Sari direct la conținut

Culmea concluziei la Primaria Oltina: Cortul armatei este mai bun decat „cocioabele“ daramate de Dunare

Replica de Constanta

Odata cu scaderea apelor Dunarii, dezastrele provocate de acestea devin mai vizibile. Privelistea oferita de localitatile in care apele s-au retras este dezolanta. Cei ale caror case au rezistat in fata furiei apelor trebuie sa scoata malul din ele, cei mai putin norocosi s-au intors doar pentru a-si gasi agoniseala lor de-o viata transformata in niste gramezi de moloz amestecate cu noroi.

Numarul caselor afectate de inundatii este de 1700, 100 dintre acestea fiind in pericol de a se prabusi. In localitatea Oltina, una dintre cele mai grav afectate localitati din judetul Constanta, dupa retragerea apelor opt case au cazut, si multe altele urmeaza sa mai cada. Majoritatea celor evacuati s-a refugiat din calea apelor la rude sau la prieteni.

Opt persoane insa au fost insa adapostite intr-un cort de armata. „Cortul a fost dotat cu un aragaz si cu butelie si s-a incercat asigurarea tuturor conditiilor de trai”, a declarat secretarul Primariei din Oltina, Stela Mocanu.

Aceasta a adaugat ca respectivul cort chiar ar fi mai bun decat „cocioabele” pe care sinistratii le aveau inainte! Remarca insa extrem de neinspirata, avand in vedere ca bunurile oamenilor – indiferent cum erau ele – reprezentau munca lor poate de o viata. Trecand insa peste acest aspect, trebuie adaugat ca nivelul apelor Dunarii scade, in medie, cu 10 centimetri pe zi.

De asemenea, taluzul interior dinspre Oltina a fost afectat de inundatii, fiind necesara interventia de urgenta cu folii de polietilena si saci cu pamant. Deocamdata, situatia este tinuta sub control. In localitatea Ostrov, sunt 130 de case afectate, dintre care s-au prabusit aproximativ trei case, numarul acestora fiind posibil sa mai creasca.

„Sunt case in care apa a stat chiar si doua saptamani, deci e foarte posibil sa se mai prabuseasca”, a declarat un functionar din cadrul Primariei Ostrov. Presedintele Traian Basescu s-a aratat ingrijorat atat de soarta oamenilor, dar si de cea a animalelor din zonele sinistrate de pe malul Dunarii.

In cursul zilei de ieri, seful statului a vizitat, pentru a doua oara, comuna Bistret din judetul Dolj, impreuna cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Acesta din urma a afirmat ca principala preocupare a autoritatilor este ca nimeni sa nu-si piarda viata si ca toti sinistratii sa aiba unde dormi.

Comitetul pentru Situatii de Urgenta, instituit la nivelul Ministerului Mediului, a aprobat realizarea unor brese controlate in digurile localitatilor afectate de inundatii. Aceste brese vor permite apei sa se scurga inapoi in Dunare. Ele pot fi realizate insa numai cand debitele apelor revarsate vor fi cu 20 de centimetri peste cele ale Dunarii.

Decizia vizeaza reducerea la minim a pagubelor in eventualitatea unor noi debite majore. Conform hidrologilor, apele fluviului vor incepe sa creasca din nou din data de 6 mai. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a recunoscut ca in acest moment tara noastra nu are o strategie concreta de administrare a apelor. Romania va dispune de o strategie nationala de management al apelor de-abia in anul 2009.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro