Sari direct la conținut

Raportul MCV pentru Romania: Comisia va critica dur atacurile "sistematice" ale guvernului la adresa statului de drept – AFP

HotNews.ro

Comisia Europeana urmeaza sa critice dur miercuri atacurile „sistematice” ale guvernului roman impotriva statului de drept si sa-l someze sa le remedieze rapid, intr-un raport denuntat de Bucuresti drept o depasire a atributiilor UE, scrie AFP.

O versiune preliminara a raportului supusa adoptarii miercuri in colegiul comisarilor denunta „caracterul sistematic” al mai mult atacuri recente la adresa statului de drept si a independentei justitiei in Romania.

Comisia Europeana ar urma in acelasi timp sa afirme ca Bulgaria are de facut in continuare eforturi in materie de lupta impotriva coruptiei. O constanta care, desi nu exista o legatura oficiala in materie, risca sa intarzie inca o data perspectiva aderarii celor doua foste tari comuniste in spatiul Schengen.

Rapoartele vor fi facute publice la ora 14.00, ora Romaniei.

Bruxellesul releva ca majoritatea de centru-stanga din Romania nu a ezitat, pentru a-l destitui pe presedintele de centru-dreapta Traian Basescu, sa conteste decizii ale justiei, sa aduca atingere Curtii Constitutionale, sa ocoleasca procedurile in vigoare, mergand pana la „suprimarea unor contra-puteri democratice cheie”.

O multime de excese care nu pot fi explicate doar prin polarizarea excesiva a vietii politice romanesti si care arunca indoiala asupra chiar a „intelegerii” din partea guvernului a ceea ce semnifica „un stat de drept intr-un sistem democratic pluralist”, afirma raportul citit de AFP.

Potrivit Comisiei, Romania are acum „nevoie sa restaureze statul de drept”, asa cum s-a angajat premierul Victor Ponta.

Acesta a transmis marti, dupa ce a trebuit sa le rescrie in mai multe randuri, o serie de angajamente scrise care, „daca vor fi aplicate asa cum s-a anuntat”, vor satisface in intregime cererile care au fost prezentate saptamana trecuta de Comisie, atunci cand primul ministru roman a fost chemat sa se explice in fata oficialilor europeni, la Bruxelles.

„Punerea in practica efectiva si rapida (a acestor angajamente) va fi cruciala”, considera Comisia. Un nou raport este prevazut pentru finele acestui an, pentru a stabili „daca ingrijorarile legate de statul de drept si de independenta justitiei au fost rezolvate si daca controlul democratic a fost restabilit”.

Pana atunci, Bruxellesul va supraveghea situatia prin intermediul unor „misiuni regulate” si prin dialogul cu autoritatile romane.

In replica, presedintele interimar Crin Antonescu a acuzat Comisia Europeana ca isi depaseste mandatul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro