Sari direct la conținut

Big Brother de PSD

Gazeta de Hunedoara

Initiativa catorva parlamentari PSD de a da liber interceptarilor convorbirilor telefonice a revoltat intreaga tara. Nimeni nu pare a fi de acord cu intrarea fara motiv in viata privata. Proiectul legislativ nu este agreat nici de politicieni, nici de societatea civila si nici macar de pensionarii deveni care comenteaza ziarele si joaca sah sub ochii impasibili ai ultimului rege dac.

„Asta e o aiureala! Si asa platesc mult la telefon. Daca baga legea, scot aparatul! Ce, nu le-a ajuns zeci de ani? Daca vor dosare, sa lucreze si altfel decat cu urechile”, bombane un batranel care nu mai stie cum sa-si salveze regina de calul adversarului. Acesta, in plin avant sahist, este si mai pornit: „Domnita, pe mine m-au chemat pe la Securitate mai demult si nu e lucru de joaca.

Credeam ca macar fiul meu va scapa de metehnele lor. Comunisti, ce dracu!”, concluzioneaza el daramand regina dusmana. Nici oamenii politici hunedoreni nu au aplaudat proiectul. Dimpotriva. „O tampenie! O tampenie”, repeta Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean.

Peremistul Costel Avram sustine ca este jenant sa te folosesti de atacurile teroriste pentru a pune haturile pe o intreaga tara. „Eu cred ca a innebunit lumea! Ce sa le mai asculte? Le asculta oricum”, ne asigura prefectul Cristian Vladu, gata oricand sa se ridice impotriva PSD si a serviciului „Doi si-un sfert”.

Liderul conservatorilor hunedoreni, Petru Marginean: „O prostie, o mare prostie! Pai, ce ne intoarcem inapoi? Toata lumea stie ca nu au nevoie de lege, ca asculta cand si unde vor ei”.

Greseli de ascultare

Patru parlamentari PSD (Ion Stan, George Maior, Eugen Bejinariu, Gabriel Oprea) au depus un proiect de lege referitor la „interceptarea comunicatiilor in activitatile de realizare a securitatii nationale”. Potrivit acestuia, serviciile secrete ar avea dreptul sa intercepteze orice fel de convorbiri telefonice si sa citeasca nestingheriti corespondenta.

Pesedistii s-au folosit de pretextul contracararii amenintarilor la adresa securitatii nationale si au propus ca serviciile de informatii sa aiba acces la informatii care „intra sub incidenta secretului corespondentei si al telecomunicatiilor, sa citeasca orice fel de corespondenta, sa intercepteze si sa inregistreze traficul de telecomunicatii pe suporti magnetici, optici sau in format digital”.

Adica, totul! Motul proiectului se constituie din faptul ca serviciile secrete ar putea efectua „constatari secrete in locuri private in scopul prelevarii de informatii sau obiecte”. Teoretic, toate activitatile urmeaza sa se efectueze cu mandat de la judecator, insa pesedistii au gasit abili solutia de a ocoli judecatorul in privinta interceptarilor telefonice.

Asa ca, practic, parlamentarii au prevazut o multime de exceptii de la procedura clasica de autorizare, daca „interceptarea este neintentionata, rezultat al experimentarii in conditiile legii a noi echipamente de interceptare sau antiinterceptare ori se realizeaza studii si cercetari de imbunatatire a performantelor acestora”.

Nu este nevoie de autorizatie nici daca interceptarea priveste „comunicatii fara fir, prevenirea ori detectarea emisiilor ilegale si a interferentelor”.

Prin urmare, serviciile secrete isi vor permite o gramada de „interceptari neintentionate”.

Pesedistii au lansat pe piata informatiilor si conceptul de „autorizari retroactive”, daca siguranta nationala este in pericol.

Deratizare cu microfoane

Judetul Hunedoara nu a fost insa lipsit de scandaluri sau… momente vesele si triste avand ca subiect interceptarile neautorizate. Nici nu au apucat bine sa se stinga ecourile conflictului dintre prefect si seful SIPI, Velu Caluseru, si proiectul a repus in discutie „moralitatea” celor lucreaza in serviciile secrete. „Sa fim seriosi.

In lume exista niste centre mamut unde calculatoarele pe baza de coduri intercepteaza automat convorbirile dubioase. Proiectul astora din PSD e doar un pretext pentru a intra in legalitate”, este convins Cristian Vladu. Seful sau de partid, pedistul Gheoghe Pogea, sustine ca nu a auzit de initiativa celor din opozitie.

„Si daca le asculta, ce? Eu nu vorbesc la telefon lucruri de care sa-mi fie teama”, sustine nevinovat omul lui Videanu. Si daca Mircia Muntean se poate lauda ca a pus mana pe un spion si l-a deconspirat in timp ce-l urmarea in fata unui restaurant, liberalul Mircea Molot recunoaste ca si-a rascolit birourile in cautarea aparaturii de ascultare.

„Sincer, am cautat, dar nu va spun daca la primarie sau la consiliu. Inca mai am convingerea ca mai sunt”, se arata temator presedintele. Vicepresedintele CJ, Petru Marginean, spune ca are o adevarata fobie cu microfoanele. Si-a facut chiar un obicei de a se adresa urechilor nevazute.

„Eu si la Prefectura, cand veneam dimineata, intram in birou si ziceam: «Buna dimineata, stimati ascultatori» si cand plecam le ziceam «La revedere». Sunt foarte politicos cu ei”. De fapt, Marginean este convins ca actiunile de „deratizare” efectuate de niste muncitori la numirea sa in functie si preluarea biroului nu sunt deloc intamplatoare. „Se asigurau doar ca mai sunt acolo”.

Paranoia? Sau nu? Functionarii vechi ai CJ isi amintesc ca, dupa revolutie, in fostul sediu al „judetenei de partid”, s-a gasit o instalatie de ascultare in centrala telefonica a institutiei.

Si nici acum, dupa 15 ani de democratie, deprinderile proaste nu au disparut. Recent, la mutarea unui aparat de fax in alt birou, specialistul firmei de telefonie a gasit in loc de un fir, doua, spre disperarea ocupantului de birou. „Taie-l!”, s-a decis functionarul, iar muncitorul s-a grabit sa rupa legaturile cu lumea nevazuta.

„Aceasta este cea mai buna dovada ca inca se asculta telefoanele”, este convins fostul posesor de fax cu doua cabluri.

Fostul presedinte al CJ, Mihail Rudeanu, era stapan peste singurul fax din institutie si poate crede si acum ca era singurul care le citea…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro