Sari direct la conținut

Expert în energie: Aș face o fuziune între Hidroelectrica, Romgaz si Electrica

HotNews.ro
Razvan Nicolescu, Foto: Hotnews
Razvan Nicolescu, Foto: Hotnews

„Aș crea cea mai puternică companie energetică din centrul și sud-estul Europei”, a afirmat Răzvan Nicolescu, expert în energie și președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, comentând ce ar face în cazul intenției E.ON de a ieși de pe piața românească de energie.

„Aș face o fuziune între Hidroelectrica, Romgaz și Electrica și as crea cea mai puternică companie energetica din centrul și sud-estul Europei. Aș pune la conducerea ei numai oameni profesioniști (fără lipitori de afișe de la partide) și le-aș impune o strategie de dezvoltare în AGA ca să domine regiunea, împreună cu ținte clare de profitabilitate”, a scris Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook.

Hidroelectrica și Romgaz sunt companii cu capital majoritar de stat, iar Electrica este privată, însă cel mai mare acționar este statul.

O idee asemănătoare a fost exprimată și de economistul Andrei Caramitru, într-un interviu pentru HotNews.ro.

„Aș crea o companie mare de tot care să fie în competiție cu marile companii. Ai Hidroelectrica, care este deținut de stat majoritar, ai Romgaz deținut de stat majoritar și mai ai procent mare în Petrom. Le pui pe astea trei împreună, le dăm și celor de la OMV 10% din grupul comun, o companie care valorează de trei ori mai mult decât grupul OMV. Ar valora 30 miliarde euro pe bursă. Când ai o companie de 30 miliarde euro pe bursă, ai acces la marile bănci din SUA, vorbești de la egal la egal cu marii jucători din Golf sau din alte părți. Se discută cu totul altfel. Poți începe să cumperi companii din jur, din Balcani, adică ai cu ce juca. Acum, totul e spart pe bucățele”, a spus Andrei Caramitru.

Romgaz și Hidroelectrica nu vor să facă achiziții considerate strategice pentru Ungaria

Reamintim că marele grup german E.ON, cu o valoare de piață de 34 miliarde euro, își pregătește exit-ul de pe piața de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale, iar cei cu care a bătut palma sunt ungurii de la MVM, o companie de stat maghiară strâns legată de Moscova, prin afacerile cu Gazprom.

De furnizarea E.On au fost interesate și companiile românești de stat Romgaz și Hidroelectrica. Întrebat de ce nu cumpără Romgaz și Hidroelectrica furnizarea de la E.ON, un oficial guvernamental român a răspuns că au considerat afacerea prea scumpă și nu suficient de rentabilă.

Surse din piață spun că tranzacția este estimată la 200 milioane euro.

Rugat să detalieze de ce nu este scumpă și pentru maghiarii de la MVM, oficialul român a spus că Ungaria consideră aceasta o afacere strategică. Oficialul nu a dorit să explice și de ce nu este o afacere strategică pentru România, limitându-se să spună că poate statul român va respinge, până la urmă, tranzacția.

Există puternice legături comerciale între MVM și rușii de la Gazprom. Ungaria este o țară dependentă de gazele rusești exportate de către Gazprom.

INTERVIURILE HotNews.ro