Sari direct la conținut

SUA și China spun că oficialii de rang înalt au avut discuții „directe și sincere” la Bangkok

HotNews.ro
Xi Jinping alaturi de Joe Biden, Foto: Alex Brandon / Associated Press / Profimedia Images
Xi Jinping alaturi de Joe Biden, Foto: Alex Brandon / Associated Press / Profimedia Images

China și Statele Unite au declarat sâmbătă că diplomatul Wang Yi și consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, au purtat discuții „directe, de fond” în capitala Thailandei Bangkok, în problema Taiwanului, scrie AFP

Beijingul și Washingtonul s-au ciocnit în ultimii ani pe probleme legate de tehnologie, comerț drepturile omului , precum și asupra Taiwanului și a revendicărilor Chinei.

Relațiile s-au stabilizat oarecum de când președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu omologul chinez Xi Jinping la San Francisco, în noiembrie, pentru discuții pe care ambele părți le-au descris drept un succes.

Wang și Sullivan „au avut o comunicare strategică sinceră, substanțială și fructuoasă privind tratarea corectă a problemelor importante și sensibile în relațiile dintre China și SUA”, arată o declarație postată pe site-ul ministerului de externe al Chinei, publicată sâmbătă seara.

Cele două părți vor lucra pentru a stabili un apel telefonic între Xi și Biden, a precizat Casa Albă într-o declarație publicată sâmbătă, adăugând că întâlnirea diplomaților a fost „parte a efortului de a menține linii deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația” dintre cele două țări.

Cele două puteri au discutat despre Taiwanul pe care China îl revendică drept teritoriu și unde au avut loc alegerile luna aceasta. Partidul Democrat Progresist, care respinge pretenția Chinei asupra insulei, și-a asigurat un al treilea mandat.

În perioada premergătoare sondajului, oficialii chinezi l-au criticat pe președintele ales Lai Ching-te drept un separatist periculos care ar duce Taiwanul pe „calea rea” a independenței.

În această săptămână, doi parlamentari americani s-au întâlnit cu Lai pentru a reafirma sprijinul Washingtonului pentru Taiwan.

Ei sunt al doilea grup american care a sosit de la alegeri – prima a fost o delegație neoficială trimisă de Biden pentru a-l felicita pe Lai la două zile după vot.

În timpul ultimelor discuții, Wang a subliniat că Taiwanul este „o afacere internă a Chinei, iar alegerile regionale din Taiwan nu pot schimba realitatea că Taiwanul face parte din China”, potrivit ministerului de externe.

„Cel mai mare risc la adresa păcii și stabilitățiieste așa-numita mișcare de „independență a Taiwanului”. Cea mai mare provocare pentru relațiile dintre China și SUA este mișcarea de „independență a Taiwanului””, a adăugat acesta.

Sullivan „a subliniat importanța menținerii păcii și stabilității în Taiwan”, potrivit Casei Albe, care nu a detaliat problema.

Discuțiile de două zile au abordat, de asemenea, subiecte din Orientul Mijlociu , Ucraina , Coreea de Nord , Marea Chinei de Sud și alte probleme internaționale, au spus ambele părți.

Aceștia au convenit să lanseze un grup de lucru comun privind cooperarea antidrog, precum și să înființeze un dialog interguvernamental privind inteligența artificială..

Cei doi bărbați „au recunoscut progresele recente în reluarea comunicării dintre armate și au remarcat importanța menținerii acestor canale”, a spus Casa Albă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro