Sari direct la conținut

„Jos Codau!”

Gazeta de Oradea

„Cine lucreaza cu miere, mai si gusta din ea”, spune o veche zicala romaneasca. Numai ca, satenii din imprejurimile Osorheiului sunt convinsi ca primarul lor haleste cam toata mierea comunei. Motiv pentru care au hotarat, cu mic cu mare, sa-l mazileasca.

Oamenii vor sa faca un referendum local si sa-i dea primarului un sut in turul pantalonilor. Daca vor reusi, destituirea lui Codau va fi o premiera in Bihor, judet in care nici un primar nu si-a terminat mandatul iesind pe usa din dos a institutiei unde a fost plantat pe al mai inalt scaun prin votul comunitatii.

Frustratul

Satenii comunei Osorhei, mai precis cei care vor sa-l mazileasca pe Codau, si-au ales si un lider, in persona lui Dumitru Biris, fost consilier local si dusman de moarte al primarului. Zazania intre cei doi s-a iscat prin 1996 cand Biris spune ca nu a fost de acord cu matrapazlacurile primarului.

„A vrut sa dea cateva hectare de pasune unui avocat”, povesteste Biris. „Eu m-am opus in fata acestei nedreptati. Eu sunt un om corect”, continua Biris.

Din acel moment, Biris spune ca a urmarit neputincios cum primarul prospera financiar transformandu-si casa in vila si trecand de la strabuna Dacie la elegantul Mercedes clasa E.

Usor frustrat ca soarta nu a fost atat de norocoasa si cu el, fostul consilier a luat taurul de coarne si a inceput sa lupte cu inversunare impotriva primarului. Pana acum, degeaba, insa. Mai intai, si-a pierdut banii pe avocati in procesele de calomnie intentate de primar.

Apoi, a fost nevoit sa renunte la propria afacere pentru ca nu mai primea autorizatia de constructie de la primarie. Cu toate ca nesupunerea si aroganta i-au adus pana acum numai deservicii, Dumitru Biris este convins ca cel care rade la urma va rade mai bine.

Mai ales ca in sprijinul sau are acum un grup mare de tarani, si ei satui de practicile primarului Codau.

„Afara din Primarie!”

„Il vom da jos!”, ii incurajeaza Biris pe toti nemultumitii din comuna. In acest sens, vehementul contestatar al primarului a intocmit un tabel nominal cu persoanele care solicita schimbarea din functie a primarului comunei Osorhei, aproape 1.000 de oameni.

„Avem de partea noastra articolul 73 in baza legii 215/2001 publicata in Monitorul Oficial, potrivit caruia daca strangem un numar de semnaturi de 25% din populatia cu drept de vot din fiecare localitate, putem face referendum”, zice Dumitru Biris.

„Motivele invocate si inserate in tabel sunt: abuz in serviciu contra intereselor cetatenilor, lipsa de implicare in solutionarea problemelor cu care se confrunta cetatenii comunei, fals in inscrisuri, uz de fals si neexercitarea atributiilor care ii revin.

Populatia cu drept de vot in Osorhei este formata din vreo patru mii de oameni. Noi vom strange un numar de semnaturi mai mare decat cel pe care il prevede legea in vederea schimbarii primarului”, se arata foarte increzator Biris.

„Sa faca referendum, daca vor!”, se pronunta ferm Ioan codau, primarul contestat de propriii alegatori. „Legea 215 spune clar ca ei trebuie sa aiba niste motive intemeiate.

Ori, daca acest grup, format din numai cateva familii, reuseste sa dovedeasca ca eu am luat ceva din bunurile primariei, sunt de acord sa plec de bunavoie”, mai spune Cadau.

Pana acum, Dumitru Biris sustine ca a reusit sa stranga aproape o mie de semnaturi, iar restul va fi doar o chestiune de timp: „Acest sarlatan nu mai are multe. Va plati pentru toate magariile pe care le-a facut”.

In contra replica, primarul Osorheiului il acuza pe Biris de o vendeta personala si-l face chiar nebun: „Acest om este bolnav cu capul. Vrea sa se razbune pe mine ca l-am dat afara din partid. Nebunul asta a vrut sa fure stampila primariei pentru a putea sa-si finiseze constructia.

El nu ma suporta de cand am dat-o afara pe nevasta-sa de la primarie. Ea era in pensie si mai dorea sa faca un ban fara sa se gandeasca la faptul ca incalca legea. Apoi l-am dat afara si pe sotu-sau, ca numai rusine am avut dupa el”.

Se surpa casele in Fughiu

Zeci de sateni din Fughiu, sat care apartine ca unitate administrativ-teritoriala de comuna Osorhei, se plang ca, de cativa ani incoace, nu mai au somn din cauza faptului ca le este frica sa nu se surpe casa pe ei. „Nu mai stim ce sa facem. Nu ne baga nimeni in seama”, spun oamenii.

GAZETA a prezentat pe larg, intr-un numar anterior, drama satenilor care-si vad agoniseala de-o viata pe cale de duca. In Fughiu, peretii caselor au fisuri de la vibratiile provocate de traficul greu – basculantele de mare tonaj care tranziteaza cu zecile localitatea, carand balastru de la fosta exploatare de pe albia Crisului Repede.

Nemultumirile oamenilor au inceput in 2003 cand, vazand ca nu e de gluma si ca mai toate casele de pe marginea drumului comunal scartaie din toate incheieturile, au inaintat memorii catre autoritati. „Drumul care traverseaza localitatea Fughiu nu este prevazut cu postament si nu suporta sarcini mai mari de 3,5 tone.

Exista si indicatoare care indica acest lucru”, spune Nicolae Bonta, un localnic din Fughiu. „Am fost la primar si mi-a spus ca acolo este drum public si poate circula orice”, se plange Bonta. „I-am zis atunci: <>.

N-o facut nimica. Degeaba m-am plans ca primarul tot cum a vrut el a facut”, mai zice nemultumitul.

Cu toate acestea, transportatorii de balastru continua sa circule nestingheriti prin Fughiu. „Unul dintre ei, Ioan Malinescu are chiar acceptul scris al primarului”, acuza satenii. „Acest Malinescu executa transporturi in interesul comunei”, se apara primarul.

Localnicii din Fughiu se plang si de faptul ca sunt sfidati de primar si de oamenii lui. „A venit la mine Pal Iuliu, cel care avea balastiera. Mi-a zis sa nu mai comentez ca el are pile pana la Nastase”, mai spune Nicolae Bonta. Atacat din toate partile satului, Ioan Codau recunoaste ca sunt probleme mari la Fughiu.

„Este adevarat ca acolo rezistenta caselor scade din cauza basculantelor care traverseaza zona. In acest sens, am propus Consiliului Local aprobarea unei investitii de 150 de milioane pentru efectuarea unei expertize care sa faca studiul de fezabilitate al caselor si al drumurilor.

Este un prim pas in vederea solutionarii problemelor de acolo”, zice Codau. Pana atunci, casele localnicilor raman la mila Domnului…

La cutite cu alparenii

Alparea este o alta localitate afiliata comunei Osorhei. Si oamenii de aici sunt satui de dictatura lui Codau. Aici, „port-drapelul” satului este Dumitru Filimon, directorul Scolii cu clasele I-VIII din sat.

Marul discordiei de aceasta data il reprezinta pasunea comunala si firma care s-a ocupat de alimentarea cu apa in sat. „Primarul doreste sa puna mana pe pasunea noastra”, este convins Filimon. „Avem teren de aproape 200 de hectare care se invecineaza cu Baile 1 Mai.

Exista un potential economic fabulos in aceasta zona. Codau isi bate insa joc de aceasta zona. In 2003, Codau a inchiriat pasunea satului Alparea, numita padurita fara acordul cetatenilor numitului Petre Caciora din Oradea.

In prezent, oile lui Caciora sunt pe teritoriului fostului poligon de tragere al armatei. Caciora are peste o mie de oi, dar circula zvonul ca si primarul ar avea cateva oi aici. Acestea ne pasuneaza si culturile”, acuza directorul.

Primarul din Osorhei nu ramane nici de aceasta data dator. Si-l face si pe directorul de scoala tot nebun, ca si pe Biris. „Domnul director este bolnav mintal. Este a zecea oara cand ii transmit ca nu este de competenta mea sa hotarasc ce se intampla cu pasunea.

Este o hotarare a Consiliului local sau a celui judetean. Iar daca aveam oi ma faceam cioban, nu primar”, spune primarul. Codau nu se opreste aici cu acuzele fata de directorul din Alparea. „E bolnav de cand a demolat primaria si a dus tigla de pe acoperis la Felcheriu la taica-su.

Am dat 5 milioane sa se repare gardul de la scoala, dar Filimon asta a furat lemnele si le-a dus acasa”, mai acuza si primarul din Osorhei. Unde-o fi adevarul, par sa stie numai satenii care nu-l mai vor pe Codau.

Alparenii mai sunt nemultumiti si din cauza faptului ca firma care s-a ocupat de alimentarea cu apa in teritoriu, si-a batut joc de lucrare. „Din cauza amplasarii in proiect, bazinul de apa era pus pe proprietatea familiei Popa. Conducta nu a fost postata la adancimea din proiect si in prima faza, a inghetat.

Practic, nu a fost respectat proiectul. La ora actuala, un tronson nici nu functioneaza”, spune suparat Filimon. „In 2004, le-am cerut sa-mi spuna cine a receptionat lucrarea.

Dar Codau si-a bagat din nou coada si i-a spus inginerului constructor Maduta sa nu de-a nici o relatie in acest sens”, acuza directorul primaria din Osorhei.

„La mutarea conductei, s-au facut sapaturi lipite de sosea scotandu-se astfel bordura in apa”, povestesc localnicii despre „calitatea” lucrarilor executate de beneficiar. „Firma care si-a batut joc de localnici nici macar nu avea utilaje”, spune, la randu-i, Dumitru Biris.

GAZETA a aflat ca firma care s-a ocupat de alimentarea cu apa in Osorhei este Johnny M SRL, iar valoarea lucrarii a fost de 17 miliarde de lei. „Nici o licitatie nu a avut loc la primaria Osorhei. Eu nu pot sa opresc o investitie din fondurile Sapard.

Nu am absolut nici o legatura cu agentul economic care a executat lucrarile in Fughiu”, se apara primarul din Osorhei.

Inginerii funciare

O alta poveste „cu cantec” in care este implicat Ioan Codau este cea a terenurilor. Avand in vedere valoarea pe care o au acestea in zonele limitrofe Oradiei, istetii au stiut sa profite la maximum de acest fapt. De exemplu, primarul din Osorhei a cumparat teren la iesirea din comuna cu 1.000.000/ar.

Intre timp, dupa numai cativa ani, valoarea s-a inmiit si a ajuns sa vanda metrul patrat si milionul.

Viorica Bonta, o sateanca din Fughiu, sustine ca in sediul primariei din Osorhei au ramas cateva documente care vorbesc despre nelegalitatile facute de Codau.

„Exista numeroase terenuri care initial a fost trecute in evidentele primariei ca fiind intravilane, iar mai apoi pentru a duce in eroare opinia publica le-au trecut in registre ca fiind extravilane”, spune femeia. „Acest om se comporta ca un adevarat dictator. Se lauda peste tot ca are pile mari la Bucuresti”, mai zice Viorica Bonta.

„Daca se dovedeste ca am furat vreun metru patrat e normal sa fiu pedepsit prin lege. Nesimtitilor care ma acuza, ar trebui sa le fie rusine pentru ca eu am fost verificat de 20 de ori si nu mi s-a gasit nici o vina.

Eu am mostenit pamant de la parintii mei si nu m-am imbogatit de pe urma nimanui. Am bani pentru ca am fost singur la parinti, pentru ca am muncit si pentru ca am avut noroc”, spune franc primarul acuzat ca si-ar fi insusit foloase necuvenite.

Primar care combate aprig tot ce i se aduce ca acuzatie si care-i eticheteaza fara jena pe contestatarii sai cum ii vine la gura, nebuni, bolnavi mintal, nesimtiti.

Oricat de patimasi ori subictivi ar fi oamenii care vor sa dea de pamant cu primarul Osorheiului un sambure de adevar exista in noianul de acuzatii. Pentru ca fum fara foc nu iese niciodata.

Bolojan versus Mircea Matei

Plangerile localnicilor din Osorhei si din imprejurimi au ajuns atat pe masa prefectului cat si a Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor.

„Potrivit articolului 73 din legea 215, daca cetatenii unei comune cu drept de vot semneaza pentru referendum, iar numarul acestora depaseste 25% din numarul celor cu drept de vot din fiecare localitate, atunci aceasta cerere se inmaneaza prefectului si se face referendum, iar primarul este schimbat din functie”, spune prefectul.

„La Fughiu este o problema mare iar daca domnul primar nu intelege ca trebuie sa gaseasca o solutie, trebuie sa lase pe altcineva in locul sau”, mai spune Ilie Bolojan.

Nu de aceeasi parere este insa si Mircea Matei, secretarul general al PD Bihor, care il asigura pe Codau de sprijin politic nelimitat. „Bineinteles ca partidul il va sustine in continuare pe primarul din Osorhei.

Chiar daca grupul de familii care sunt impotriva lui Codau aduna un sfert se semnaturi din electoratul Osorheiului, pentru un referendum este nevoie de aprobarea consiliului local al primariei”, spune Mircea Matei.

Numele lui Codau e arhicunoscut si la Politie, dar inca nu s-a luat nici o masura impotriva lui.

„Va facem cunoscut ca plangerea d-voastra depusa la Inspectoratul de Politie Bihor impotriva numitului Codau Ioan-primar al comunei Osorhei, a fost inregistrata in evidenta lucrarilor penale urmand a se efectua cerecetari sub aspectul infractiunii prevazute de Codul Penal.

Solutia propusa in cauza urmeaza a fi comunicata de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea”, este raspunsul scris dat de Liviu Popa, comisarul-sef al IPJ Bihor, satenilor nemultumiti.

Ce spune Legea 215?

Art. 73: 1) Mandatul primarului inceteaza inainte de termen ca urmare a rezultatului unui referendum local organizat in conditiile legii. 2) Referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de catre locuitorii comunei, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau neexercitarii atributiilor ce ii revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al satului. 3) Organizarea referendumului trebuie solicitata, in scris, de cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie sa fie realizat in fiecare dintre localitatile componente ale comunei sau orasului.

„Codau zice ca nu o sa scrie nimeni de el, ca-i are la mana pe totti, si ziarele, si Politia. Zice ca pe el nu-l da nimeni jos, ca are spate peste tot”, Viorica Bonta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro