Sari direct la conținut

VIDEO Cum își pun cenușă în cap soldații ruși care s-au retras și de pe malul de est al Niprului, controlat de armata lor

HotNews.ro
Soldatii rusi spun ca au fost fortati sa se retraga din cauza atacurilor ucrainene, Foto: Captura video
Soldatii rusi spun ca au fost fortati sa se retraga din cauza atacurilor ucrainene, Foto: Captura video

​O unitate de militari ruși a filmat o înregistrare video în care membrii săi își cer scuze că s-au retras din pozițiile de pe malul de est al Niprului ocupat de armata lor după retragerea din Herson.

„Suntem militarii Regimentului Mobilizat 359 Smolensk. Ieri am fost forțați să ne părăsim pozițiile într-o manieră organizată. Comandamentului i s-a adus la cunoștință situația”, afirmă soldatul care vorbește în numele unității.

El explică apoi că acest lucru s-a întâmplat deoarece unitatea a fost transferată în diferite locuri în decursul mai multor săptămâni și că militarilor săi li s-a spus că principalul lor obiectiv este „să sape”.

„Am fost înarmați cu puști Kalașnikov și Mosin. Cea mai grea armă a noastră a fost un lansator de grenade RPG cu o rază de acțiune de maxim 500 de metri. În ultima dintre pozițiile noastre am construit poziții fortificate cu plăci fabricate în URSS care și-au depășit de mult perioada de utilizare”, continuă militarul cu explicațiile.

Acesta spune de asemenea că superiorii le-au promis militarilor că îi vor proteja dar că i-au lăsat să își continue construcțiile fără să-i anunțe că celălalt mal a fost ocupat complet de forțele ucrainene.

„Ne vedeam de treburile noastre când am fost loviți cu foc relativ semnificativ de mortiere, având drept urmare pierderi. După o tentativă de a ne ajusta planul de acțiune, s-a dovedit că nu aveam comunicații, nici cu comandamentul regimentului, nici cu comandamentul batalionului, nu au fost organizate niciun fel de comunicații nici măcar între diferitele unități”, mai relatează soldatul rus.

Militarii ruși spun că au fost lăsați de izbeliște de comandanți

„Nu am avut susținere din partea artileriei, nici cu arme grele, eram singuri cu Kalașnikovurile noastre care nu băteau până pe malul celălalt, nu puteam face nimic să abatem atacul asupra noastră”, continuă el.

„Ziua următoare încă un atac de precizie cu mortiere a fost efectuat asupra noastră, reglat cu drone. Drona zbura în sus, ne indica poziția și poziția uneia dintre unități era distrusă complet. Apoi au sosit drone capabile să lanseze grenade și încărcături explozive, au început să le arunce cu precizie în tranșee”, mai spune militarul Moscovei.

El afirmă apoi că comandamentul le-au promis în mod repetat sprijin din partea artileriei, fără ca acesta să se concretizeze în vreo zi.

„Drept urmare, nu puteam face nimic ca unitate, doar înregistram pierderi, motiv pentru care a fost luată decizia de a ne retrage”, conchide acesta.

Deși militarii ruși nu precizează zona frontului din care s-au retras în sudul regiunii Herson, o înregistrare video apărută marți pe rețelele de socializare a arătat cum în orașul Oleșkî aflat pe malul estic al Niprului și în afara acestuia nu se afla niciun militar rus preț de kilometri.

Faptul că noua înregistrare video a apărut doar la o zi după cealaltă sugerează puternic că explicațiile soldaților ruși ar fi un răspuns direct la imaginile care s-au viralizat marți pe rețelele de socializare și au fost preluate inclusiv de marile agenții de presă internaționale precum Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 266-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro