Sari direct la conținut

Galeria de Arta evacuata

Buna ziua, Ardeal

Filiala clujeana a Uniunii Artistilor Plastici din Romania si-a pierdut spatiul de pe strada Iuliu Maniu nr. 2, care era alocat Galeriei de Arta. Acest eveniment vine ca urmare a unei hotarari judecatoresti, prin care spatiul revine Parohiei Romano-Catolice, care in nenumarate randuri l-a revendicat. Momentul este cu atat mai nepotrivit cu cat in prezent nu existaalternativapentru Galeria de Arta.

Mai mult de atat eliberarea salii urma safie facutain mod barbar, de muncitorii din subordinea bisericii, dacanu ar fi intervenit reprezentantii UAP Cluj. Acestia au fost prezenti ieri, incepand cu ora zece, la sediul galeriei, in asteptarea artistilor care isi aveau expuse lucrarile in acel spatiu.

Locatia a apartinut in trecut primariei, dar a fost retrocedat in cele din urmaBisericii Romano-Catolice, care dispune in acest moment de spatiu si care a decis evacuarea salii, farasatinacont de lucrarile expuse si mai ales de nemultumirea generalaa reprezentantilor UAP Cluj.

Problema insanu a aparut din senin ci existade anul trecut cand biserica a incercat saobtinaspatiul, pentru a-i schimba destinatia. Nemultumirile au aparut in momentul in care biserica a solicitat un pret de 3700 de euro pe spatiul galeriei, bani care nu puteau fi dati de filiala clujeanaa artistilor plastici, din moment ce aceasta este o asociatie care se autofinanteaza.

Membrii UAP Cluj au intentat la randul lor proces bisericii, pentru suma ridicatacare s-a cerut, proces finalizat in cele din urmacu o hotarare judecatoreascain favoarea bisericii.

Pe parcursul procesului au avut loc numeroase negocieri cu reprezentantii Consiliului Bisericii Romano-Catolice, cea din urmavenea cu propunerea de a acorda 2 euro pe metrul patrat de spatiu, lucru care se pare canu a multumit BRC. „Au avut loc negocieri, am propus chiar si o sumape care o puteam acorda.

Reprezentantii bisericii au avut luni, la ora 12, discutii si au hotarat canu sunt de acord cu propunerea inaintatade noi. Ne-au anuntat „din senin”, ca astazi (n. red. ieri), la ora 10, trebuie saeliberam sala, saevacuam, farasatinacont de faptul caaici sunt lucrari expuse. Nu ne-au oferit nici o alternativasi nici macar timp de reactie.

Nu mi se pare corectadecizia, din moment ce noi nu mai avem un alt spatiu in care sane desfasuram activitatea”, a declarat Rodica Prodan, director UAP, filiala Cluj. Artistii care isi aveau expuse lucrarile au fost asteptati, ieri, pentru a le ridica, lucru care i-a nemultumit profund, mai ales cain acest moment nu existaalternative pentru galerie.

Primaria a oferit spatiile pe care le detine, unul dintre ele situat in cartierul Someseni, dar nici unul nu satisface necesitatile unei galerii, fie din lipsade spatiu, fie din cauza distantei fatade centrul orasului. In acest moment nu avem variante pentru mutarea galeriei, primaria nu are spatii care sapoatafi transformate in galerii, iar artistii nostri trebuie saexpunaundeva.

Speram sanu pierdem si saloanele judetene, restul expozitiilor personale nu pot fi realizate”, a adaugat Prodan. Totodatastiindu-se procesul pe rol reprezentantii UAP Cluj nu au programat nici o expozitie pe 2006, dar o variantacare se ia in considerare este o eventualacolaborare cu Muzeul de Atadin Cluj-Napoca.

Panala inchiderea editiei nici un reprezentant al BRC nu a fost gasit pentru a da o declaratie oficialain acest sens.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro