Sari direct la conținut

Sortul masonic, ascuns pe sub roba Justitiei

"Romania libera editia Transilvania Banat"

Scoase din adormire imediat dupa Revolutia din 1989, lojile masonice din Timisoara reunesc o buna parte din personalitatile orasului, din mai toate domeniile. Politica, afacerile, invatamantul, politia si chiar magistratura au reprezentanti in aceste structuri discrete ale vietii publice.

In ciuda varstei care bate inspre 90 de ani, avocatul Panait Stanescu Bellu este inca activ, avand, din cand in cand, procese pe rolul instantelor de judecata. Succesul venerabilului la bara poate fi legat si de faptul ca este seful lojei masonice „Pax”, din Timisoara, iar in Palatul de Justitie unele dosare pot fi solutionate de magistrati care-i sunt subalterni pe linie ezoterica.

Surprins pe holurile Tribunalului Timis discutand cu avocatul Panait Stanescu Bellu, unul dintre judecatorii masoni a negat ideea vreunei interventii a maestrului in dosarele sale. „Domnul Bellu mi-a oferit o carte de poezii cu autograf, atata tot. Stiti ca domnia sa are si inclinatii spre literatura”, a explicat magistratul, refuzand sa discute despre alte conotatii.

La randul sau, avocatul – care a confirmat ca in 1990 a adus lumina de la masonul roman Marcel Shapira, aflat in exil la Paris, si ca a reinviat loja „Pax” – nu a dorit sa discute public despre un subiect accesibil doar initiatilor. „Masoneria este discreta, nu secreta.

Pentru cei care incalca principiile masonice, pedeapsa este arderea intre coloane, adica un fel de excomunicare”, a spus Panait Stanescu.

Totusi, in conditiile unui raport profesional intre masoni de grade diferite, apare o problema: cat de impartial isi permite sa fie judecatorul-mason intr-un proces in care, in calitate de avocat al uneia dintre partile in litigiu, apare avocatul-mason? Mai cu seama ca, in afara Palatului Dicasterial, avansarea sa in ierarhia lojei masonice depinde si de bunavointa maestrului sau ezoteric. Adica, a avocatului-mason.

Pentru a lamuri aceasta problema, am solicitat opinia catorva oameni familiarizati cu rigorile actului de Justitie. „Trebuie sa vorbim pe text de lege. In Codul de Procedura Penala sunt mentionate clar situatiile in care un judecator este incompatibil sa solutioneze un dosar.

Cazul in care si judecatorul si avocatul fac parte din masonerie nu este specificat, asa ca nu cred ca reprezinta vreo problema”, a afirmat decanul Baroului Timis, av. Lazar Gruneantu.

In replica, seful Baroului Constitutional Roman, Pompiliu Bota, a declarat ca in asemenea cazuri, judeca-torul ar trebui sa se abtina de la judecarea unui dosar. „Nu este prevazut in nici o lege acest lucru. Totusi, s-ar putea ridica o exceptie si judecatorul-mason sa se abtina de la judecarea unui dosar in care apare ca avocat tot un mason. Sa se autorecuze”, considera acesta.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Alina Tonigariu, are o cu totul alta parere. „Noul statut al magistratilor, care a intrat in vigoare de curand, interzice judecatorilor sa faca parte din alte organizatii decat cele profesionale.

Calitatea de mason a unui magistrat trebuie dovedita cu inscrisuri, semnaturi, juraminte, pentru a se dispune masurile ce se impun”, a spus reprezentanta Ministerului Justitiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro