Sari direct la conținut

Ungaria anunță că nu vrea ca NATO să devină un bloc „anti-China” și nu va sprijini eforturile în acest sens

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a reacționat astfel critic la adresa declarației summitului NATO de la Washington, care a identificat Beijingul drept o provocare sistemică pentru Europa și pentru securitate, scrie Reuters.

Declarația summitului NATO concluzionează că Beijingul oferă un sprijin decisiv al efortului de război al Rusiei în Ucraina și afirmă că China continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru Europa și pentru securitate.

Concluzia reuniunii celor 32 de lideri ai statelor membre NATO a iritat China, care a declarat că comunicatul a fost părtinitor și „a semănat discordie“.

Dar nemulțumită a fost și Ungaria. „NATO este o alianță de apărare, nu o putem organiza într-un bloc anti-China”, a declarat ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto la televiziunea de stat maghiară, ca răspuns la o întrebare privind eforturile NATO de consolidare a alianței în regiunea Indo-Pacific.

Nu este prima declarație oficială maghiară care reflectă relația dintre Budapesta și Beijing. Ungaria este un important partener comercial și de investiții pentru China. Asta într-un moment în care alte state membre ale Uniunii Europene încearcă să devină mai puțin dependente de Beijing.

Luni, premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre un potențial acord de pace în Ucraina, după vizitele făcute în acet sens la Kiev și Moscova.

Discuțiile sale cu președintele rus Vladimir Putin i-au înfuriat pe unii lideri UE, deoarece blocul încearcă să evite contactele la nivel înalt cu Moscova, din cauza războiului din Ucraina.

La summitul NATO, liderii și-au promis sprijinul pentru Ucraina, iar declarația reiterează sprijinul pentru Ucraina pe calea sa către aderarea la NATO.

Dar Budapesta nu vede cu ochi buni aderarea Ucrainei. „Admiterea Ucrainei nu ar consolida, ci ar slăbi alianța unității, deoarece există puncte de vedere complet diferite cu privire la aderarea lor”, a declarat Szijjarto.

„Aderarea Ucrainei la NATO nu ar consolida caracterul de apărare al alianței, de asemenea, deoarece, în practică, ar crea un risc de conflict deschis între Rusia și NATO”, a spus oficialul maghiar.

INTERVIURILE HotNews.ro