Sari direct la conținut

Primarul din Prundeni, acuzat de deturnare de fonduri

Ziarul de Valcea

Controlul Curtii de Conturi la Prundeni a inceput inca din martie, iar reactia Consiliului Judetean Valcea a aparut abia in aceasta luna, cand s-a facut propunerea de blocare a conturilor primariei, in incercarea de a mai recupera ceva din miliardele acordate pentru investitiile lui Horascu.

Punctul privind problemele de la Prundeni nu a mai intrat insa pe ordinea de zi a consilierilor judeteni desi fusese discutat in comisii.

Deviza CJ: „Usor cu Horascu pe scari!”

Lentoarea cu care se misca functionarii publici ai Consiliului Judetean Valcea este inexplicabila si pentru directorul camerei valcene a Curtii de Conturi, Vasile Dumitras, care nu-si poate explica de ce o solicitare a CJ Valcea de verificare a ispravilor comise de Horia Horascu a venit abia acum pe adresa Curtii de Conturi Camera Valcea.

„Ei stiau de problema aceasta din martie, de cand am inceput noi controlul. A angajat fonduri pentru alimentarea cu gaze fara sa aiba bani, iar apoi s-a dus la CJ sa achite ei datoria. Este clar deturnare de fonduri, iar suma se ridica la 800 de milioane lei vechi. Pisica nu mai este in curtea noastra, am inaintat dosarul la Parchet.

Dar cine stie cat o sa mai zaca si pe acolo!”, sustine sceptic Vasile Dumitras.

Raportul tehnic al Directiei Economice a CJ Valcea intocmit pe 16.11.2005 indica faptul ca in ultimele doua luni conturile Primariei Prundeni au fost alimentate cu suma de 1.330.200.000 lei din cota de impozit pe venit aflata la dispozitia CJ, din care Horascu a retras 400 de milioane lei vechi pentru a plati salariile angajatilor din primarie.

Suma, la doar jumatate din valoarea precizata in plangerea penala a Curtii de Conturi Valcea, nu-l sperie pe Horascu care sustine ca avea tot dreptul ca impreuna cu consilierii sai sa decida ce destinatie poate sa dea sumelor de bani primite de la CJ pentru investitii punctuale.

„Nu e nimic ilegal in ce am facut. Destinatia banilor o hotaraste Consiliul Local, nu Consiliul Judetean. Am dat banii pentru salarii, ca nu mai luasera oameni bani de cinci luni. Ce face acum presedintele Buse cred ca este o hartuire ca sa ma atraga in partidul lui.

Dar eu nu sar in barca altora, iar politica o fac altii mai mari. Aici trebuie sa facem doar administratie”, sustine primarul Horascu.

Calea, propteaua lui Horascu

Vicepresedintele CJ Valcea, Ion Calea, totodata si seful de partid al primarului Horascu, a reusit pana acum sa-i tina palma acestuia, propunerea de blocare a conturilor primariei ramanand in sedinta ordinara a CJ din aceasta luna, doar la nivelul de tentativa.

In plus, Calea sustine ca nu este vorba de nici o deturnare, banii putand fi folositi la bunul chef al consilierilor locali si ai primarului din comuna. „Nu e asa grava problema acolo. N-au facut nimic impotriva Consiliului Judetean, dimpotriva au incercat sa rezolve o situatie disperata.

Primarul nu este vinovat, a fost propunerea Consiliului Local de a utiliza banii respectivi pentru plata salariilor. Angajatii primariei nu-si primisera salariile de cinci luni.

M-am deplasat si eu acolo sa studiez problema, iar consilierii locali mi-au spus ca n-au luat banii cu ideea de a nu-i mai pune la loc, dimpotriva ii puneau din impozitele si taxele locale. Exista un ordin al Ministerului Finantelor Publice care prevede ca destinatia fondurilor o stabileste Consiliul Local”, afirma Ion Calea.

In schimb omologul sau, vicele CJ Nicolae Patru, sustine ca problemele de la Prundeni nu reprezentau un secret pentru nimeni din CJ Valcea. „Am atras atentia inca de la inceputul mandatului ca acolo au fost deturnate fondurile. Nimeni nu m-a bagat in seama.

Cred ca acum Horascu l-a deranjat cu ceva pe Buse si s-au trezit si ei din amorteala”, spune Patru. Plangerea penala depusa pe numele lui Horascu la Parchet va ajunge azi pe biroul procurorilor, reactiile acestora putand depinde de influentele politice rasfrante asupra acestui caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro