Sari direct la conținut

Raport al Institutului Social Democrat Ovidiu Sincai: Raspunderea pentru realizarea politicii externe revine Guvernului

HotNews.ro

Raspunderea pentru realizarea politicii externe revine Guvernului, care raspunde la randul sau in fata Parlamentului (permanent) si a electoratului (efectiv cu prilejul alegerilor), arata un raport al Institutului Social Democrat „Ovidiu Sincai” referitor la actiunea internationala a Romaniei, dat publicitatii miercuri si citat de Agerpres. Institutul Social Democrat „Ovidiu Sincai” a fost creat de Partidul Social Democrat.

„Cel care executa este si chemat sa raspunda pentru ceea ce face. Nimeni nu o contesta. Daca problema conceperii si executarii politicii externe este in afara disputei, cea a reprezentarii naste pasiuni. In focul acestora nu se observa nici macar ca art. 80 (1) din Constitutie nu face distinctie intre reprezentarea externa si cea interna atunci cand spune ca ‘Presedintele Romaniei reprezinta statul roman…’. In lipsa unei atari distinctii, cuvantul are, in orice interpretare facuta cu buna credinta, sensul ca ‘simbolizeaza’, ‘personifica’, ‘incarneaza’ statul – in relatia cu cetatenii (cu poporul) si in cea cu interlocutorii straini”, constata raportul ISD.

Potrivit documentului, in masura in care intre realizarea politicii externe si raspunderea pentru aceasta nu poate exista si nu exista separatie, cu atat mai putin reprezentarea poate fi rupta de realizare si de raspundere: „In plan logic, se pune intrebarea: ce reprezinta acela care nu concepe si nu realizeaza politica externa? Poate el reprezenta persoana (adica statul) in mod abstract, fara vreo legatura cu actiunea ei; actiune exprimand interesele ei vitale? Ar fi absurd, iar o buna interpretare a legii nu poate duce la solutii absurde.”

In plan juridic, completeaza documentul, reprezentantul trebuie sa primeasca in prealabil un mandat specific pe care sa il duca la indeplinire si in functie de care sa dea socoteala, iar un astfel de mandat nu poate fi primit decat de la cel care concepe si realizeaza in concret politica reprezentata. In plus, remarca ISD, legea trebuie sa prevada si o procedura a raspunderii.

„O atare procedura are a asigura coerenta intre raspunderea decidentului si cea a reprezentantului. Or, Presedintele nu raspunde in fata Parlamentului pentru reprezentarea externa a statului decat in cazul in care prin ilegalitatile comise se ajunge la suspendare sau la demiterea pentru tradare. Acestea sunt, insa, cazuri exceptionale. (…) Asa cum Parlamentul nu il poate controla pe Presedinte pentru activitatea sa curenta (nu exista prevedere constitutionala in acest sens), tot asa nu il poate nici mandata. Singurul mandatat si controlat de Parlament este Guvernul. Reglementarea este coerenta. Aplicarea ei trebuie sa fie la fel. Guvernul are, deci, capacitatea de a realiza politica externa si sub aspectul reprezentarii externe. Astfel se asigura coerenta actiunii externe in ansamblul ei”, se arata in documentul citat.

Potrivit ISD, reprezentarea externa a Romaniei nu poate fi desprinsa de nevoia ca ea sa fie si eficienta.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va supune discutiei, in sedinta de Guvern de miercuri, scrisoarea privind prezentarea in Parlament a principalelor teme europene. Potrivit premierului, scrisoarea se refera la ‘prezentarea in fata celor doua Camere reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeana si a obligatiilor pe care Romania trebuie sa le indeplineasca rapid, fie ca e vorba de Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare, discutiile referitoare la fondurile structurale si Politica Agricola Comuna si toate celelalte teme care apar in aceasta perioada ca fiind stringente pe agenda europeana si care implica interesul’ Romaniei ca tara membra a Uniunii Europene.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni si ca va solicita Birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului convocarea unei sedinte comune in care acesta sa se adreseze Legislativului, care sa dea apoi un mandat in privinta reprezentarii Romaniei la reuniunea Consiliului European din 28 iunie. El a afirmat atunci ca doreste sa stopeze cat mai repede ‘o disputa care nu face bine Romaniei’ intre presedinte si premier pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro