Sari direct la conținut

Capusa subinchirierilor

Buna ziua, Ardeal

Un spatiu comercial in zona centrala a Clujului, in cazul nostru situat pe Bulevardul Eroilor, se inchiriaza pe bani grei de catre cei dornici sa-si deschida o afacere. La fel de adevarat este insa si faptul ca majoritatea spatiilor din zona apartin Primariei, care percepe o chirie destul de mica, ce valoreaza in jur de 10 sau 12 milioane lei vechi, in functie de marimea locatiei.

Ceea ce se cunoaste mai putin despre spatiile situate in „buricul targului” este practica extrem de eficienta si de avantajoasa a subinchirierilor. Pe scurt, cineva inchirieaza un spatiu de la Primarie (pentru care plateste o suma modica) pe care, ulterior, il subinchiriaza, folosind diverse portite legale, altcuiva.

Diferenta este ca suma ceruta de catre chiriasul Primariei noului chirias se situeaza undeva in jurul sumei de 1500-2000 euro.

Suma poate creste sau chiar se poate dubla in functie de marimea spatiului si de locatie. Un caz concret il prezentam in cele ce urmeaza in speranta ca cei abilitati sa restabileasca dreptatea si sa ia masuri o vor face. Spatiul de pe Eroilor nr. 9 se afla in proprietatea Primariei Cluj-Napoca.

Dumitru Pop, patronul SC Intact Invest SRL a luat acest spatiu in chirie si ulterior l-a subinchiriat unor diverse societati prin intermediul unor practici mai mult sau mai putin legale. In realitate, de trei ani, spatiul de pe Eroilor nr. 9 este exploatat de SC Donna I SRL.

Pentru a putea obtine spatiul, Oana Sarbu, proprietara Donna I, a fost nevoita sa accepte conditiile impuse de Dumitru Pop, patronul Intact Invest, societate care oficial a inchiriat respectiva locatie de la Primarie. Trebuie mentionat faptul ca nu este pentru prima data cand Dumitru Pop apeleaza la astfel de practici.

Din 1990 incoace, de cand este chiriasul Primariei, firma lui Dumitru Pop nu a functionat niciodata in spatiul de pe Eroilor nr. 9, diverse alte societati cazand in capcana intinsa de Intact Invest. Oana Sarbu, proprietara Donna I recunoaste ca initial a refuzat sa intre in jocul lui Pop& „In primavara anului 2002, am luat contact cu domnul Pop prin intermediul unei agentii imobiliare.

Nu am vrut sa accept conditiile impuse, dar ulterior am luat legatura cu doamna care a avut inainte magazin aici. Era disperata, in pragul falimentului, iar eu am ajutat-o cu un stoc de marfa adus cu plata la vanzare”.

Astfel, Sarbu a reintrat in contact cu Dumitru Pop, iar in cele din urma, din dorinta de a putea obtine respectivul spatiu pentru functionarea magazinului, a acceptat conditiile impuse de acesta.

Desi subinchirierea spatiului nu poate fi contestata din moment ce Pop a pretins si a primit lunar suma de 1800 euro plus TVA si utilitati, aceasta a fost foarte bine mascata prin doua contracte, unul de mandat si celalalt de consignatie. Este posibil ca Pop sa fi fost sfatuit si ajutat de sotia sa, Mariana Pop, care este angajata a Biroului Unic din cadrul Registrului Comertului.

Practic, este ca si cum o persoana nu ar face nimic, dar pentru acest lucru ar primi bani. Multi. Proprietara Donna I se plange de faptul ca a ivestit foarte mult in spatiul de pe Eroilor nr. 9, unde inainte de 1990 a functionat un aprozar. Investitiile facute de Oana Sarbu au fost destul de mari si au constat in montarea unor placi de rigips, aducerea mobilierului tocmai din Italia.

De mentionat ca in cadrul acestui spatiu nu exista grup social, nici incalzire, sobele nefiind in stare de functionare. :tiind ca la baza „colaborarii” cu Donna I sta un docment destul de bine intocmit in favoarea sa, Dumitru Pop si-a permis anul trecut sa ceara o majorare a chiriei, vehiculand sume ce ajungeau pana la 4000 euro. Motivul invocat& deprecierea euro fata de moneda nationala.

Mai mult, din cauza faptului ca Pop se afla la ora actuala in proces cu Primaria Cluj-Napoca, aceasta a incercat incheierea raporturilor cu Donna I intr-un mod cu totul necivilizat si avantajos doar pentru societatea sa. Pop se judeca cu Primaria deoarece nu a acceptat pretul impus de institutie in vederea achizitionarii spatiului.

De cateva zile, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata, Dumitru Pop fiind cel care a luat decizia de a intrerupe „colaborarea” cu Donna I.

Astfel, acesta a trimis o notificare catre aceasta firma, prin intermediul careia anunta intentia de revocare a contractului de mandat si prezenta in spatiu la data de 14 noiembrie 2005, ora 10, cu intentia de a face inventarul si de a prelua o parte din personal si gestiunea magazinului, pe care il considera „punct de lucru al Intact Invest”, iar proprietara acestuia a fost numita de catre acelasi Pop „o angajata necivilizata”. Ca o masura suplimentara, boss-ul de la Intact Invest a impus prezenta in spatiul in care-si desfasoara activitatea Donna I a unui sef de magazin, in persoana lui Cosmin Roman. Desi Donna I, prin intermediul avocatului Mircea Costin, a trimis la randul sau o notificare SC Intact Invest SRL, reprezentantii acesteia au refuzat sa o primeasca.

Printre altele, in notificare se specifica ca& „Revocarea unilterala a mandatului de catre dvs. constituie un abuz de drept in conditiile in care dvs., in calitate de mandant nu v-ati indeplinit obligatiile legale pe care le aveti fata de noi, in calitate de mandatar al dvs”.

In afara de indatorirea de punere la dispozitie a spatiului, Intact Invest a neglijat celelalte obligatii precum achitarea cheltuielilor cu utilitatile consumate. Dimpotriva, SC Intact Invest SRL a emis factura de penalitati pentru cazul in care s-a intarziat cu plata utilitatilor.

In ultima perioada, Pop si-a permis chiar sa anuleze codul MASTER, de securitate al magazinului si sa instaleze un alt cod. Reprezentantii Donna I au inaintat deja un memoriu Primariei Cluj-Napoca, in care a fost prezentata situatia actuala a spatiului de pe Eroilor nr. 9.

Conform celor afirmate de reprezentantii Donna I, urmatorul pas este actionarea in justitie a SC Intact Invest SRL deoarece rezolvarea conflictului pe cale amiabila pare in acest moment imposibila avand in vedere faptul ca Dumitru Pop afirma ca subinchirierea nu exista, iar Donna I este in realitate un punct de lucru al firmei sale. Pana la inchiderea editiei, nu am obtinut pozitia Primariei in acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro