Sari direct la conținut

UPDATE Parlamentul a votat eliminarea din legile de austeritate a articolelor declarate neconstitutionale de CCR. Legea reducerii salariilor bugetarilor merge la promulgare

HotNews.ro

Raportul comisilor juridice intocmit dupa reexaminarea legii echilibrului bugetar in acord cu decizia Curtii Constitutionale, prin care se elimina articolul referitor la reducerea pensiilor cu 15%, a fost votat, marti, de plenul Parlamentului, cu 321 voturi „pentru” si 2 „impotriva”, anunta Mediafax. In schimb, legea ce prevede reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor merge la promulgare. Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit, marti, in sedinta comuna, pentru a pune in acord articolele declarate neconstitutionale de CCR din legile de austeritate pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea cu decizia Curtii Constitutionale.

De asemenea, senatorii si deputatii au aprobat, in sedinta comuna, raportul la legea recalcularii pensiilor, din care CC a declarat neconstitutionala prevederea referiroare la pensiile magistratilor. Acest document a fost adoptat de plen cu 323 „pentru”, 24 „impotriva” si 3 abtineri.

Comisiile juridice reunite adoptasera, inca de luni seara, cu unanimitate de voturi, rapoarte favorabile la Legile de austeritate, eliminand articolele referitoare la tarirea sau recalcularea pensiilor, considerate a fi neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului va opera modificarile in legile privind masurile de austeritate, care au fost declarate neconstitutionale: „Este o procedura regulamentara si constitutionala pe care am aplicat-o dincolo de pozitia politica pe care un grup parlamentar sau altul il au fata de aceasta problema. Din punct de vedere al impactului asupra pensionarilor, in conditiile in care vom avea un vot majoritar in plenul reunit, cele doua legi vor fi modificate conform deciziei Curtii Constitutionale”, a afirmat el.

Curtea Constitutionala a declarat, saptamana trecuta, neconstitutionale prevederile referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei.

Totodata, au fost declarate neconstitutionale dispozitiile art. 1 lit. c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, in raport cu prevederile constitutionale indicate in sesizare de Sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro