Sari direct la conținut

Ministerul Sanatatii va putea face controale in orice unitate sanitara publica sau privata

HotNews.ro

Ministerul Sanatatii va avea dreptul de a efectua controale in orice unitate sanitara publica sau privata incepand de miercuri, informeaza Agerpres. Astfel, prin actul normativ, va fi permis controlul mixt, alcatuit din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, astfel incat sa fie eficientizata activitatea de control.

Activitatile specifice in domeniul financiar, in domeniul resurselor umane, normare, organizare si salarizare ale spitalului public vor putea fi controlate si vor exista modalitati de indrumare, de remediere a eventualelor nereguli constatate, precum si de sanctionare a acestora.

Guvernul Romaniei a aprobat la propunerea Ministerului Sanatatii Ordonanta pentru stabilirea masurilor privind verificarea si controlul unitatilor sanitare cu paturi de catre Ministerul Sanatatii si institutiile din subordinea acestuia.

Noile masuri prevad ca, in situatia in care ministrul Sanatatii dispune efectuarea unui control la o unitate sanitara cu paturi alta decat cele din subordinea MS sau unitatile sanitare private, comisiile de verificare sa fie mixte, alcatuite din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si cei ai institutiilor respective.

‘Ministerul Sanatatii, ca autoritate centrala in domeniul asistentei de sanatate publica, are obligatia de a asigura garantarea dreptului la ocrotirea sanatatii. Prin aceasta masura promovata astazi urmarim pastrarea atributiei de control asupra unitatilor sanitare, indiferent de reteaua din care fac parte, fie ca aceasta este reteaua publica sau privata’, a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, prin intermediul comunicatului de presa.

Si pana in prezent inspectorii sanitari aveau acces in unitatile sanitare cu paturi, dar domeniul de activitate al acestora era restrans iar anumite aspecte care alcatuiesc ansamblul acordarii asistentei medicale nu erau in aria de competenta a acestora. De asemenea, activitatea echipelor de control este de multe ori restrictionata de personalul medical sau nemedical, aceasta restrictionare neputand fi sanctionata.

Totodata, exista activitati specifice in domeniul financiar, al resurselor umane, de normare, organizare si salarizare ale spitalului public carora nu le sunt stabilite sanctiuni in cazul neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro