Sari direct la conținut

53 la suta dintre alegatorii lui Nastase nu au nici macar liceul

Cotidianul

Exit poll-ul efectuat de CURS releva ca scorul mare pe care Adrian Nastase l-a obtinut este datorat mai multor factori. Decisive pentru aceste rezultate au fost optiunile votantilor care nu au nici liceul, precum si cele din mediul rural. Astfel, din totalul voturilor exprimate de votantii care nu au facut nici macar liceul, 53% au trecut la Nastase si numai 25% la Traian Basescu.

De asemenea, voturile din mediul rural s-au dus in proportie de 51% spre Nastase, in vreme ce Basescu a adunat de la tara numai 29% dintre voturi. Prin urmare, subtirimea sau chiar lipsa unui mesaj electoral pentru paturile sociale fara educatie, dar si pentru cei care locuiesc in mediul rural au fost date-cheie in ecuatia electorala din 28 noiembrie.

Si votantii care au cel putin 56 de ani (un electorat foarte disciplinat) l-au tras mult in sus pe Nastase. El a obtinut 55% din totalul voturilor acestora, fata de numai 26%, cit a adunat Basescu.

Pe zone geografice, situatia distributiei voturilor este destul de previzibila: Basescu a cistigat (dar nu cu diferente mari) in Dobrogea, Banat si Transilvania si a luat partea leului in Bucuresti (53% fata de 30%, cit a luat Nastase); Nastase a cistigat in restul zonelor, cu scoruri confortabile. Distributia voturilor pentru parlamentare este, in linii mari, simetrica celei de la prezidentiale.

Sare in ochi, din nou, faptul ca Uniunea PSD+PUR a avut un mesaj electoral mult mai atractiv pentru mediul rural, de unde a luat 48% din totalul voturilor, fata de 30%, cit a luat Alianta PNL-PD. Votantii PSD+PUR care nu au facut nici macar liceul i-au invins din nou, fara drept de apel, pe cei cu acelasi profil ai ADA: 50% fata de numai 26%.

In plus, votantii peste 56 de ani au votat in proportie de 52% cu Uniunea, iar pentru ADA – numai 27%. Pe regiuni, situatia este similara cu cea de la prezidentiale. Un amanunt, picant poate: in Bucuresti, PNL-PD a luat 54% din totalul voturilor, in vreme ce PSD+PUR a obtinut doar 28%.

Tinerii au votat echilibrat pentru cele doua mari forte politice aflate in competitie: 36% pentru Nastase si 34% pentru PSD+PUR, pe de o parte, iar pe de alta, 42% pentru Basescu si 42% pentru ADA. Din doua una: sau nu au mers la vot in numar atit de mare, sau Nastase & Comp. i-au convins pe tineri cu mesajul lor!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro