Sari direct la conținut

Zece ani dupa 11 septembrie, al-Qaeda prospera in fieful sau pakistanez, Waziristanul de Nord. "Peste tot, am vazut durerea familiilor de civili ucisi de americani"

HotNews.ro

In 11 septembrie 2001, Abou Salman era un student moderat in varsta de 20 de ani. Zece ani mai tarziu, acest pakistanez a trecut de partea al-Qaeda, care continua sa sfideze America din fieful sau aflat in zonele tribale, cu puternica sustinere a talibanilor si a insurgentilor locali, relateaza AFP.

In timp ce se apropie de un punct de verificare al armatei pakistanze pe drumul spre Waziristanul de Nord, district tribal din nord-vest, Abou Salman da muzica mai tare la radioul din masina si isi aprinde o tigara, gest adeseori proscris de islamul radical al rebelilor islamisti.

Pe scaunul din dreapta este asezat vizibil un ziar elitist in limba engleza. Cu parul scurt bine aranjat, atent barbierit, acest membru al-Qaeda spune ca nu se va opri niciodata.

Inginer, Abou Salman, care a acceptat sa discute cu reporterii AFP sub acest nume de cod, in imprejurimile Peshawar, marele oras din nord vest, a trecut de partea teroristilor in 2007, dupa ce a lucrat timp de un an pentru un ONG in Afghanistan. „Peste tot in tara, am vazut durerea familiilor de civili ucisi de americani”, povesteste el.

Anul urmator a fost instruit pentru lupta in estul tarii. al-Qaeda a preferat sa-l foloseasca in zona logistica, in Waziristanul de Nord, unde armata pakistaneza refuza sa lanseze o ofensiva pe care aliatul sau american o solicita de mult timp.

Districtul este in mare parte controlat de un aliat al-Qaeda, reteaua talibanilor afghani Haqqani, alaturi de care Osama bin Laden a luptat impotriva sovieticilor in Afghanistan, in anii 1980.

Reteaua Haqqani, dusmanul declarat al americanilor, este foarte puternic legata de serviciile secrete pakistaneze si foarte putini cred ca Islamabadul va ataca aceasta organizatie, privandu-se astfel de un atu foarte puternic in momentul in care va incepe retragerea occidentala din Afghanistan.

Potrivit estimarilor observatorilor, al-Qaeda are intre 200 si 500 de luptatori straini in aceasta zona frontaliera, dedicati in principal luptei impotriva fortelor NATO din Afghanistan.

Cel mai adesea cu varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani, acesti tineri provin cel mai adesea din Asia centrala si Afghanistan. Multi dintre ei sunt uzbeci, cateva zeci sunt occidentali, altii sunt ceceni sau africani.

Insarcinat cu aprovizionarea cu hrana si medicamente, Abou Salman circula intre Peshawar, Lahore (est), Islamabad si Miranshah, incarcat, printre altele, si cu cutii de Red Bull, „pe care luptatorii le indragesc mult”.

Banii al-Qaeda provin in general din tarile din Golf si sunt utilizati pentru cumpararea sprijinului talibanilor pakistanezi, care controleaza regiunea.

„al-Qaeda inchiriaza case pentru luptatorii sai, dar si pentru talibanii locali, mai putin bogati”, spune un vizitator regulat al bazarului din Miranshah, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

La Miranshah, luptatorii al-Qaeda sunt imbracati la fel ca si gazdele lor: lungi camasi traditionale de culoare crem, par lung si barba, turban si kalasnikov.

Abou Salman evita sa foloseasca telefonul sau internetul si se intalneste cu cele 25 – 30 de contacte din retea direct, fata in fata. Evita sa fie reperat de dusmanul numarul unu din Pakistan: dronele americane, care bombardeaza districtul de trei ani.

Potrivit lui Abou Salman, „peste o suta de luptatori” al-Qaeda au fost ucisi de drone in ultimii doi ani.

Dar ei sunt inlocuiti de noi sositi si numarul lor nu scade, explica un alt islamist.

Ziaristul Zahid Hussain, specializat in zonele tribale, spune chiar ca numarul luptatorilor al-Qaeda din Pakistan creste, deoarece tot mai multi pakistanezi se alatura retelei, pe fondul sentimentelor anti-americane tot mai accentuata in aceasta tara.

Populatia din Waziristan se teme. „Nu spune nimeni nimic, de teama de a nu vedea un membru al familiei noastre rapit, batut sau executat sumar de talibani sau de al-Qaeda. Dar nu-i iubim, pentru ca au adus razboiul si au distrus economia locala”, spune un localnic.

El spera intr-o retragere rapida a occidentalilor din Afghanistan, pentru ca atunci „islamistii se vor intoare de calalata parte a fontierei”.

Dar Fayaz Dawar, un medic in varsta de 30 de ani, este mai putin optimist, descriind o populatie tanara complet distrusa de razboi si pe care nu o vede devenind altceva in viitor decat fundamentalista.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro