FMI reduce previziunile de creștere globală și le crește pe cele legate de inflație
Cele mai mari trei economii ale lumii stagnează, cu consecințe importante pentru perspectivele globale. Inflația este o preocupare majoră, arată Fondul Monetar într-un raport publicat marți.
Economia globală, încă zguduită de pandemie și de invazia Ucrainei de către Rusia, se confruntă cu o perspectivă din ce în ce mai sumbră și incertă. Multe dintre riscurile semnalate în aprilie au început să se materializeze.
Inflația mai mare decât se aștepta, în special în Statele Unite și în marile economii europene, declanșează o înăsprire a condițiilor financiare globale. Încetinirea Chinei a fost mai gravă decât se anticipa, iar producția globală s-a contractat în al doilea trimestru al acestui an.
Conform previziunilor FMI, economia globală va încetini de la 6,1 la sută anul trecut la 3,2 la sută anul acesta și la 2,9 la sută anul viitor (contracții mai mari cu 0,4 și respectiv 0,7 puncte procentuale față de estimările din aprilie).
Acest lucru reflectă stagnarea creșterii în cele mai mari trei economii ale lumii — Statele Unite ale Americii, China și zona euro — cu consecințe importante pentru perspectivele globale.
În Statele Unite, puterea de cumpărare redusă a gospodăriilor și politica monetară mai strictă vor conduce la încetinirea creșterii la 2,3% în acest an și la 1% anul viitor.
În China, blocajele suplimentare și adâncirea crizei imobiliare au împins creșterea la 3,3% în acest an – cea mai lentă din ultimele patru decenii, excluzând pandemia.
În zona euro, creșterea este revizuită la 2,6% în acest an și la 1,2% în 2023, reflectând efectele războiului din Ucraina și o politică monetară mai strictă.
În ciuda încetinirii activității, inflația a fost revizuită în sus, în parte din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie. Inflația din acest an este estimată să atingă 6,6% în economiile avansate și 9,5% în economiile de piețe emergente și în curs de dezvoltare (revizuiri în sus de 0,9 și, respectiv, 0,8 puncte procentuale) – și se estimează că va rămâne ridicată mai mult timp.
Riscurile:
- Războiul din Ucraina ar putea duce la oprirea bruscă a fluxurilor de gaze europene din Rusia
- Inflația ar putea rămâne ridicată dacă piețele forței de muncă rămân tensionate
- Condițiile financiare globale mai stricte ar putea induce o creștere a crizei datoriei în economiile de piețe emergente și în curs de dezvoltare
- Focarele și blocajele datorate COVID-19 ar putea suprima și mai mult creșterea Chinei
- Creșterea prețurilor la alimente și energie ar putea provoca o insecuritate alimentară pe scară largă și tulburări sociale
- Fragmentarea geopolitică ar putea împiedica comerțul și cooperarea la nivel mondial.
Într-un scenariu alternativ în care unele dintre aceste riscuri se concretizează, inclusiv o oprire completă a fluxurilor de gaze rusești către Europa, inflația va crește, iar creșterea globală va decelera și mai mult, până la aproximativ 2,6% în acest an și 2% anul viitor. În acest scenariu, atât Statele Unite, cât și zona euro ar înregistra o creștere aproape de zero anul viitor, cu efecte secundare negative pentru restul lumii.
Inflația la nivelurile actuale reprezintă un risc clar pentru stabilitatea macroeconomică actuală și viitoare, iar readucerea acesteia în țintele băncii centrale ar trebui să fie prioritatea principală pentru factorii de decizie.