Sari direct la conținut

Tinta lui Nicoara

Buna ziua, Ardeal

Spatiile aflate in administrarea Regiei Autonome „Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat” (RA-APPS) incep sa scada cantitativ pe zi ce trece. Cauza cea mai frecventa o reprezinta avalansa de revendicari, dar multe dintre spatii au fost deja vandute in baza Ordonantei nr. 19 din 24.01.2002.

Sucursala pentru Reprezentare si Protocol „Victoria” Cluj mai administreaza inca cateva spatii si terenuri in judet, dar numarul acestora ar putea scadea daca procesele de revendicare care se afla pe rol la ora actuala in diverse instante judecatoresti din tara vor fi castigate de catre cei care le revendica.

Printre imobilele revendicate se numara inclusiv sediul local RA-APPS de pe strada Napoca nr. 16. Alte cateva spatii au fost deja vandute prin licitatie sau negociere directa cu incepere din anul 2003.

Se pare ca si spatiile ramase deocamdata in proprietatea RA-APPS Victoria urmeaza sa fie instrainate prin vanzare in cazul in care instanta nu va da castig de cauza celor care le revendica. Potrivit Hotararii nr. 60 din 21.01.2005, Sucursala pentru Reprezentare si Protocol Victoria are mai multe obiecte de activitate, printre care asigurarea de servicii de reprezentare si protocol pentru diversi beneficiari, administrarea imobilelor de protocol si inchirierea acestora in conditiile legii, prestari servicii hoteliere si de alimentatie publica, comert cu ridicata si cu amanuntul, productie agricola vegetala si animaliera si valorificarea acesteia, piscicultura, ajungand pana la prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor, lucrari de constructii, activitati privind operatiuni de import-export.

Conform informatiilor noastre, recent, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, impreuna cu alti doi oameni de afaceri clujeni, s-ar fi decis sa-si treaca in proprietate o parte din imobilele administrate de SRP Victoria in judet.

Contactat telefonic de reporterii nostri, presedintele CJ Cluj a negat informatiile noastre& „Nu este adevarat. Acum este prima data cand aud de acest lucru. Dar care ar fi proprietatile respective? Hotelul Victoria sau care? Interesant, dar nu este adevarat”.

Interesant, intr-adevar. In cele ce urmeaza un inventar al proprietatilor RA-APPS Victoria administrate, revendicate sau instrainate, de care, conform informatiilor noastre ar fi interesat Nicoara. Dar sa vedem ce a pierdut acesta pentru ca, daca il credem pe cuvant, nu are nici o legatura cu patrimioniul protocolului de stat.

Sediul administrativ al SRP Victoria se afla intr-un imobil de pe strada Napoca nr. 16, dar si acesta este revendicat. Pe strada Pavlov, RA-PPS administreaza patru imobile, la numerele 21, 23, 25 si 27. La ora actuala, toate cele patru imobile de pe Pavlov sunt revendicate si fac obiectul unor procese aflate inca pe rol. Imobilul de la nr. 21 este exploatat de UDMR.

Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj, spune ca „UDMR ar intentiona cumpararea imobilului, dar deocamdata acest lucru este imposibil, spatiul fiind revendicat. Dosarul se afla acum la Curtea Suprema de Justitie si am inteles ca urmatorul termen ar fi in primavara”. Pe Pavlov nr. 23 se afla sediul Clubului Sportiv „Universitatea”.

Pentru moment, reprezentantii clubului nu intentioneaza cumpararea spatiului, ci se multumesc cu achitarea chiriei, care se situeaza undeva in jurul sumei de 30 milioane ROL lunar.

Cea mai importanta proprietate administrata de RA-APPS in judetul Cluj este complexul hotel-restaurant „Victoria” cu terenul aferent situat pe B-dul 21 Decembrie nr. 54-56. Hotelul „Victoria” a fost recent renovat si ar putea constitui, intr-adevar, o afacere buna pentru un posibil cumparator. Aceasta in cazul in care hotelul va fi vandut.

Pe str. Dorobantilor nr. 18-20 se afla service-ul auto „Victoria”, cu terenul aferent, compus din cladire garaj (partial) si cladire birouri (partial).

In Cluj-Napoca, RA-APPt mai detine un aprtament cu trei camere situat la parterul unui bloc de pe str. Nicolae Titulescu nr. 24.

Bunuri imobile din domeniul privat al statului aflate in administrarea aceleasi Regii mai fac parte& un teren agricol- tarlaua Ploton, comuna Apahida, complexul agroindustrial „Apahida”, teren agricol in tarlaua Budustau, comuna Apahida si sectorul piscicol Campenesti compus din incinta si amenajare piscicola in localitatea cu acelasi nume.

Pana in prezent, in baza Ordonantei 19/2002, au fost vandute mai multe constructii impreuna cu terenul aferent in Huedin pe str. Fildului f.n. catre SC Dramos SRL, in anii 2003 si 2005, pretul total al acestora fiind de 95.970 euro, iar forma de cumparare negocierea.

SC Zona Naturala SRL a achizitionat in anul 2004 constructiile si terenul aferent Exploatarii Turba Calatele la pretul de 47.880 euro prin licitatie.

In Apahida, intre anii 2003-2005, au fost vandute diverselor societati si persoane fizice, prin negociere, parti ale complexului agroindustrial „Apahida” si pensiunea agroturistica „Apahida”, precum si ferma de ovine Budustau.

Cel mai mic pret, 6500 euro, a fost platit de catre o persoana fizica, Dascal Alexandru Constantin pentru 400 mp din Complexul agroindustrial Apahida, iar Baratin Com Construct a achitat 104.000 euro pentru 6843 mp ai aceluiasi complex.

Sase firme si o persoana fizica au cumparat spatii din cadrul fostului service auto Victoria de pe Calea Dorobantilor din Cluj-Napoca in anii 2003 si 2004 pentru care au platit sume cuprinse intre 12.500 si 291.000 euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro