de cazare si intretinere ale cetatenilor romani care se deplaseaza in afara granitelor tarii”.

„Romanii au contactat Ambasada si li s-a spus limita de competenta pe care o avem in acest domeniu. O parte din ei, din cate am inteles si noi, se vor intoarce, nu as putea sa va fac o declaratie pe aceasta tema pentru ca nu stim exact nici noi numarul celor care s-au decis sa se intoarca, care accepta conditiile de lucru, aceasta ramane in functie de negocierea care se poarta intre parti”, a mai spus purtatorul de cuvant al MAE.

Un grup de 100 de romani, plecati in Suedia la cules de fructe de padure, au organizat un protest miercuri, dupa ce au fost acuzati ca ar fi „lenesi” si nu au fost platiti de angajatorul care le-a impus o norma zilnica de lucru despre care ei sustin ca ar fi imposibil de realizat, scrie site-ul suedez TheLocal.se. Cei 100 de romani au platit cate 300 de euro fiecare pentru a ajunge in Suedia. Lor li s-au promis initial cate 60 de euro pentru a culege zilnic 50 de kilograme de fructe de padure. Ajunsi in Suedia, angajatorul a schimbat conditiile in 50 de euro pentru 70 de kilograme culese zilnic. Dupa ce si-au dat insa seama ca media zilnica de fructe culese este de doar 20 de kilograme de fructe, romanii il acuza pe angator ca i-ar fi tras pe sfoara.

„Nu sunt atatea fructe, nu ai cum sa culegi 70 de kilograme pe zi”, spun romanii. De cealalta parte, angajatorul suedez sustine ca lucratorii thailandezi angajati de el ar culege zilnic 215 kilograme de fructe, iar romanii se plang din cauza ca ar fi „lenesi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro