Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Rio de Janeiro, un oras ce traieste pentru fotbal, distractie si Iisus

HotNews.ro

„Cei din Sao Paulo muncesc, cei din Rio de Janeiro se distreaza”. Aceasta fraza este una din cele pe care carioca, asa cum sunt cunoscuti locuitorii din Rio, prefera sa o repete strainilor ajunsi in A Cidade Maravilhosa. Si ea ilustreaza perfect felul in care respira metropola sud-americana: prin fotbal (obsesie nu doar la nivel local, ci in intreaga Brazilie), prin distractia ce nu se sfarseste parca niciodata si prin dragostea fanatica pentru Iisus Hristos, dezvaluita de sutele de biserici, obiecte de cult si statui ce impanzesc orasul.

  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

Daca le ceri locuitorilor din Rio sa-ti numeasca lucrurile care-i definesc pe carioca, raspunsurile sunt, cu mici exceptii, aceleasi: fotbalul, distractia, berea si Iisus.

Zeul fotbal

Pe plajele de la Copacabana si Ipanema, sute de oameni incing zilnic meciuri de fotbal, sub soarele arzator care le inegreste pielea. De la copii ce striga exaltati atunci cand reusesc sa marcheze, pana la adolescenti ce exerseaza cate o foglia seca si batrani ce isi amintesc inca cu tristete de Final Fatídica, finala Cupei Mondiale din 1950, toata lumea pare ca se inchina zeului fotbal.

Zeci de terenuri sunt insirate pe plajele maturate de apele Oceanului Atlantic, dar si in cartierele orasului. América Football Club, Botafogo, Fluminense, Vasco da Gama si Flamengo sunt echipele din Rio, iar mii de oameni se strang la terasele din oras de fiecare data cand una dintre ele joaca cu rivalele din Sao Paulo sau in meciuri internationale.

Dar mai presus de orice este dragostea pe care carioca o au pentru echipa nationala. „Daca A Seleçãonu va castiga titlul, va fi o tragedie nationala”, spun la unison brazilienii pe care i-am intalnit. Iar afirmatia nu e deloc o vorba in vant. Strazile orasului au fost impanzite de cateva saptamani cu culorile galben, verde si albastru, steagul national este atarnat la balcoanele apartamentelor din Centro si Zona Norte, iar adolescente cu pielea cafenie poarta cu mandrie tricourile lui Lucio si Daniel Alves.

Garota de Ipanema

In 1962, compozitorul Antonio Carlos Jobim si prietenul sau, faimosul Vinicius de Moraes, obisnuiau sa-si faca veacul in cafeneaua Veloso, din cartierul Ipanema. Cei doi barbati au devenit fascinati de o adolescenta in varsta de 15 ani, pe nume Heloísa Eneida Menezes Paes Pinto care locuia pe Rua Montenegro si care trecea zilnic prin fata barului in drum spre plaja. Fata bruneta cu ochi verzi intra in local sa cumpere tigari pentru mama ei, iar clientii, fascinati de aparitia adolescentei, o fluierau admirativ.

Sedusi si ei de prezenta tinerei, Jobim si Moraes au compus atunci una dintre cele mai cunoscute piese bossa nova, transformand-o pe Helô intr-o celebritate. „Garota de Ipanema” a intrat in legenda muzicii.

Povestea aparitiei „Fetei din Ipanema” este la fel de frumoasa si seducatoare precum petrecerea din noaptea de Anul Nou de pe plaja Copacabana, la care iau parte milioane de oameni, si de Carnivalul de pe sambadrome cu faimoasa parada a asa-numitelor Escolas de Samba.

Pe strazile orasului, poti auzi cum muzica rasuna aproape non-stop, in timp ce cantareti de funk carioca colinda prin fata localurilor in care se afla straini. Muzica si petrecerile par sa tina non-stop in sutele de cluburi din oras, iar locuitorii spun ca Madonna, Mick Jagger sau Lenny Kravitz pot fi vazuti de multe ori iesind din localurile din Ipanema si Lapa la primele ore ale diminetii.

Dragostea pentru Iisus

O Cristo Redentor este de departe cea mai faimoasa imagine a orasului Rio de Janeiro. Statuia masiva, inalta de aproape 40 de metri, e situata in varful muntelui Corcovado si domina intreaga panorama a metropolei.

Considerata una dintre cele cele Sapte noi Minuni ale Lumii, O Cristo Redentor este si un simbol al dragostei apoape fanatice pe care carioca o poarta lui Iisus si religiei. Sute de biserici si locasuri de cult impanzesc metropola, iar statui cu chipul Mantuitorului pot fi vazute chiar si in localurile ce se insiruie de-a lungul Copacabanei.

In fata hotelurilor aflate la o aruncatura de bat de ocean, predicatori barbosi ce tin in mana Biblia vorbesc despre suferintele lui Iisus si a doua Sa venire, in timp ce, in Barra da Tijuca si Jacarepaguá, batrane cu baticuri pe cap intra in biserici colorate pentru a asista la slujba. Una dintre cele mai mari catedrale moderne din lume, Catedral de São Sebastião do Rio de Janeiro, se afla in zona Downtown a orasului, in interiorul ei putand intra 20.000 de persoane.

Rio de Janeiro nu este insa singular in aceasta dragoste imensa pentru religie. Brazilia este tara cu cei mai multi catolici din lume, iar un sondaj din 2007 a indicat faptul ca 97% dintre brazilieni cred in existenta lui Dumnezeu.

Orasele lui Dumnezeu

Nicio relatare despre Rio de Janeiro nu poate insa ocoli subiectul favelelor, al cartierelor alcatuite din cocioabe, conduse de baronii drogurilor si de criminali. La ora actuala, in Rio sunt peste 600 de favelas, raspandite in tot orasul. Doar cinci dintre ele sunt sigure si pot fi vizitate, insa strainii sunt sfatuiti sa nu mearga neinsotiti in ele.

Astazi, unul din cinci locuitori ai metropolei locuieste in favele. Dona Marta (unde Michael Jackson si-a filmat videoclipul piesei „They Don’t Care About Us”), Babilônia, Jacarezinho, Turano sau Vidigal sunt printre cele mai cunoscute favelas din Rio, locuri unde politistii se aventureaza doar in blindate in cautarea infractorilor ce-si cauta adapost in casele mizere.

Autoritatile au incercat in repetate randuri sa includa aceste zone in proiecte sociale care sa le dea o „alta fata”, insa cele mai multe dintre eforturi au esuat lamentabil. Violenta si drogurile continua sa faca ravagii in aceste cartiere sarace, unde favelados traiesc in conditii extreme.

Ceea ce e interesant e ca favelele sunt in multe cazuri situate in imediata apropiere a cartierelor de lux, unde locuiesc bogatasii din Rio. Contrastul e izbitor, insa el reflecta insasi discrepanta din zilele noastre intre elita bogata a Braziliei si milioanele de locuitori saraci.

Chiar si favelele insa, cu casele lor saracacioase inghesuite pe strazile inguste, cu drumurile desfundate ce devin impracticabile atunci cand ploua, cu copiii ce bat mingea sperand ca peste ani o sa ajunga fotbalisti faimosi si o sa scape din cartierul de cocioabe, sunt parte a farmecului metropolei. Un oras al contrastelor, in care viata e traita la intensitate maxima, iar dragostea pentru fotbal, distractie si Iisus se simte la tot pasul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro