Sari direct la conținut

Burcusel, groparul culturii bistritene

Gazeta de Bistrita

Despre Ion Burcusel, se poate spune ca este “omul locului” nu doar datorita relatiilor si cunostintelor, ci si din cauza ca tine pe loc institutia pe care o conduce de patru ani. Cultura bistriteana a ajuns sa fie practic o necunoscuta.

Ion Burcusel a ajuns sef peste cultura judetului Bistrita-Nasaud la inceputul anului 2001, in vremea in care nou-aleasa putere pesedista punea stapanire incetul cu incetul pe intreaga tara.

Desi Burcusel este deocamdata personajul care a reusit sa ramana cea mai lunga perioada de timp in fruntea culturii bistritene, numele sau nu va ramane in cartile de istorie, deoarece timp de patru ani institutia pe care o conduce nu s-a facut remarcata cu nimic.

Ba, mai mult, Burcusel a reusit sa impuna o atmosfera lipsita de transparenta in Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.

Se pare ca singurul lucru bun pe care a reusit sa-l faca Burcusel in cei patru ani a fost razboiul dus impotriva celor care au incercat sa aduca modificari la cladirile aflate in patrimoniul cultural.

In rest, nimeni nu isi aduce aminte ca directia sa fi organizat, de exemplu, vreo conferinta de presa in care sa isi prezinte activitatea sau sa-si promoveze in vreun fel evenimentele organizate.

Ion Burcusel a fost numit in functia de consilier sef prin ordinul 197 din 23 februarie 2001, ordin emis de catre Ministerul Culturii si Cultelor.

La conducerea inspectoratului, devenit pe parcursul mandatului sau Directie pentru Cultura, Burcusel a sustinut si un concurs organizat de minister, concurs la care se pare ca a fost singurul invitat sa participe.

Pentru cei care nu isi mai aduc aminte, la ceremonia de instalare a sa au luat parte si prefectul Grigore Rusu precum si subprefectul Gheorghe Pop, aflati in functii la acea data.

Burcusel, scolit la “Ştefan Gheorghiu”, a ajuns sa conduca destinele culturale ale unui judet printr-o conjunctura nefericita pentru partidul aflat atunci la putere, deoarece importantii oameni de cultura refuzau inregimentarea politica pentru obtinerea unei functii, determinand un vid de personalitati

culturale in PSD. Ar mai fi de subliniat si faptul ca Burcusel a fost corespondent al Agerpres, agentia nationala de presa a Romaniei, infiintata in 1949, care functiona sub directul control al Comitetului Central al PCR.

Despre agentie s-a spus in mai multe randuri ca ar fi fost si un loc unde isi faceau de lucru agenti ai Securitatii.

Burcusel a ramas pe pozitii si dupa 1989, cand Agerpres a devenit Rompres, fiind memorabil momentul in care s-a opus cu toata puterea, din calitatea de ziarist, amplasarii unei statui a artistului roman Paul Neagu, sculptor si pictor recunoscut si apreciat pe plan mondial.

In locul statuii sale, a aparut cea reprezentandu-l pe domnitorul Petru Rares, care nici nu se aseamana foarte bine cu cel pe care ar fi trebuit sa-l infatiseze.

Anii in care Burcusel a tinut in maini fraiele culturii bistritene au trecut fara ca lucrurile sa se miste, in conditiile in care, de exemplu, Sibiul era ales drept capitala culturala a Europei pentru anul 2007.

Oamenii de cultura cu care am discutat au caracterizat cu un singur cuvant perioada in care Burcusel a stat la conducerea Directiei pentru Cultura: “mediocritate”.

Iar cel mai bun exemplu poate fi regasit chiar in programul manifestarilor ce urmeaza a fi organizate de catre directie in anul 2005, aproximativ 35 la numar, pentru care se vor cheltui peste un miliard si jumatate de lei.

Evenimentele culturale cu care se poate mandri judetul in anul 2005 sunt: aniversarea a 700 de ani de la atestarea documentara a satului Corvinesti, targul de la Lechinta, concursul national de satira si umor “Marul de Aur” si “Florian Porcius dupa 100 de ani”.

Directorul executiv Ion Burcusel, care are un salariu de aproximativ 20 de milioane de lei, s-a mai remarcat in perioada sa de conducere si printr-un dosar penal datorat conducerii autoturismului sub influenta alcoolului, dosar de care, in mod surprinzator, s-a ales praful.

Acum, dupa schimbarea fortelor politice de la putere, Burcusel ar cam trebui sa isi pregateasca iesirea de pe scena culturala a judetului si nimeni nu pare ca il regreta.

Noul ministrul al culturii, Mona Musca, a anuntat de multa vreme faptul ca urmareste o reorganizare a structurilor ministerului, astfel incat departamentele de cultura si culte sa fie despartite.

La nivel judetean aceasta inseamna ca Directiile de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National vor fi impartite. Daca cele doua domenii principale vor fi separete, va fi nevoie de noi organigrame si noi functii de conducere. Aceasta ar putea fi metoda prin care Burcusel va fi debarcat.

Se vorbeste “prin targ” ca deja sunt trei inlocuitori ai lui Burcusel, primul dintre acestia fiind Gavril Ţarmure. Ţarmure, cel care a mai ocupat acest post, este la ora actuala conducatorul fundatiei “Societatea de Concerte”.

Ţarmure are calitatile, reputatia si relatiile necesare unui asemenea post, dar nu este apreciat de catre fortele politice locale.

Un alt candidat cu sanse reale este Alexandru Uiuiu, fost director al Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Bistrita-Nasaud, care are o pregatire exemplara in domeniul managementului cultural, dar nici el nu este agreat de catre politicienii locali, mai ales dupa ce a parasit

Partidul National Liberal. Cel care pare a fi preferatul politicienilor pentru conducerea culturii judetene vine de la Beclean, se numeste Aurel Moldovan si este profesor de limba romana si franceza de mai mult de 30 de ani. Iar despre experienta sa in domeniul managementului cultural nimeni nu poate spune prea multe.

Ramane ca ministrul Mona Musca sa finalizeze toate bataliile in care este implicata si sa isi indrepte atentia asupra reorganizarii directiilor culturale judetene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro