Sari direct la conținut

Incalzire „la scara”

Ziua de Cluj

Din aproape 4000 de cereri pentru debransarea de la incalzirea centralizata, furnizata de Regia Autonoma de Termoficare (RAT), doar 946 s-au finalizat in 2005.

Pe piata nu se resimte un recul in achizitionarea de centrale si instalatii termice, insa managerii spun ca mai nou oamenii se orienteaza inspre incalzirea „la scara”, in care apartamentele de pe o scara de bloc se racordeaza la o centrala proprie instalata in subsol.

Conform datelor RAT, in cursul anului 2005, 3.251 de clujeni au cerut debransarea de la sistemul de incalzire al regiei. Cu alte cuvinte, trei sferturi din numarul solicitantilor au renuntat pe parcurs la debransare, preferand sa ramana abonati la serviciile RAT. In mod normal acest fapt ar fi trebuit sa conduca la un recul pe piata vanzarilor de centrale termice.

Lucrurile nu stau asa, dovada ca piata clujeana este una destul de atipica si in acest domeniu. Mai mult, spun dealerii de sisteme termice, in Cluj se poarta mai nou sistemele de centrale de scara, care furnizeaza incalzire unui anumit numar de apartamente, sistem care se dovedeste foarte avantajos si mai ieftin pentru toata lumea.

Racordari la indemana

„Am renuntat sa ma debransez pentru ca nu i-am putut convinge pe vecini sa-si dea acordul pentru debransare si pentru a-mi instala centrala termica.

E mare scandal atunci cand cineva se debranseaza pentru ca pierderile din retea sunt mari si se impart la mai putini, deci cheltuielile cresc”, a declarat Ion Berinde, unul dintre clujenii care in acest an au facut solicitare pentru a se debransa de la sistemul RAT si au renuntat ulterior la cerere.

In plus, alti clujeni in aceeasi situatie spun ca in fapt au renuntat si datorita costurilor mari ale instalarii unei centrale proprii. „Ulterior am reusit sa-i convingem pe vecinii de pe scara sa instalam o centrala de putere mai mare in subsol si sa ne racordam la ea.

Cel mai greu a fost cand s-a ajuns la partea de cheltuieli cu debransarile si de strans bani pentru proiecte, instalatii si aprobari. Am reusit sa facem toate astea intr-un an si jumatate”, a precizat Dorin Mester, reprezentantul unei asociatii de locatari din cartierul Marasti.

Cat mai costa incalzirea?

De cealalta parte, managerii firmelor care comercializeaza, instaleaza si intretin centralele termice spun ca vanzarile n-au scazut in ultima perioada, ci ca se mentin cel putin la nivelul de anul trecut. „Cei care au renuntat la debransari au probleme financiare, probabil.

Nu stiu de ce au renuntat atat de multi, insa oricum 60% dintre clujeni sunt deja racordati la sisteme proprii de incalzire si au renuntat la RAT”, a declarat administratorul uneia dintre cele mai mari firme de profil, SC Cominstal SRL, Radu Rusu. El spune ca incalzirea in regim propriu este mai ieftina cu cel putin 30 – 40% decat cea furnizata de RAT.

„Fiecare isi regleaza preturile dupa cum crede, piata da tonul in cele din urma”, a precizat si managerul firmei Globinstal, Vasile Pop. De altfel, preturile centralelor termice s-au mentinut in 2004 si 2005. Astfel, pretul unei centrale termice pleaca de la suma de 1.600 de lei, dar poate ajunge pana la peste 2.000 de lei, in functie de tara de fabricatie, de capacitate si de dotari.

Operatiunea de instalare a centralei se ridica la aproximativ 150 de lei, iar montarea unui calorifer nu trece de 80 de lei. Costurile materialelor pentru instalatii intr-un apartament de pana la 100 de metri patrati locuibili nu depasesc 1.300 de lei. Astfel, in total, instalarea unei microcentrale de apartament se ridica in aceasta toamna la suma de 4.000 – 5.000 de lei.

Pretul gigacaloriei nu s-a majorat in aceasta toamna si s-a mentinut la nivelul de 89,6 de lei.

Debransarea clujeana in cifre

La inceputul anului 2000, inainte ca „avalansa” debransarilor sa fi inceput, existau 83.689 de apartamente racordate in reteaua RAT. Pana in 2003 mai ramasesera bransate doar 56.789, iar in 2004 inca 3.179 de apartamente au cerut debransarea de la sistemul comun de incalzire.

La inceputul lui 2005 alti 3.251 de abonati cereau debransarea, insa pana in acest moment doar 946 au trecut la fapte, restul preferand sa foloseasca in continuare agentul termic furnizat de RAT. De la inceputul saptamanii a fost pornita si furnizarea de agent termic, insa 10% dintre abonati si-au inchis robinetele de la calorifere, astfel incat foarte multi alti abonati au ramas fara incalzire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro