Sari direct la conținut

Reuniune fără precedent în Coreea de Nord: Kim Jong-Un „a trasat cursul unei acțiuni militare imediate” / Ce se află în spatele deciziei de a detona legăturile terestre cu Sudul

HotNews.ro
Reuniune fără precedent în Coreea de Nord: Kim Jong-Un „a trasat cursul unei acțiuni militare imediate” / Ce se află în spatele deciziei de a detona legăturile terestre cu Sudul
Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord. FOTO: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Detonarea drumurilor și a căilor ferate de la granița dintre Coreea de Nord și cea de Sud sugerează o strategie de „fortificare” a Phenianului, care oglindește abordarea lui Vladimir Putin, spun experții citați de publicația The Korea Herald.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a convocat luni o reuniune fără precedent, asemănătoare unui consiliu de securitate națională, în cadrul căreia a schițat cursul unei „acțiuni militare imediate”, un răspuns la ceea ce regimul său susține că a fost o incursiune sud-coreeană cu drone deasupra Phenianului, a anunțat marți presa de stat citată de AFP.

În paralel, Coreea de Nord a aruncat în aer secțiunile de drum și cale ferată aflate pe teritoriul său în zona fortificatei zone de frontieră cu Sudul, a anunțat marți armata sud-coreeană, o acțiune care amplifică tensiunile în peninsula coreeană.

Reuniunea convocată de Kim a avut loc la patru zile după declarația Ministerului de Externe al Coreei de Nord, care a acuzat Coreea de Sud că a trimis drone în spațiul aerian al Phenianului în trei ocazii – pe 3, 9 și 10 octombrie – pentru a arunca pliante de propagandă împotriva Nordului.

Armata sud-coreeană a adoptat o poziție de ambiguitate strategică, fără să confirme sau să nege acuzațiile.

„După ce a ascultat un raport privind activitatea relevantă desfășurată de Statul Major General și pregătirea de luptă a marilor unități combinate, el (Kim) a stabilit direcția acțiunii militare imediate și a indicat sarcinile importante care trebuie îndeplinite în funcționarea descurajării războiului și în exercitarea dreptului la autoapărare pentru protejarea suveranității, securității și intereselor naționale”, a relatat presa de stat nord-coreeană într-un comunicat în limba engleză.

Relatarea detaliază de asemenea măsurile pregătite de fiecare oficial care a luat parte la reuniune, măsuri ce vizează pregătirea Coreei de Nord pentru un eventual conflict.

Reuniune fără precedent

Ministerul Unificării de la Seul a confirmat marți că „reuniunea consultativă privind apărarea și securitatea națională” a fost prima care a avut loc în acest format, scrie publicația sud-coreeană de limbă engleză The Korea Herald.

„Deși Comisia militară centrală servește de obicei drept principalul organism decizional, Coreea de Nord a convocat o reuniune într-un format nou, fără a dezvălui niciun detaliu”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Unificării, sub rezerva anonimatului, în timpul unei ședințe de informare cu ușile închise.

„Prin urmare, cred că este important să nu judecăm intențiile Coreei de Nord și să continuăm să observăm îndeaproape situația”, a spus oficialul.

Răspunsul Coreei de Nord

Ce urmează este deocamdată neclar.

„Rămâne de văzut dacă Coreea de Nord va riposta prin infiltrarea de drone în Sud sau își va limita acțiunile la un răspuns ferm în cazul în care dronele sud-coreene vor intra din nou în spațiul său aerian”, a declarat pentru The Korean Herald Cheong Seong-chang, director al Centrului pentru Strategia Peninsulei Coreene din cadrul Institutului Sejong din Seul.

Cheong a adăugat că reuniunea a abordat, de asemenea, planurile de modernizare a tehnologiei militare și performanța producției de armament.

„Având în vedere aceste evoluții, este probabil ca Coreea de Nord să își intensifice eforturile de modernizare a dronelor sale și să își consolideze capacitățile de interceptare a dronelor”, a spus el.

Mesajul surorii lui Kim

Reuniunea convocată de Kim a fost urmată de o avalanșă de declarații – inclusiv trei din partea surorii sale, Kim Yo-jong, și două din partea unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Într-o intervenție de luni seară, Kim Yo-jong a reiterat: „Știm în mod clar că responsabilii militari ai Coreei de Sud sunt principalii vinovați pentru cazul infiltrării dronelor în Phenian”.

„Dacă suveranitatea unui stat înarmat nuclear este încălcată de corcituri îmblânzite de yankei, stăpânul acestor câini trebuie să fie tras la răspundere”, a avertizat ea.

Hong Min, cercetător principal la Institutul Coreean pentru Unificare Națională, a observat că recenta avalanșă de declarații ale lui Kim Yo-jong ar putea urma modelul aplicat deja în iunie 2020.

Atunci, tensiunile au început cu lansarea de către Sud a unor pliante anti-Coreea de Nord de-a lungul frontierei intercoreene, urmată de declarațiile înflăcărate ale lui Kim Yo-jong, o reuniune preliminară a Comisiei Militare Centrale și un avertisment de acțiune militară, totul culminând în cele din urmă cu demolarea biroului de legătură intercoreean.

„Coreea de Nord tinde să emită declarații agitate, să amenințe cu acțiuni militare determinate de emoții și să recurgă la răspunsuri de tip terapie de șoc în chestiuni care implică regimul sau liderul său”, a declarat Hong luni seara.

„Fortificare”

La doar câteva ore după ce Kim a convocat reuniunea, armata sud-coreeană a raportat explozii de-a lungul liniilor Gyeongui și Donghae – cele care au vizat drumurile de legătură dintre cele două Corei.

Hyun Seung-soo, vicepreședinte al Institutului Coreean pentru Unificare Națională, a declarat că Kim Jong-un se aliniază îndeaproape strategiilor globale și naționale ale lui Vladimir Putin, modelând efectiv abordarea Coreei de Nord după manualul Rusiei.

Strategia lui Kim pune accentul pe separarea fizică de Coreea de Sud și pe „fortificarea” frontierelor Coreei de Nord, a spus acesta.

„Eforturile Coreei de Nord de a rupe legăturile cu Coreea de Sud și de a-și fortifica granițele sunt strâns legate de strategia globală a lui Putin”, a declarat Hyun marți pentru The Korea Herald.

Hyun a explicat că un termen frecvent folosit în discursul recent al Rusiei este „fortificare”, care se aliniază cu obiectivul lui Putin de a transforma Rusia într-o fortăreață în confruntarea sa cu civilizația occidentală, consolidându-i rolul de actor-cheie pe scena globală.

„Coreea de Nord pare să adopte abordarea mai agresivă a Rusiei – folosind uneori amenințări nucleare și promovând instabilitatea globală pentru a atinge obiective strategice. Această strategie permite Coreei de Nord să confrunte SUA și Occidentul, protejând în același timp supraviețuirea regimului Kim Jong-un. Ca urmare, relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia s-au aprofundat până la nivelul unei alianțe militare”, a declarat Hyun.

INTERVIURILE HotNews.ro