Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 947: Rușii se apropie tot mai mult de orașul strategic ucrainean Pokrovsk / O dronă rusească a intrat în spațiul aerian românesc, după atacul din Ucraina / Trump se întâlnește cu Zelenski

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 947: Rușii se apropie tot mai mult de orașul strategic ucrainean Pokrovsk /  O dronă rusească a intrat în spațiul aerian românesc, după atacul din Ucraina /  Trump se întâlnește cu Zelenski
Război în Ucraina: Soldat ucrainean din Brigada de asalt aerian 80 a forțelor armate ucrainene, pe frontul din Donețk (Foto: Ethan Swope / AFP / Profimedia)

Forțele aeriene ucrainene au avertizat populația în cursul nopții de joi spre vineri despre posibile atacuri ale rușilor. Un grup de drone care vizau ținte de lângă România a fost reperat de către autoriăți, avertizând populația despre posibile căderi de resturi de drone în nordul județului Tulcea. În plan diplomatic, Volodimir Zelenski, care a primit joi la Washington un nou pachet de ajutoare de la Joe Biden şi sprijinul Kamalei Harris, va avea vineri o întâlnire mult mai delicată cu Donald Trump, foarte critic în privinţa masivului ajutor american pentru Ucraina.

Evenimentele de vineri, ziua 947 a războiului din Ucraina, LIVE:

Rusia a anunţat vineri că a capturat satul Marinivka din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde forţele sale se îndreaptă spre importantul centru logistic Pokrovsk, informează Reuters.

Statul Major al Ucrainei nu a comentat această informație, dar a spus că zonele din apropiere și Selydove, la sud-vest, au înregistrat cea mai mare concentrare de atacuri rusești în ultima zi. Armata ucraineană susține că 42 de atacuri rusești pe frontul Pokrovsk au fost respinse.

Reuters precizează că nu a putut confirma independent informațiile de pe câmpul de luptă din nicio parte.

Forțele ruse și-au accelerat în ultimele săptămâni progresul în Donețk, cucerind o serie de orașe și sate.

O instanță din Moscova a început audierile pentru procesul în care un american în vârstă de 72 de ani este inculpat că a luptat ca mercenar de partea Ucrainei, a anunțat vineri agenția RIA Novosti, citată de Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face de mult timp lobby pentru a primi permisiunea de a lovi cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune ținte din Rusia, dar Casa Albă nu a luat încă o decizie în acest sens, scrie New York Times.

O rachetă rusească a lovit vineri un sediu de poliție din orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost rănite, potrivit autoritățile locale, citate de Reuters.

Atacul a distrus parțial clădirea cu cinci etaje a departamentului raional al Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit serviciilor de urgență.

Conform sursei citate, probabil că mai mulți oameni se află sub dărâmături.

Poliția a spus că racheta a lovit sediul districtului dimineața și a deteriorat, de asemenea, reședințe private din apropiere.

Rusia construiește o nouă structură neidentificată lângă podul Kerci din peninsula Crimeea, a declarat, joi, la televiziunea națională, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmotro Pletenciuk, notează The Kyiv Independent.

Dosar penal pe numele corespondetului HotNews, Mircea Barbu, deschis de FSB

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat vineri deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC, anunță publicația rusă Interfax.

Viktor Orban a declarat vineri că directorul său politic s-a exprimat ambiguu atunci când a spus că Ungaria nu ar fi luptat pentru a respinge o invazie rusă deoarece a învățat lecția după revolta eșuată din 1956, scriu Telex și Associated Press.

Armata rusă a pierdut 649.170 de soldați de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, în ultima zi, Moscova a pierdut 1.370 de militari.

Numărul persoanelor rănite în regiunea Odesa a crescut la 14, potrivit informațiilor furnizate de oficialii ucraineni.

Atacul rusesc peste noapte cu rachete asupra orașului central Dnipro a avariat și o instalație industrială și a provocat un incendiu, a declarat guvernatorul regional Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, pe Telegram.

Orașul Dnipro a fost atacat în timpul nopții de ruși cu rachete, provocând un incendiu, a declarat guvernatorul regional Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, pe Telegram, potrivit Reuters.

Atacurile asupra regiunii au deteriorat infrastructura, a spus Lysak, adăugând că nu au fost raportate victime.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 24 din 32 de drone în timpul atacului. Una dintre drone a intrat în spațiul aerian românesc, se arată în comunicatul armatei.

Forțele ruse au folosit și o rachetă balistică și două de croazieră în timpul atacului, au adăugat forțele aeriene ucrainene.

România a ridicat avioane de luptă în timpul atacului rusesc

România a ridicat patru avioane de luptă în timpul atacului rusesc de lângă graniță. Măsura a fost luată după ce forțele Moscovei au lansat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor ținte civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării, a informat vineri dimineața MApN.

Trei persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite, inclusiv un copil, în regiunea Odesa într-un atac al dronelor rusești în cursul dimineții, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Ukrainform.

Ruși au vizat Izmailul, cel mai mare port la Dunăre al Ucrainei.

Mai multe clădiri și mașini au fost avariate. Mai multe incendii au izbucnit și au fost stinse rapid.

Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă şi bazată pe respect reciproc cu Rusia, ba chiar să dezvolte cooperarea în domeniile neafectate de sancţiuni, a declarat, la New York, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, relatează MTI, conform News.ro.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis în noaptea de joi spre vineri un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de nord a judeţului Tulcea, după ce structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţa cu România, transmite News.ro.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de joi, ziua 946 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro