Sari direct la conținut

Greva japoneza

Monitorul de Sibiu

Mii de dascali din judet au intrat, de ieri, in greva japoneza. Membri ai Federatiei Educatiei Nationale, au declansat noi masuri de protest, suparati ca invatamintul n-a primit minim 6 procente din PIB.

In plus, ministrul Hardau nu a sustinut in Comisiile reunite de buget-finante transferarea unor fonduri din bugetul Ministerului Educatiei pentru 2007 de la capitolul investitii la cel de salarii.

Mii de protestatari

Peste 5.300 de sindicalisti sibieni din invatamint sint, de ieri, in greva japoneza. Dascalii poarta banderole albe si au afisat la intrarea in scoli listele cu revendicari.

„Principala problema este nealocarea a 6% din PIB pentru invatamint in anul viitor. Greva japoneza va continua pe toata durata votarii bugetului pe capitole.

In aceasta dimineata (ieri – n.r.) se scriu adresele catre Prefectura si Inspectoratul Scolar, dar si spre cabinetele parlamentarilor de Sibiu, pentru a le solicita sprijinul”, a declarat Iulia Danila, purtator de cuvint Sindicatul Invatamintului Preuniversitar Sibiu.

Masuri dure

In timp ce sindicalistii sibieni isi manifesta oarecum pasnic nemultumirile, ceilalti sindicalisti, afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), „Spiru Haret” si „Alma Mater” pregatesc actiuni drastice de protest.

„Am avut o intilnire la Ocna Sibiului si am decis sa pregatim deja actiuni la sfirsit de an. Vrem blocarea anului scolar, prin neincheierea situatiei scolare si apoi prin neparticiparea noastra la examenele de capacitate si bacalaureat”, anunta Ioan Sacarea, presedintele sindicatului „Spiru Haret” Mures.

Majorare cu intirziere

Sindicalistii din FSLI, FEN, Spiru Haret si Alma Mater sint nemultumiti ca ministrul Mihail Hardau nu a sustinut si in Comisiile reunite de buget-finante transferarea unor fonduri din bugetul Ministerului Educatiei pentru 2007 de la capitolul investitii la cel de salarii, desi la discutiile anterioare a fost de acord cu amendamentul.

Comisiile reunite de buget-finante au respins amendamentul la inceputul lunii noiembrie. In aceasta situatie, profesorii vor primi in plus 7 procente de la 1 aprilie 2007 si 11 la suta din octombrie. Daca amendamentul privind redistribuirea ar fi primit aviz pozitiv, salariile profesorilor ar fi crescut cu 7 la suta de la 1 ianuarie si 15 la suta de la 1 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro