Sari direct la conținut

5 sfaturi de la ANPC pentru a nu fi păcăliți de agențiile de turism

HotNews.ro
Zanzibar, Foto: Hotnews
Zanzibar, Foto: Hotnews

ANPC recomandă consumatorilor să fie vigilenți când achiziționează pachete turistice și să verifice licențele agențiilor de unde cumpără astfel de servicii.

Recent, cazurile legate de compania „Posing Art Creation” din Satu Mare, deținută de Oana Tarța, care a prejudiciat 32 de turiști, subliniază importanța verificării licenței agențiilor de turism înainte de achiziționarea pachetelor turistice, potrivit unui comunicat al instituției.

Firma care a promovat pachete de Revelion pentru Zanzibar prin platforma „Hai Cu Noi” pe rețele sociale nu deținea licența necesară pentru vânzarea acestor pachete.

Pentru a evita astfel de situații, turiștii ar trebui să urmeze câteva recomandări importante:

  1. Verificați licența agenției de turism: toate agențiile licențiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Verificați dacă numele agenției figurează pe această listă oficială.
  2. Feriți-vă de oferte suspect de ieftine: agențiile licențiate oferă transparență, facturi clare și garanții pentru serviciile contractate. Ofertele prea atractive pot ascunde capcane.
  3. Căutați recenzii autentice și contacte directe: verificați recenziile altor turiști pentru a vă face o idee despre reputația agenției. Evitați agențiile fără site-uri oficiale sau fără o adresă fizică verificabilă.
  4. Documentați-vă despre reputația agenției: recenziile clienților și experiențele altora pot oferi informații valoroase despre seriozitatea agenției de turism.
  5. Plătiți doar în conturi bancare oficiale ale agenției de turism: Evitați plățile în numerar sau către conturi personale, deoarece acestea pot indica activități ilegale sau dubioase, verificați dacă datele de pe factură corespund cu cele ale agenției de la care ați achiziționat pachetele turistice.

„Fac un apel către toți consumatorii să verifice întotdeauna licența agențiilor de turism înainte de a semna orice contract sau de a efectua plăți. Siguranța și drepturile consumatorilor sunt prioritatea noastră, iar informarea corectă și documentarea prealabilă sunt pași esențiali pentru a preveni astfel de situații regretabile. ANPC va continua să monitorizeze piața și să ia măsuri împotriva celor care încalcă legea și prejudiciază consumatorii”, a afirmat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

INTERVIURILE HotNews.ro