Sari direct la conținut

Portugalia vrea ca Statele Unite sa ajute la rezolvarea crizei din zona euro – surse

HotNews.ro

Portugalia a cerut sambata Mexicului sa transmita membrilor G20, in cadrul reuniunii de saptamana viitoare, ca Statele Unite trebuie sa ofere „ajutor financiar” pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro, transmite Reuters, citand o sursa din guvernul portughez. Lisabona considera ca criza datoriilor „este sistemica si globala”.

Sursa a declarat ca premierul portughez Pedro Passos Coelho i-a cerut presedintelui mexican Felipe Calderon sa transmita acest mesaj in timpul intalnirii G20 de la Cannes, de saptamana viitoare. Cei doi lideri s-au intalnit in timpul summit-ului ibero-american din Paraguay.

„Criza nu este in zona euro. Este o criza sistemica si globala, iar noi speram ca alte tari mari din G20 vor interveni”, a spus sursa anonima, dupa intalnirea de la Asuncion.

Sursa a precizat ca SUA ar trebui sa ajute la rezolvarea crizei „prin intarirea comertului, precum si cu ajutor financiar”.

Niciun oficial din delegatia mexicana nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii despre solicitarea guvernului portughez.

Reuters scrie ca pietele financiare au inregistrat castiguri importante in aceasta saptamana, dupa ce liderii europeni au ajuns la o intelegere privind recapitalizarea bancilor, reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriei Greciei si cresterea la 1000 de miliarde a capacitatii de imprumut a FESF.

Analistii economici au avertizat insa imediat ca detaliile planului de salvare vor avea nevoie de saptamani, poate chiar luni de zile pentru a fi implementate.

Portugalia este afectata in prezent de o puternica recesiune, iar guvernul implementeaza un plan dureros de austeritate, convenit in schimbul unui imprumut in valoare de 78 de miliarde de euro obtinut de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro