Sari direct la conținut

Predoiu consideră intervenţia Poliţiei la scandalul între familiile din Pantelimon una „de prim rang” / „Va dura ani de zile până dispare fenomenul clanurilor”

HotNews.ro
Poliția a dus la audieri mai mulți oameni implicați în scandalul de la Sf. Pantelimon / Foto: Inquam / Octav Ganea
Poliția a dus la audieri mai mulți oameni implicați în scandalul de la Sf. Pantelimon / Foto: Inquam / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, spune că nu este de acord cu părerile celor care critică Poliţia Română pentru modul în care a intervenit la cele două scandaluri care au avut loc sâmbătă în localitatea Pantelimon din judeţul Ilfov şi la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală. „Hai să nu spunem că nu veţi găsi în Europa genul ăsta de rapiditate, de reacţie, dar vă spun că este o reacţie de prim rang la nivelul poliţiilor europene”, a susținut Predoiu, miercuri seară, la Digi 24.

„E o gravă încălcare a legii de către persoane care nu au avut şi probabil că nu au respect de lege şi pentru ceilalţi cetăţeni. Sunt în dezacord cu părerea că Poliţia nu a intervenit decât după ce s-a consumat acel conflict”, a afirmat Predoiu, potrivit News.ro.

Acesta a făcut publice cifre, arătând că la primul incident poliţia a intervenit la trei minute de la sesizare, iar la spital primii poliţişti au ajuns în 6 minute.

Ministrul spune că sute de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi, în jumătate de oră, pentru a-i prinde pe cei implicaţi în evenimentele de la Spitalul Sfântul Pantelimon. El a amintit că cei implicaţi sunt „capturaţi” şi nu mai reprezintă un pericol public, iar în acest context reacţia autorităţilor trebuie „apreciată ca atare”, nu neapărat „aplaudată”.

„Am proprietatea termenilor. Hai să nu spunem că nu veţi găsi în Europa genul ăsta de rapiditate, de reacţie, dar vă spun că este o reacţie de prim rang la nivelul poliţiilor europene”, susține Predoiu.

Întrebat cum explică acţiunile de sfidare a legii care au avut loc sâmbătă, ministrul de Interne a explicat că specialiştii în sociologie şi criminologie arată că astfel de acţiuni au fost posibile „pe fondul unei reacţii ezitante a statului”.

Predoiu afirmat că au fost peste un milion de apeluri la 112 în acest an, iar la majoritatea acestora Poliţia a intervenit în mai puţin de 10 minute.

Două familii din orașul Pantelimon, Ilfov, s-au bătut în localitate, iar scandalul a continuat în Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală. Forţele de ordine au fost mobilizate câteva zile pentru a identifica şi prinde toate persoanele implicate.

Ce spune despre eradicarea clanurilor: „E o acţiune de durată. Ani de zile cel puţin”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit miercuri seară, la Digi 24, despre aşa-numitul „fenomen al clanurilor”, arătând că acesta a proliferat în contextul unei reacţii ezitante a autorităţilor.

„Sociologic şi criminologic vorbind, este demonstrat, argumentat de oameni care se ocupă cu studiul criminologic, frica de lege se instalează treptat în ani buni de zile (…) Frica de lege nu se instalează de pe o zi pe alta. Dacă vrem să inversăm acest trend, trebuie să continuăm ceea ce am început şi vom continua. (…) Până dispare din societatea românească fenomenul clanurilor, al grupărilor de crimă organizată, va dura, este o acţiune de durată. Ani de zile cel puţin. Am spus ani de zile, o generaţie durează zeci de ani, dacă ne punem problema unei generaţii mai bine plecăm acasă. Dar ani de zile va dura, realist vorbind”, a declarat Predoiu.

Acesta a explicat că autorităţile au o hartă a grupărilor de crimă organizată la nivel naţional.

„Simplul fapt că le cunoşti nu te pune neapărat în situaţia ca automat să le poţi şi destructura. E o muncă pe cazuri, pe tipuri de infracţiuni, care înseamnă ani de zile”, spune Cătălin Predoiu.

Predoiu: „Statistica ne arată că strada e sigură, România e o ţară sigură”

Acesta afirmă că atât din punctul de vedere a numărului grupărilor de crimă organizată, cât şi al infracţiunilor, Bucureştiul este una dintre zonele aflate în top.

„În anul 2024 au fost sesizate 373.019 infracţiuni. Din aceste 373.019 infracţiuni, infracţiunile cu violenţă, criminalitate gravă, sunt reprezentate de 0,1% din total. Au scăzut de asemenea infracţiunile stradale, au scăzut infracţiunile de omor, au scăzut infracţiunile de tâlhărie, chiar cu peste 20%. Deci ce ne arată statistica este că strada e sigură, România e o ţară sigură”, spune Predoiu.

El admite că există „zone de risc” unde autorităţile trebuie să intervină, subliniind că eradicarea fenomenului de crimă organizată ţine şi de acţiunea statului, dar şi de intervenţia autorităţilor în zona de educaţie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro