Sari direct la conținut

ONG-uri pe banda rulanta

Buna ziua, Ardeal

Comisariatul pentru Societate Civila este denumirea pretentioasa a unei Organizatii Nonguvernamentale (ONG) infiintate in toamna anului 2003 care „monitorizeaza abuzurile si combate infractionalitatea”.

Acelasi ONG si-a propus obiective marete, un exemplu fiind implementarea relatiilor cu Uniunea Europeana si NATO, dar si unificarea tuturor ONG-urilor din Romania. Mai exact, Comisariatul si-a propus medierea relatiilor intre societatea civila, institutiile statului de drept si forurile internationale.

De pe pagina web a ONG-ului, www.comisariat.ro aflam ca& „CSC monitorizeaza orice fel de abuz si lupta pentru inlaturarea lor, eliminarea coruptiei si eradicarea birocratiei, dar si apararea drepturilor omului”.

Din acest motiv, comisarii au infiintat Directia Generala de Monitorizare a Abuzurilor, Combaterea Infractionalitatii si Implementarea Relatiilor cu UE si NATO.

O alta nascocire menita sa impresioneze romanii naivi este Curtea de Arbitraj, care ar avea atributii in medierea si aplanarea conflictelor cu care este sesizata.

Daca este sa ne luam dupa cele afisate pe site, conducerea ONG-ului are trecere la mai toate institutiile importante ale statului& Guvern, prefecturi, primarii, consilii locale, inspectorate de politie, Parchetul General.

Relatiile Comisariatului pentru Societate Civila cu forurile administrative ale judetului, mai precis Consiliul Judetean au fost „incununate” prin inmanarea unei diplome de merit pentru intreaga activitate la sase luni dupa instalarea in functie presedintelui CJ, Marius Nicoara, ceremonia desfasurata cu acest prilej fiind la fel de pretentioasa ca si denumirea ONG-ului. Comisariatul are 36 de birouri judetene in toata tara, iar in Ardeal se poate intalni sigla CSC in Cluj, Alba, Bihor, Bistrita, Hunedoara, Mures, Salaj, Satu Mare, Maramures, Sibiu, Brasov, Harghita, Covasna.

In spatele actiunilor extrem de pretentios denumite se afla comisarul general (o alta titulatura menita sa atraga atentia), Ioan Grigore Prodan, un tanar de 31 ani originar din Gherla, preot de meserie, care, printr-o conjunctura a fost cununat de Petre Roman.

Se pare ca aceasta legatura cu Petre Roman i-a adus numai beneficii lui Prodan, caruia i s-au deschis multe usi si a reusit sa isi fac astfel cunoscut Comisariatul, care nu este altceva in realitate decat un „aspirator de bani”.

Aceasta deoarece cei care doresc sa intre in structura ONG-ului sunt nevoiti sa scoata din buzunar sume ce pornesc de la 150 euro sub pretextul ca acesti bani vor face parte din fondurile Comisariatului, dar care nu mai apar niciodata deoarece sunt gestionati de comisarul Prodan.

Toate persoanele care au facut candva parte din randurile acestui Comisariat pentru Societatea Civila si care au crezut ca pot realiza ceva au fost rand pe rand indepartate de comisarul general Prodan, care continua sa administreze ONG-ul si fondurile acestuia dupa bunul plac si sa incheie conventii de colaborare si protocoale suspecte cu institutii credibile ale statului roman.

Prin asocierea cu numele diverselor institutii ale statului, CSC castiga in credibilitate si isi poate continua campania avantajoasa de recrutare a persoanelor cu multi euro in buzunar. Un astfel de protocol a fost incheiat recent si cu Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Ca urmare a acestui protocol, filialele din tara ale CECCAR au primit o adresa prin care expertii contabili erau anuntati ca cei care doresc sa efectueze expertize legate de fonduri provenite din proiecte finantate de Comunitatea Europeana, ca urmare a actului incheiat cu CSC, pot face parte din tabloul expertilor care au dreptul sa efectueze acest gen de expertize

Conditia pentru accederea pe acest tablou este o instruire la Bucuresti.

Intrebarea care se pune aici este& de cand are un ONG atributii in instruirea expertilor contabili pentru efectuarea de expertize pe proiectele finantate prin fonduri europene? Pentru a afla despre ce fel de protocol sau conventie este vorba, ne-am adresat CECCAR Cluj, dar cei de aici, desi stiau de existenta actului, ne-au indrumat catre Bucuresti deoarece nu cunosteau detalii.

Varianta lui Marin Toma, presedintele CECCAR difera insa de cea pe care o cunosteam noi& „Este vorba despre o conventie de colaborare prin care expertii trebuie sa sprijine toate actiunile legate de criminalitatea economica. Noi mai avem astfel de conventii si cu alte organisme ale statului, cu cel de Spalare a Banilor, de exemplu.

Este vorba despre crearea unui cadru juridic ca expertii care sunt solicitati pentru rezolvarea unei astfel de expertize sa nu refuze.” Desi am solicitat conducerii CECCAR punerea la dispozitie a unei copii dupa respectivul act, pana la inchiderea editiei nu am intrat in posesia acestuia.

De negasit a fost si comisarul general al CSC, Ioan Grigore Prodan, ocupat probabil cu incheierea de noi conventii sau protocoale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro