Sari direct la conținut

Rezerva Federală a SUA a tăiat în sfârșit dobânzile de referință, pentru prima oară după mai bine de 4 ani

HotNews.ro
Rezerva Federală a SUA a tăiat în sfârșit dobânzile de referință, pentru prima oară după mai bine de 4 ani
Rezerva Federală a SUA a tăiat dobânzile de referință cu jumătate de punct procentual, FOTO: Richard Drew / AP / Profimedia

Rezerva Federală (Fed), banca centrală a Statelor Unite, a redus miercuri dobânzile de referinţă cu o jumătate de punct procentual, o măsură îndelung așteptată de investitori în contextul scăderii inflației și a unor date solide privind economia, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres și News.ro.

„Comitetul a câştigat o mai mare încredere că inflaţia se îndreaptă în mod sustenabil spre 2% şi a apreciat că riscurile în îndeplinirea obiectivelor referitoare la forţa de muncă şi inflaţie sunt aproximativ în echilibru”, se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară.

În iulie anul trecut Fed a majorat dobânzile de referinţă în intervalul 5,25% – 5,5%, cel mai ridicat din ultimii 23 de ani, pentru a evita o nouă explozie a preţurilor. Mutarea a venit la doar o lună după ce banca centrală de la Washington operase o altă majorare a dobânzilor pe fondul îngrijorărilor legate de un nou puseu inflaționist.

Ultima oară când Fed a redus dobânzile de referință a fost în martie 2020, când economia americană era deja puternic afectată de pandemia de COVID-19. Relaxarea politicii monetare este de natură să stimuleze investițiile și consumul, în timp ce înăsprirea ei este menită să țină sub control inflația prin restrângerea masei monetare aflate în circulație.

Decizia de acum reduce dobânda fondurilor federale la un interval cuprins între 4,75%-5%. Decizia a fost luată cu 11 voturi „pentru” și doar unul „împotrivă”, guvernatorul Michelle Bowman preferând o reducere mai mică, de un sfert de punct.

Fed intenționează să relaxeze semnificativ politica monetară până anul viitor

Oficialii Fed au mai anunţat miercuri că până la finalul anului se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii cu o jumătate de punct procentual, o nouă reducere de un punct procentual în 2025, şi încă o jumătate de punct procentual în 2026, când dobânda ar urma să se situeze la un interval cuprins între 2,75% şi 3%.

Anunțul privind o nouă reducere a dobânzilor anul acesta reprezintă o surpriză majoră având în vedere că Fed anunțase în luna iunie că nu anticipează mai mult de o tăiere pentru 2024.

Rata şomajului ar urma să ajungă la 4,4% la finalul anului şi să se menţină la acest nivel şi în 2025. Creşterea economiei SUA este estimată la 2,1% în 2024 şi 2% în 2025, similar cu nivelul previzionat în iunie de Fed.

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului, inflaţia a înregistrat luna trecută o scădere peste aşteptări în SUA.

Indicele preţurilor de consum a înregistrat un avans de 2,5% în ritm anual în luna august, după un avans de 2,9% în luna iulie, acesta fiind cel mai redus nivel înregistrat după luna februarie 2021. Cifra i-a luat prin suprindere pe analiştii care mizau pe o încetinire a inflaţiei până la 2,6%.

Dobânzile de referință au reprezentat o temă majoră a campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA

De asemenea, Departamentul Muncii a informat că rata şomajului a scăzut, de la 4,3% în luna iulie, până la 4,2% în luna august, în timp ce analiştii se aşteptau să rămână stabilă la 4,3%.

Rezerva Federală a SUA utilizează datele privind şomajul şi cele privind inflaţia pentru a decide dacă economia încetineşte şi este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară. 

Nivelul dobânzilor de referință a reprezentat o temă neașteptat de dezbătută în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA în contextul în care numeroase sondaje de opinie au arătat că unul dintre principalele lucruri pe care alegătorii americani le impută administrației democrate de la Casa Albă este situația economică.

Administrația președintelui Joe Biden spera ca o relaxare a dobânzilor să stimuleze consumul și să amelioreze îngrijorările americanilor privind criza de trai, însă este puțin probabil ca o reducere a lor atât de târziu înaintea alegerilor din noiembrie să se mai facă resimțită în buzunarele alegătorilor.

Candidatul republican Donald Trump a criticat în schimb în termeni duri intenția Fed de a reduce dobânzile într-un an electoral, acuzând Banca Centrală de la Washington că încearcă să ajute Partidul Democrat.

INTERVIURILE HotNews.ro