Sari direct la conținut

Privire critica

Monitorul de Sibiu

Romanii trebuie sa demoleze unele stereotipuri negative care se spun in legatura cu ei, scrie ziaristul de la „The Guardian”. „Desi Romania nu este considerata la fel de corupta precum vecina ei, Bulgaria, UE a introdus o serie de clauze de salvgardare in tratatele de aderare ale ambelor tari”, reaminteste Tempest, care aduce imediat in discutie cazul nominalizarii lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar.

Probleme economice

Jurnalistul recunoaste ca economia Romaniei „este deja infloritoare”. El a stat de vorba cu Mihai Neamtu, rectorul Universitatii Sibiu, care i-a declarat ca imaginile apocaliptice create de tabloidul „The Sun” nu corespund realitatii. „Cota unica de impozitare, de 16 la suta, combinata cu forta de munca ieftina, sint atractive pentru companiile straine”, noteaza Tempest.

„In afara cladirii mici, cu o singura incapere, a aeroportului din Sibiu, se ridica fabrici noi ale companiilor Siemens si Peugeot”, observa ziaristul. Chiar si aeroportul – care opereaza curse directe catre M?nchen si Viena, plus capitala Bucuresti – este renovat din temelii pentru a fi mai potrivit pentru turisti si oameni de afaceri de care este nevoie si in care autoritatile isi pun speranta ca vor veni.

Directorul austriac al firmei Siemens, Norbert Bakic, s-a plins ca are probleme cu recrutarea de personal romanesc, pentru ca numai unul din cinci solicitanti trece toate testele medicale si de cunostinte. O vedere slaba, cauzata de deficitul de vitamine din dieta romaneasca, este unul dintre factori, a explicat Bakic.

O sansa – turismul

Muntii Carpati sint o zona a Europei inca insuficient cunoscuta, fata de posibilitatile de agrement pe care le ofera. „Accesul din punct de vedere al transportului este din ce in ce mai usor, iar aderarea la zona euro, prevazuta in jurul anului 2013, ar trebui sa dea un impuls dezvoltarii turismului”, scrie „The Guardian”.

Turismul, impreuna cu forta de munca ieftina pentru industriile straine din domeniul electronicii, automobilelor si textilelor par sa fie punctele forte ale Romaniei, conchide Matthew Tempest, care nu uita sa mentioneze ca Sibiul, care va deveni capitala culturii europene in 2007, se pregateste intens de eveniment.

Tiganii, cei mai cistigati

Unul dintre grupurile care au cel mai mult de cistigat de pe urma importantei pe care UE o acorda drepturilor omului si protectiei minoritatilor este populatia rroma a Romaniei, afirma ziaristul de la „The Guardian”, care a stat de vorba cu regele tiganilor, Florin Cioaba.

„Inainte de 1990, in perioada comunismului, nu ni se permitea sa ne organizam sau sa avem ziare. Acum, avem propria emisiune la televizor si un mic parlament al tiganilor – acesta a fost sustinut de presedintia finlandeza a UE, sub egida lui Barroso”, a declarat Cioaba.

„The Guardian” avertizeaza insa ca populatia rroma aduce cu sine alte probleme sociale de care UE va trebui sa se ocupe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro