Sari direct la conținut

Sanctiuni de forma in Parlament

Saptamana Clujeana

Parlamentarii romani sunt o specie aparte de angajati ai statului. Pentru ei ceea ce este normal in orice alta institutie, publica sau privata, este facultativ. Mai precis, este vorba de obligativitatea prezentei la munca.

Absentele cu carul, unele motivate prin diverse tertipuri, altele nemotivate, nu atrag asupra lor decat in putine randuri sanctiuni banesti. Mai mult, in Senat, in cazul altor tipuri de abateri, inclusiv cele legate de incalcarea Regulamentului acestui for, sanctiunile sunt extrem de blande, indiferent de gravitatea faptei comise de senator – a se vedea cazul nepoatei Noricai Nicolai.

Sanctiuni minimale

Sanctiunile prevazute de Regulamentul Senatului merg de la atentionare – cea mai usoara sanctiune, pana la avertisment scris – cea mai drastica. In cazul avertismentului scris, senatorul in culpa nu va mai putea reprezenta Senatul in relatiile interne si externe o perioada de trei luni.

Asadar, orice boroboata ar comite, senatorii pot sta linistiti, pentru ca locul caldut, castigat in urma alegerilor, nu poate fi pierdut, iar sumele ce le revin pentru indeplinirea atributiilor raman intacte.

La fel s-a intamplat si in cazul senatoarei de Cluj Norica Nicolai, care a incalcat regulamentul, prin introducerea unor persoane straine in Parlament, respectiv deja celebra nepoata, suspectata ca ar fi votat in locul unui alt senator liberal.

Colegii clujeni ai senatoarei sunt de partea acesteia, mutand accentul de pe ceea ce s-a intamplat in urma cu doua saptamani, pe prevenirea unor astfel de fapte in viitor.

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplina imunitati si validari a afirmat ca acest caz este in prezent in atentia comisiei, fiind in stadiul de colectare de probe.

El considera ca sanctiunile prevazute de regulamentul Camerei Superioare sunt suficiente, avand in vedere ca locul de senator a fost castigat in urma votului, motiv pentru care este greu de conceput sanctiuni care sa meraga pana la pierderea acestei calitati.

De aceeasi parere este si deputatul PC Petru Calian, membru in comisia similara a Camerei Deputatilor, care insista si el pe necesitatea prevenirii unor situatii similare in viitor.

Ambii parlamentari clujeni au recunoscut ca in actuala legislatura in comisiile din care fac parte nu a fost luata decizia sanctionarii unui parlamentar.

Absentele se motiveaza

Pe langa vacantele parlamentare de care se bucura intre cele doua sesiuni anuale ale Parlamentului, alesii pot beneficia, in fiecare sesiune, de inca 8 zile de concediu platite. Insa numarul acestor zile libere poate creste veriginos, prin motivarea absentelor.

Cine se ocupa de motivarea lor? Liderii grupurilor parlamentare din care fac parte „chiulangii”. Iar cum solidaritatea este la ea acasa intre parlamentarii apartinand diverselor partide care au fost prinsi cu musca pe caciula, aceasta este cu atat mai puternica in cazul membrilor aceleasi formatiuni politice.

In aceste conditii, faptul ca nici un parlamentar membru al unui partid nu a fost sanctionat pentru absente nu mai trebuie sa mire pe nimeni. Tapi ispasitori pentru chiulul parlamentar au fost gasiti alesii care si-au parasit partidul pe listele caruia au devenit parlamentari.

Cum independentii nu au un lider de grup care sa le ascunda sub diverse pretexte absentele mai mult sau mai putin motivate, acestea raman absente nemotivate.

Iar cum contribuabilului elector trebuie sa i se arate ca un astfel de comportament nu poate fi tolerat, ei au fost singurii pedepsiti in actuala legislatura, prin reducerea indemnizatiilor si diurnelor pentru zilele in care au absentat.

Insa nu trebuie uitat ca, din lipsa cvorumului in plenul celor doua Camere nu au putut fi votate proiecte de legi, care au fost ulterior adoptate tacit. Or, potrivit masurilor luate de Biroul permanent care a sanctionat doar absentele independentilor, acestia ar fi singurii responsabili pentru aceste situatii.

Problema este ca din randurile deputatilor doar sapte independenti au fost sanctionati, deci ramane intrebarea cat de motivate sunt absentele celorlalti deputati care au lipsit de la sedintele respective?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro