Sari direct la conținut

SUA: scadere fara precedent a indicelui preturilor de consum in noiembrie: -1,7%

HotNews.ro

Indicele preturilor de consum in Statele Unite a scazut in noiembrie cu 1,7% in raport cu octombrie, potrivit datelor corectate cu variatiile sezoniere, inregistrand astfel cel mai puternic recul de cand a fost publicat pentru prima oara, in 1947, anunta AFP.

Evolutia a contrazis asteptarile analistilor, care estimau o scadere de doar 1,3%.

Si totusi, cu exceptia alimentelor si a energiei, indicele preturilor de consum a ramas stabil in raport cu octombrie, dupa ce scazuse cu 0,1% in luna precedenta, potrivit departamentului american al Muncii.

Scaderea puternica a preturilor de consum in noiembrie antreneaza o incetinire accentuata a inflatiei anuale, rata acesteia scazand la 1,1% in noiembrie, comparativ cu 3,7% in octombrie.

Scaderea indicelui se explica in principal prin caderea preturilor la produsele energetice, care au scazut cu 17,0% in noiembrie, fata de octombrie.

Pretul la benzina a inregistrat cea mai mare scadere din toate timpurile, de -29,5%. Efectul direct a fost asupra preturilor la transporturi, care au scazut cu 9,8%, depasind recordul de -5,4% inregistrat in octombrie.

Preturile la alimente si-au redus scaderea la -0,2%, fata de -0,3% in luna precedenta. Anualizat, preturile la alimente au crescut cu 6,5%.

Scaderea preturilor nu s-a resimtit inca si la nivelul salariilor. Salariul mediu net saptamanal a crescut cu 2,3% in noiembrie, dupa o majorare de 1,6% in luna precedenta. Salariul mediu net orar a crescut cu 0,4%, dupa o majorare de 0,3% in octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro