Sari direct la conținut

„O poziție provocatoare și periculoasă”. Kremlinul, supărat că Stoltenberg nu e impresionat de amenințările nucleare ale lui Putin

HotNews.ro
„O poziție provocatoare și periculoasă”. Kremlinul, supărat că Stoltenberg nu e impresionat de amenințările nucleare ale lui Putin
Dmitri Peskov, secretarul de presă al președinției ruse, într-un interviu la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), 7 iunie 2024. Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kremlinul a calificat miercuri drept „periculoase” comentariile lui Jens Stoltenberg, șeful demisionar al NATO, potrivit cărora o decizie a Occidentului de a permite Ucrainei să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul Rusiei nu ar fi o linie roșie ce ar provoca o escaladare din partea Moscovei, informează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere de luni de zile partenerilor occidentali să permită Ucrainei să lanseze rachete occidentale asupra Rusiei, inclusiv rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune și Storm Shadows britanice, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Într-un interviu acordat publicației britanice The Times și publicat marți, Stoltenberg a respins avertismentul președintelui rus Vladimir Putin de săptămâna trecută, potrivit căruia a permite Ucrainei să folosească astfel de arme pentru a lovi în interiorul teritoriului rus ar însemna că Occidentul luptă direct cu Rusia.

„Au existat multe linii roșii declarate de el (de Putin, n.r.) înainte, iar el nu a escaladat (războiul) și să atragă implicarea directă a țărilor aliante din cadrul NATO în conflict”, a declarat Stoltenberg, al cărui mandat în fruntea alianței militare se încheie în octombrie.

„Nu a făcut acest lucru, pentru că își dă seama că NATO este cea mai puternică alianță militară din lume. De asemenea, își dă seama că armele nucleare, războiul nuclear, nu pot fi câștigate și nu ar trebui purtate. Și i-am transmis foarte clar acest lucru de mai multe ori”, a adăugat Stoltenberg.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus miercuri reporterilor că afirmațiile lui Stoltenberg sunt „periculoase”.

„Această dorință ostentativă de a nu lua în serios declarațiile președintelui rus este o mișcare care este complet lipsită de viziune și de profesionalism”, a declarat Peskov.

Poziția lui Stoltenberg este „extrem de provocatoare și periculoasă”, a adăugat Peskov.

Un oficial militar de rang înalt al NATO a declarat în weekend că Ucraina ar avea motive militare întemeiate să lovească mai adânc în Rusia folosind armele occidentale.

Aliații Kievului, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, discută în prezent dacă să dea undă verde Ucrainei să facă acest lucru.

Politicieni ruși de rang înalt și oficiali ai politicii externe au sugerat că Moscova ar putea răspunde cu arme nucleare. Șeful poligonului de testare nucleară din Rusia a declarat marți că facilitatea sa este pregătită să reia testele „în orice moment”. Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Pe parcursul războiului, Washingtonul și aliații săi au sporit ajutorul militar acordat Ucrainei în moduri care erau de neconceput la început, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete avansate și avioane de luptă F-16.

Acest lucru i-a determinat pe unii politicieni occidentali să sugereze că retorica nucleară a lui Putin este o cacealma și că SUA și NATO ar trebui să facă totul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Zelenski a afirmat că incursiunea armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, lansată pe 6 august, arată lumii întregi că nu există „linii roșii” și că retorica nucleară a lui Putin nu trebuie luată în seamă.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro