Sari direct la conținut

Cetatea Fetei, in moarte clinica

Ziua de Cluj

Proiectul de construire a unui cartier de blocuri si case in Floresti, la Cetatea Fetei, prin Agentia Nationala a Locuintei (ANL), este in suspensie. Principalul motiv este lipsa banilor pentru continuarea ridicarii constructiilor.

Este vorba despre etapele 3, 4 si 5 ale proiectului de la Cetatea Fetei. Cartierul mai are o sansa de a fi terminat. Societatea care a construit pana acum blocurile din Floresti, S.C. Napoca S.A., doreste sa se asocieze cu autoritatile locale. Imobilele gata terminate ar urma sa fie vandute in regim de credit ipotecar sau prin alt sistem de finantare bancara.

Pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Judetean (CJ) de astazi figureaza si un proiect de hotarare cu privire la o asociere intre CJ, Consiliul Local Floresti si S.C. Napoca S.A.

In expunerea de motive a proiectului scrie ca, deoarece finantarea acestor locuinte din fonduri de la bugetul de stat pentru etapele 3, 4 si 5 nu se poate realiza in timp util, se propune continuarea proiectului in alta forma. Este vorba despre o asociere intre autoritatile locale si judetene si firma de constructii care a realizat pana acum blocurile ANL din Floresti.

Consiliul Judetean ar urma sa asigure contravaloarea documentatiei tehnice de urbanism si amenajarea teritoriului, Consiliul Local Floresti sa acorde dreptul de folosinta asupra terenului, iar S.C. Napoca S.A sa realizeze constructiile.

Cui revine terenul

Potrivit primarului comunei Floresti, Ioachim Vancea, conventia prin care ANL a dat inapoi Consiliului Local Floresti terenurile predate cu cativa ani in urma, a fost, deja, semnata. „De fapt, au fost trei conventii, una pentru o suprafata de 11 270 de metri patrati, alta pentru 12 565 de metri, iar cea de-a treia pentru 14 800 de metri patrati”, a precizat primarul Vancea.

Pe aceste suprafete ar fi trebuit construite alte 300 de locuinte destinate inchirierii, in urmatoarele etape. „Ce sa facem daca nu mai sunt bani pentru continuarea proiectului?”, se intreaba primarul Florestiului.

Acesta a precizat ca inca nu a fost luata o decizie cu privire la modul in care Consiliul Local Floresti va pune la dispozitia constructorului terenurile respective. „Avem mai multe variante, de la acordarea dreptului de superficie, concesionarea, vanzarea sau asocierea. Daca vindem terenurile, atunci automat pretul pamantului se va regasi si in pretul locuintei”, mai spune Ioachim Vancea.

O decizie cu privire la modul in care se va implica CL Floresti va fi luata in urmatoarea sedinta a forului local, a precizat primarul. „Asteptam sa vedem ce decizie iau si consilierii judeteni”, a conchis Ioachim Vancea.

Cat despre conducerea firmei Napoca, aceasta a precizat ca cele 302 apartamente care erau initial destinate inchirierii, daca vor fi realizate, vor fi vandute. „Noi le vom construi dupa ce luam un credit ipotecar, apoi cei care doresc sa cumpere de la noi locuintele vor putea apela, la randul lor, la un credit ipotecar”, a precizat seful S.C. Napoca S.A., Stefan Dimitriu.

Dosare luate la bani marunti

Pentru cele 138 de locuinte din Floresti care urmeaza sa fie distribuite in prima faza, au fost facute anchete sociale pentru fiecare dosar eligibil in parte. 14 dintre acestea au fost depistate cu probleme. Secretarul Consiliului Judetean, Mariuca Pop, a precizat ca, in urma anchetelor sociale, au fost constatate neconcordante intre cele declarate de solicitant si realitatea faptica.

De exemplu, unii au declarat ca locuiesc impreuna cu alte 5 persoane, in timp ce cheltuielile de bloc sunt platite doar pentru trei. Un alt caz este cel a doi solicitanti, ambii eligibili, care s-au casatorit si au renuntat la una dintre cererile de locuinta, in favoarea celei mai bine plasate ca punctaj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro