Sari direct la conținut

Traian Basescu: Problema reala pe care o avem nu este cea a salariilor profesorilor, ci lipsa unei legi a salarizarii care sa vizeze intregul sector public

HotNews.ro

„As vrea sa va conving, si o fac cu responsabilitatea unui presedinte, ca sistemul bancar romanesc este solid, gratie politicilor adoptate de BNR. Oricat de solid ar fi, el se afla insa intr-un mediu dificil, mediul international, si totul trebuie tratat cu prudenta. Lipsa de prudenta din partea Guvernului si a Parlamentului poate aduce criza la noi acasa”, a afirmat vineri, presedintele Traian Basescu.

  • In opinia sefului statului, „competitia” dintre Guvern si Parlament a determinat deprecierea monedei nationale „Cine da mai mult din banii publici. Aceste structuri confunda bugetul de stat cu bugetul de campanie. Fac un apel la prudenta si responsabilitate in negocierile dintre Guvern si sindicate. Nu avem niciun interes sa aducem criza la noi acasa”.
  • „Profesorii, pensionarii, cei 530 de mii de cetateni romani care au credite in valuta de peste 20 de mii de euro si care totalizeaza la banci imprumuturi de aproape 14 miliarde de euro vor fi cei mai afectati. Vor fi afectate intreprinderile mici si mijlocii care de asemenea au credite in valuta de circa 14 miliarde de euro. De aceea mi se pare ca avem obligatia ca in aceste negocieri dintre Guvern si sindicate, cuvantul de ordine sa fie prudenta si responsabilitate”.
  • „Solutia pe care o propun inseamna responsabilitate. Un Guvern cu 20% sustinere nu poate asuma obligatii pentru urmatorul Guvern. Ar fi nelegitim acest lucru.”
  • „Avem sanse minime sa fim afectati de ce se intampla pe pietele internationale daca suntem responsabili si prudenti”, a afirmat seful statului, adaugand „Caderea bursei nu afecteaza populatia”.
  • „Imi permit o observatie personala. Problema reala pe care o avem in acest moment in relatia politic-sindicate sau Guvern-sindicate nu este cea a salariilor profesorilor, nu este cea a functionarilor publici si a personalului din sectorul sanitar, ci problema reala pe care o avem este ca nu avem o lege a salarizarii care sa vizeze intregul sector public.”
  • „Sigur, nu diminuez importanta faptului ca sunt multe categorii din sectorul bugetar care au salarii mici. Dar faptul ca s-a tergiversat adoptarea unei legi de salarizare pentru sectorul public este problema reala pe care o avem.”
  • Traian Basescu a vorbit si despre discrepantele care exista intre diferite categorii de bugetari, acuzand faptul ca „domnii din agentiile guvernamentale trebuie sa fie platiti ca functionari publici, cu salarii platite de Guvern la nivel de competenta. Acesti domni au, insa, salarii la nivel de secretari de stat. Salariile foarte mari ale sefilor de agentii guvernamentale reprezinta expresia lacomiei si a nesimtirii politicului”, a afirmat seful statului, care a acuzat Executivul ca tolereaza aceasta situatie pentru a satisface clientela politica.” El a adaugat ca „nu vreau sa dau exemple in acest sens pentru ca ele au fost prezentate de mass-media in ultima perioada”.
  • „Cred ca in momentul de fata esential este sa dam prioritate la 3 elemente: inainte de a discuta despre orice salarii, orice mariri, orice revendicari salariale, primul lucru pe care trebuie sa il avem in vedere pentru a discuta responsabil este bugetul pentru anul viitor. In buget vor fi cu siguranta prevazute resursele destinate sectorului bugetar. Un al doilea lucru important este legea salarizarii, si in sfarsit, pentru a putea discuta problema salariilor, avem nevoie si de un Guvern legitim din punct de vedere politic, cu o sustinere de 50% + 1 in Parlament.”
  • „De aceea indemn partidele politice, precum si celelalte parti interesate, sa inceapa, chiar in timpul acestei campanii electorale o dezbatere publica pe tema unui proiect de lege care sa aseze pe baze rationale salariile bugetarilor”.

Seful statului a facut aceste afirmatii in contextul in care reprezentantii celor patru mari confederatii sindicale se intalnesc, vineri, cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a discutii pe marginea majorarilor salariale.

Reuniunea are loc in contextul in care Executivul se confrunta cu o avalansa de revendicari salariale venite din partea tuturor bugetarilor, dupa ce Parlamentul a aprobat prin lege cresterea cu 50% a salariilor profesorilor.

Joi, peste 100.000 de functionari publici au participat la o greva de avertisment de doua ore, cerand majorarea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro