Sari direct la conținut

„Vatra Romaneasca” cere Episcopiei Romano-Catolice despagubiri in numele statului

Romania Libera - Editia de Transilvania-Banat

Reprezentantii filialei din judetul Bihor a Uniunii Culturale „Vatra Romaneasca”, sustin ca Statul Roman trebuie sa revendice Episcopiei Romano-Catolice despagubiri de peste 42 de miliarde lei vechi, in contul reparatiilor facute la sediul Palatului Baroc din Oradea. Cladirea a fost retrodedata acestui cult in anul 1991.

Membrii Uniunii „Vatra Romaneasca” cred ca autoritatile si episcopia ar trebui sa ajunga la o solutie amiabila prin care sa fie rezolvata aceasta problema. „Intre 1969 si 1970, Statul Roman a investit 16 milioane de lei in renovarea sediului Palatului Baroc, care era o ruina si care pe urma a adapostit Muzeul Tarii Crisurilor.

In prezent, suma ar reprezenta peste 42 de miliarde lei sau echivalentul a circa 1,1 milioane de euro”, a declarat presedintele executiv al Uniunii „Vatra Romaneasca” Bihor, Minodora Ciobanu.

„Este firesc ca Statul Roman sa fie despagubit, pentru ca atunci cand episcopiei i-a fost luata cladirea, ei s-au bucurat pentru ca era o ruina, iar statul a investit pentru a reface cladirea si pentru a arata asa cum arata acum. Noi suntem de acord ca proprietarii trebuie sa-si revendice ce e a lor, insa ei trebuie sa si plateasca despagubirile”, a adaugat reprezentantul uniunii.

Totodata, Alexandru Badea, tot un membru al Uniunii „Vatra Romaneasca”, a spus ca el a fost unul dintre cei care au participat la refacerea cladirii Palatului Baroc. „Cu mana mea am semnat actele. Pot sa spun ca la renovare au participat cei mai buni mesteri din tara, aceeasi care au facut si sediile ambasadelor Romaniei in strainatate.

Toate lucrarile importante din sediul Palatului Baroc au fost facute cu aur curat”, a spus acesta.

Consilierul local Mihai Drecin (PRM) sustine pozitia celor de la „Vatra Romaneasca”. Aceasta considera ca acum institutia muzeului se afla intr-o stare de degradare.

„Se zvoneste ca UDMR si episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, forteaza nota in plan politic, avand acelasi obiectiv, si anume ca dupa ce au fortat retrocedararea palatului, acum fac acelasi lucru pentru a determina autoritatile sa bage Muzeul Tarii Crisurilor la conservare pentru o perioada de timp”, a afirmat consilierul local.

Potrivit reprezentantilor Uniunii „Vatra Romaneasca”, Muzeul Tarii Crisurilor se afla pe locul cinci in tara ca importanta si are peste 337.000 de exponate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro