Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 908: Forțele ucrainene controlează peste 1.250 km2 și 92 de localități din regiunea rusă Kursk / Un al treilea pod peste râul Seim distrus de ucraineni / Pe frontul din Donețk, rușii revendică ocuparea oraşului Zalijne

Război în Ucraina, ziua 908: Forțele ucrainene controlează peste 1.250 km2 și 92 de localități din regiunea rusă Kursk / Un al treilea pod peste râul Seim distrus de ucraineni / Pe frontul din Donețk, rușii revendică ocuparea oraşului Zalijne
Război în Ucraina: Soldat ucrainean din Brigada de asalt aerian 80 a forțelor armate ucrainene, pe frontul din Donețk (Foto: Ethan Swope / AFP / Profimedia)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în adresarea sa video de seară că operațiunea Forțelor Armate ucrainene din regiunea Kursk din Rusia decurge conform planului, iar poziția Ucrainei acolo este „din ce în ce mai puternică”. Luni, marinarii ruși au capturat 19 soldați ucraineni în regiunea Kursk, a relatat agenția de stat RIA. Autoritățile ruse i-au descris pe soldații ucraineni drept „sabotori”. În plus, Moscova a confirmat că Ucraina a bombardat un al treilea pod peste râul Seim din Kursk. 

SINTEZA ZILEI

Armata ucraineană a declarat că trupele sale au fost supuse luni la zeci de atacuri din partea forțelor ruse în jurul Toretsk și Pokrovsk, două așezări din estul Ucrainei unde Moscova câștigă teren împotriva forțelor ucrainene aflate în dificultate, potrivit Reuters.

Într-o declarație, armata a afirmat că trupele ruse au atacat apărătorii ucraineni de 21 de ori în cursul zilei de luni în zona Toretsk, unele dintre atacuri fiind încă în desfășurare după căderea nopții.

De asemenea, armata a declarat că au avut loc 63 de lupte luni în jurul Pokrovsk, un centru logistic. Frontul Pokrovsk este zona cu cele mai intense lupte din estul Ucrainei, săptămâna trecută fiind raportat un număr record de ciocniri.

Cine a fost Pavel Kușnir, pianistul rus care a murit în greva foamei în timp ce protesta împotriva războiului din Ucraina

Pianistul și activistul anti-război rus Pavel Kușnir a fost arestat și acuzat de „apel public la terorism” în mai, la cinci luni după ce a urcat online un clip care durează doar 51 de secunde și în care critică dur războiul din Ucraina și pe Putin.

Zelenski, nou apel la aliaţi să permită utilizarea armelor cu rază lungă

Olaf Scholz încearcă să asigure Ucraina de sprijinul pe mai departe al Germaniei, după reducerea la jumătate a ajutorului militar bilateral

Germania „este şi rămâne primul susţinător al Ucrainei în Europa”, a dat asigurări luni cancelarul federal Olaf Scholz, în pofida tăierilor bugetare prevăzute în 2025 şi care generează temeri privind o dezangajare a Berlinului.

Volodimir Zelenski face din nou apel la aliaţii occidentali să permită Kievului să utilizeze armele cu rază lungă de acţiune pentru a lovi forțele ruse

„Ucraina nu poate opri avansarea armatei ruse pe front decât printr-o singură decizie pe care o aşteptăm de la partenerii noştri: decizia asupra capacităţilor cu rază de acţiune lungă”, a declarat Zelenski în faţa ambasadorilor ucraineni reuniţi la Kiev.

Danemarca a anunțat luni un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 104 milioane de euro.

„Astăzi facem un nou pas cu cel de-al 20-lea pachet de ajutor militar, care va oferi Ucrainei echipamente militare extrem de necesare și care vor face diferența împotriva războiului agresiv al Rusiei”, a afirmat ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen.

Din motive operaționale și de securitate, detaliile acestui nou pachet de ajutor militar nu au fost dezvăluite.

Ministrul danez a mai precizat luni că țara sa nu se opune utilizării acestor echipamente militare în incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk. (The Kyiv Independent)

Care este următoarea țintă a ofensivei ucrainene în Kursk

Forțele ucrainene controlează mai mult de 1.250 km2 și 92 de localități din regiunea rusă Kursk, scena unei ofensive de amploare a ucrainenilor începând cu 6 august.

„Luptătorii ucraineni îşi continuă operaţiunile defensive în zonele desemnate în regiunea Kursk. Până la această dată, forţele noastre controlează peste 1.250 de kilometri pătraţi din teritoriului regiunii Kursk şi 92 de localităţi”, a declarat Zelenski într-un discurs adresat ambasadorilor ucraineni la Kiev, potrivit AFP.

Cum a schimbat fața războiului operațiunea ucrainenilor în Kursk și încercările rușilor de a depăși șocul. „Ofensiva a ajuns la punctul culminant”

Rusia se grăbește să-și întărească defensiva ca urmare a atacului șoc al trupelor ucrainene asupra teritoriul său din urmă cu mai bine de o săptămână. Oficiali americani au declarat pentru CNN că Moscova a mutat mii de trupe din teritoriile ocupate pentru a contracara. De asemenea, atacul l-a făcut pe Vladimir Putin să revină asupra promisiunii de a nu apela la recruți. În tot acest timp, președintele ucrainean a vorbit pentru prima dată despre obiectivele operațiunii Kursk.

Armata ucraineană îşi extinde ofensiva în provincia rusă Kursk, unde a trecut graniţa într-un al doilea punct la vest de districtul Gluşkovo, în care încearcă să izoleze peste 50 de aşezări, iar odată cu acestea să izoleze şi trupele ruse din zonă, distrugând în acest scop podurile peste râul Seim în nordul acestui district şi exercitând concomitent presiune dinspre zonele deja capturate în est.

Narendra Modi efectuează vineri o vizită în Ucraina

Lukaşenko spune că Belarusul nu va împiedica migranţii să treacă în UE

„Îmi pui un ştreang în jurul gâtului sub forma sancţiunilor şi apoi ceri ca eu să protejez UE de acest flux de migranţi? Asta nu se va întâmpla”, a spus Aleksandr Lukaşenko într-un interviu acordat luni televiziunii ruse.

Guvernul de la Londra răspunde criticilor lui Zelenski: Poziţia britanică „nu s-a schimbat”

Guvernul britanic a dat asigurări luni că sprijinul său pentru Ucraina rămâne „de neclintit”, ca reacţie la critici ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a reproşat că nu îi furnizează arme cu rază lungă de acţiune, necesare pentru a contracara atacurile Rusiei.

Bază de un miliard de dolari în Lituania pentru militarii germani. 4.000 de soldați vor fi postați la granița cu Belarus

Lituania a început luni construcția unei baze militare, în care vor staționa 4.000 de militari germani după ce lucrările se vor încheia în 2027, ceea ce va reprezenta prima dislocare permanentă în străinătate a trupelor germane de la al Doilea Război Mondial încoace.

Premierul indian Narendra Modi va efectua o vizită în Ucraina vineri, 23 august, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe din India, conform AFP.

Kievul l-a criticat recent pe Modi pentru că l-a îmbrățișat pe președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite în Rusia.

Rușii revendică ocuparea oraşului Zalijne din Donețk

Evoluțiile pe frontul din estul Ucrainei: Rusia revendică ocuparea oraşului Zalijne / Autorităţile ucrainene evacuează familiile cu copii din Pokrovsk

Armata rusă a revendicat luni capturarea oraşului Zalijne, situat în provincia Doneţk din estul Ucrainei, în timp ce-şi intensifică ofensiva în direcţia oraşului Toreţk aflat în imediata vecinătate a acestuia, iar autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea familiilor cu copii din Pokrovsk şi din împrejurimile acestui oraş care se află la circa 60 km sud-vest de Toreţk, dar în direcţia căruia trupele ruse atacă pe o axă separată şi s-au apropiat de zona sa metropolitană.

Rușii l-au prezentat pe americanul care luptă în armata lui Putin. „Sunt Will din Massachusetts. Nu mă consider trădător”. Un detaliu esențial a fost însă omis la prezentare

Ministerul rus al Apărării a publicat luni un interviu cu un fost consilier municipal din Massachusetts, căutat în Statele Unite pentru acuzații de pornografie infantilă, o confirmare aparentă a rapoartelor anterioare conform cărora acesta a fugit din SUA și s-a înrolat în armata rusă.

Germania a furnizat un nou pachet de ajutor militar Kievului, anunță Ministerul ucrainean al Apărării într-o postare pe X, iar potrivit listei postate de minister pachetul cuprinde inclusiv un sistem de apărare aeriană.

Un al treilea pod peste râul Seim distrus de ucraineni

Forțele ucrainene au bombardat podul peste râul Seim din orașul Karizh, a confirmat luni un reprezentant al comitetului de investigații din Rusia, relatează Kyiv Independent și Reuters.

Este al treilea pod peste râul Seim pe care îl distrug trupele ucrainene în cele aproape două săptămâni de când au pătruns în regiunea rusă Kursk.

„Pe 18 august, ca urmare a bombardamentelor țintite cu rachete și artilerie împotriva clădirilor rezidențiale și a infrastructurii civile din localitatea Karizh, un al treilea pod peste râul Seim a fost avariat”, a declarat un reprezentant al Comitetului de Investigație al Rusiei.

Armenia modifică un manual de istorie care a înfuriat guvernul rus

Guvernul Armeniei a anunțat că un manual de istorie națională criticat în termeni duri de Ministerul rus de Externe a fost modificat. MAE ruse declarase joia trecută că se așteaptă ca autoritățile armene să elimine termenul de „anexare” folosit în noul manual de istorie de clasa a VIII-a pentru a descrie alipirea teritoriului de astăzi al Armeniei la Imperiul Rus, în urma războiului ruso-persan din 1826-1828.

Unul dintre șefii armatei ruse a sesizat o manevră a trupelor ucrainene în Kursk și trage un semnal de alarmă în presa de la Moscova: „Ieri a fost o zi foarte grea. Simțim că inamicul se redistribuie și încearcă să intre pe cealaltă parte”

Unitățile armatei ucrainene în direcția Kursk sunt redistribuite pentru a ataca într-o zonă nouă, a avertizat comandantul forțelor speciale Ahmat și adjunctul șefului departamentului politico-militar al Ministerului Apărării de la Moscova, generalul cecen Apti Alaudinov. El asigură că armata rusă monitorizează situația, scrie ziarul rusesc Kommersant.

Potrivit acestuia, ieri, 18 august, „a fost o zi foarte grea” din cauza „mai multor valuri de atac” din partea Forțelor Armate ale Ucrainei. „Astăzi simțim că inamicul se redistribuie pentru a încerca să intre din cealaltă parte”, a declarat Alaudinov.

Rusia a capturat 19 soldați ucraineni

Moscova nu este gata în acest moment să poarte discuții pentru pace cu Kievul, din cauza ofensivei ucrainene asupra regiunii Kursk, dar nu își retrage propunerile anterioare, a declarat consilierul prezidențial Iuri Ushakov, citat de Reuters.  

Marinarii ruși au capturat 19 soldați ucraineni în regiunea Kursk unde este în desfășurare o operațiune ucraineană de mai mult de o săptămână, a relatat luni agenția de stat rusă Ria. Autoritățile ruse i-au descris pe soldații ucraineni drept „sabotori”.

Atacurile rusești din ultima zi au dus la uciderea a patru persoane și la rănirea altor 17, inclusiv un copil, au precizat autoritățile ucrainene într-un bilanț publicat luni.

Trei dintre decese s-au produs în regiunea Donețk, unde au fost și 9 persoane rănite. Al patrulea deces s-a produs într-un atac asupra regiunii Sumî.

„Fundația George Clooney”, declarată indezirabilă de Rusia

„Fundația George Clooney pentru Justiție”, fondatorul de celebrul actor de la Hollywood, a fost declarată organizație „indezirabilă” în Rusia, a transmis luni procurorul general rus.

Autoritățile ruse spun că fundația „desfășoară activități menite să discrediteze Rusia la nivelul Hollywood”.

„Susține activ pseudo-patrioți care au părăsit țara, membri ai unor organizații extremiste interzise și organizații teroriste”, a transmis procurorul general.

Ucraina a doborât 11 drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, au transmis forțele aeriene citate de Kyiv Independent. Dronele au fost lansate din regiunile ruse Kursk și Krasnodar.

Ele au fost doborâte deasupra regiunilor Mikolaiv, Cherkasi, Vinnitsia, Kiev, Dnipropetrovsk, Harkov, Sumî și Donetsk.

Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk vizează crearea unei „zone tampon” pentru a preveni atacurile transfrontaliere ale forţelor Moscovei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––

Evenimentele de duminică, ziua 907 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro