Sari direct la conținut

Ministrul Justitiei: Proliferarea actelor de violenta ale interlopilor reprezinta consecinta directa a clementei judecatorilor

HotNews.ro

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat marti ca justitia trebuie sa se recredibilizeze iar proliferarea actelor de violenta ale bandelor de interlopi, asa cum s-a intamplat recent la Giurgiu, unde un sportiv american si-a pierdut viata, reprezinta consecinta directa a clementei judecatorilor, informeaza Agerpres. „Daca magistratii nu vor face legea de temut, vom fi considerati un stat esuat,” a afirmat Predoiu.

„Sistemul judiciar va fi credibil atunci cand va reusi sa invinga coruptia, inclusiv din propriile randuri, sa tina sub control violentele si sa puna cu succes in aplicare noile coduri. Avem inca cetateni care ne transmit un mesaj simplu: nu le pasa de lege, nu le e frica de lege! Valul de violente recente, unele cu consecinte grave sau chiar tragice, demonstreaza acest lucru,” a afirmat ministrul.

„Nu am in vedere doar cazul recent de la Giurgiu, in care un cetatean strain si-a pierdut viata, ci seria de cazuri din ultimele luni in care cetateni romani isi vad drepturile incalcate de indivizi sau grupuri de indivizi care vor sa impuna o lege si o justitie paralele in comunitatile locale.

„Acesti indivizi, aceste bande, numite generic ‘interlopi’ si proliferarea actelor lor reprezinta consecinta directa a clementei judecatorilor. Cand procurorii aduc probe si judecatorii le ignora, nu se pierde doar un caz, ci se transmite opiniei publice un semnal ca poti sa incalci legea si sa scapi nepedepsit”, a spus Catalin Predoiu, intr-un discurs tinut la conferinta cu tema ‘Noutatile introduse prin Codul civil. Influenta asupra mediului de afaceri’.

Ministrul Justitiei considera ca daca sistemul nu va reusi sa stopeze actiunile interlopilor, atunci acestia vor ajunge sa ceara taxe de protectie inclusiv de la avocati.

„Daca magistratii nu vor face legea de temut, vom fi considerati un stat esuat. In aceasta ipoteza nu vom putea vorbi nici de investitii corporatiste, nici de profesii juridice, nici de drepturi si libertati respectate, ce sa mai vorbim de bunastare cinstita. Economia, justitia, drepturile si libertatile vor fi preluate de ‘institutia interlopului’.

Astazi interlopul paraziteaza societatea, maine ii poate dicta. Astazi el cere taxa de protectie ‘buticarilor’, maine va cere actiuni la firme de avocati, sau de notari, sau va vrea sa aiba judecatori in portofel… Si nu o sa-i puteti refuza, pentru ca vor ameninta cu forta iar daca justitia nu este mai puternica decat forta lor, va va fi frica sa-i refuzati. Daca nu intervenim acum, flagelul se poate extinde si va fi mult mai greu de eradicat mai tarziu. Aceste fenomene s-au petrecut in alte state europene, care au avut din greu de luptat cu structuri mafiote lasate sa creasca nestingherite”, a afirmat Predoiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro