Sari direct la conținut

Ministrul de Externe al Ungariei: E rușinos că Bulgaria nu face parte din Schengen / Lipsa de sprijin a Bruxelles-ului pentru protecția frontierelor, inacceptabilă

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, aflat luni într-o vizită la Sofia, a calificat drept „rușinos” că Bulgaria „încă nu este membră a spaţiului Schengen”, conform agenției MTI. El a acuzat că „lipsa de sprijin din partea Bruxelles-ului pentru o protecţie reală a frontierelor este inacceptabilă şi foarte periculoasă pentru securitatea Uniunii Europene”.

Szijjarto a spus, în conferința de presă comună cu omologul său bulgar Nikolai Milkov, că Ungaria nu va accepta „standarde duble unde cerinţele clare şi obiective înscrise în acte sunt înlocuite de criterii subiective”. Bulgaria îndeplineşte criteriile, astfel că merită să fie membră a spaţiului Schengen, a afirmat ministrul ungar.

În ceea ce priveşte migraţia ilegală, Peter Szijjarto a declarat că Balcanii de Vest reprezintă în prezent cea mai aglomerată rută de migraţie de pe continent, iar „din cauza politicii pro-migraţie a Bruxelles-ului, ţările din Europa Centrală trebuie să facă eforturi serioase” pentru a stopa fenomenul.

  • „Bulgaria şi Ungaria performează peste puterile lor. Bulgaria şi Ungaria şi-au construit garduri la frontieră. Atât Bulgaria, cât şi Ungaria investesc resurse umane uriaşe pentru a opri migraţia ilegală.
  • Considerăm că lipsa de sprijin din partea Bruxelles-ului pentru o protecţie reală a frontierelor este inacceptabilă şi foarte periculoasă pentru securitatea în viitor a Uniunii Europene, nu oferă niciun sprijin pentru operarea, paza şi întreţinerea infrastructurii de protecţie a frontierelor”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

El a subliniat că ţările din regiune aflate la frontierele externe ale UE ştiu cu exactitate că migraţia trebuie stopată, nu gestionată.

„Acest lucru necesită garduri şi o exprimare clară, iar noi, ungurii şi bulgarii, avem performanţe mult peste aşteptări în această privinţă”, a subliniat ministrul ungar, care a calificat drept „ruşinos” faptul că Bulgaria nu a fost încă admisă în spaţiul Schengen, conform hirado.hu.

România și Bulgaria nu au intrat în Schengen după ce la Consiliul JAI din 8 decembrie Austria a reușit să blocheze țara noastră, iar Olanda s-a opus intrării Bulgariei. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Aflat, în 17 decembrie, într-o vizită la București, premierul ungar Viktor Orban și-a felicitat „prietenii din România” pentru dezvoltarea țării și a spus că această dezvoltare justifică aderarea la Schengen.

Orban a spus că „decizia greșită privind Schengen trebuie corectată”. „Vreau să-mi asigur prietenii din România că pot conta pe susținerea noastră”, a subliniat el.

Și ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, declara, în 7 ianuarie, în Harghita, că România ar fi meritat aderarea la Schengen, întrucât „face o treabă extraordinară” în ceea ce priveşte paza graniţelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro