Sari direct la conținut

Chișinăului i-a fost frică să deschidă mai multe secții de votare în Rusia, sugerează Maria Zaharova. „Rezultatele sunt dezamăgitoare”

HotNews.ro
Chișinăului i-a fost frică să deschidă mai multe secții de votare în Rusia, sugerează Maria Zaharova. „Rezultatele sunt dezamăgitoare”
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, participă la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg 2024, pe 7 iunie 2024. Sursa foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Moscova a respins luni încă o dată, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE desfăşurate duminică, scrie agenția spaniolă de presă EFE.

„Au acuzat fără dovezi ţara noastră că se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi că încearcă să influenţeze exprimarea voinţei cetăţenilor săi (…), în timp ce Occidentul s-a amestecat deschis în acest proces electoral”, a afirmat Maria Zaharova, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a mai denunţat faptul că „politicienii din ţările membre UE au făcut propagandă deschisă în sprijinul actualului guvern moldovenesc şi al aşa-zisului său proiect european în timpul multiplelor lor vizite la Chişinău”.

Zaharova evidenţiat, de asemenea, faptul că „punctul culminant al campaniei antiruse de amploare declanşată de Chişinău a fost decizia de a deschide în Rusia – unde locuiesc între 300.000 şi 500.000 de cetăţeni moldoveni – doar două secţii de votare, în timp ce în SUA şi Europa Occidentală au fost autorizate aproximativ 200”.

„Pe baza numărului de voturi în această etapă putem concluziona că rezultatele votării au fost dezamăgitoare pentru guvernul moldovean şi susţinătorii săi occidentali”, a mai spus Maria Zaharova, referindu-se la marja redusă cu care a câştigat votul favorabil aderării la UE.

În acest context, ea a subliniat că „proiectul de integrare în UE nu a primit un sprijin fără echivoc”.

„Majoritatea cetăţenilor care locuiesc în această republică l-au respins. Uşorul avantaj a fost obţinut datorită unei mobilizări intense a alegătorilor rezidenţi în Europa Occidentală şi America de Nord şi a unei limitări fără precedent a posibilităţii de a vota în Rusia”, a mai susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Acelaşi lucru s-a întâmplat, a punctat Zaharova, cu voturile în favoarea preşedintei proeuropene Maia Sandu, ieşită pe primul loc după primul tur al scrutinului prezidenţial.

Cu toate acestea, Zaharova a indicat că Rusia „respectă alegerea făcută de moldoveni şi pledează pentru păstrarea şi dezvoltarea relaţiilor cu poporul prieten al Moldovei”.

Rezultatele la alegerile din Republica Moldova au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene, a declarat anterior în cursul zilei de luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Indicatorii pe care îi vedem astăzi, pe care îi monitorizăm, dinamica schimbărilor lor, desigur, ridică o mulțime de întrebări”, a spus Dmitri Peskov, într-o conversație avută luni cu presa, răspunzând unei întrebări din partea agenției de stat TASS. Peskov a descris campania electorală din Moldova ca fiind „lipsită de libertate” și a acuzat că opoziției i-a fost refuzată posibilitatea de a face campanie și a fost supusă represiunii.

Atât reprezentanţi ai guvernului de la Chişinău, cât şi observatori din cadrul OSCE, au denunţat „ingerinţa masivă, fără precedent, a Rusiei, în special prin cumpărare de voturi, atacuri hibride şi dezinformare”.

Tot luni, Comisia Europeană a denunţat un „amestec fără precedent al Rusiei” în referendumul şi alegerile din Republica Moldova.

„Acest vot a avut loc în condiții de ingerință și intimidare fără precedent din partea Rusiei și a interpușilor săi, cu scopul de a destabiliza procesele democratice din Republica Moldova”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, într-o primă reacţie la rezultatele referendumului desfăşurat în Republica Moldova, că această țară a demonstrat că doreşte un „viitor european”.

Iar Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a transmis, salutând organizarea „la înalte standarde democratice” a votului de duminică din țara vecină, că România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în „împlinirea destinului său european”, precum şi pentru „consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse”.

Duminică seară, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului după scorul strâns la referendumul pentru aderarea la UE, pe care l-a numit „un atac fără precedent asupra democrației”.

Peste 750.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în favoarea aderării ţării la Uniunea Europeană la referendumul pentru modificarea Constituţiei, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după finalizarea numărării voturilor din cele 2.219 secţii.

Conform CEC, la referendum au participat 1.488.874 alegători, dintre care 751.235, respectiv 50,46%, au răspuns cu „Da” la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În acelaşi timp, 737.639 de cetăţeni moldoveni, reprezentând 49,54%, au votat împotriva aderării ţării la blocul comunitar.

INTERVIURILE HotNews.ro