Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 978: Atac cu drone la fabrici de alcool rusești din Voronej / Soldați nord-coreeni sunt trimiși în prima linie din Kursk, afirmă ucrainenii / Rușii ar fi avut pierderi foarte mari ieri

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 978: Atac cu drone la fabrici de alcool rusești din Voronej / Soldați nord-coreeni sunt trimiși în prima linie din Kursk, afirmă ucrainenii /  Rușii ar fi avut pierderi foarte mari ieri
Soldat ucrainean lansând o dronă Mavic în zona Kramatorsk, Credit line. Foto: Andre Luis Alves / AFP / Profimedia

Drone ucrainene au atacat fabrici de etanol din regiunea Voronej din sudul Rusiei, au anunțat canale rusești de Telegram, iar guvernatorul regional a spus că două persoane au fost rănite, a fost un provocat un incendiu și două firme industriale au suferit pagube. Guvernatorul Alexander Gusev a afirmat că aproximativ 10 drone ucrainene au fost distruse sau interceptate deasupra regiunii sale duminică noapte, însă Ministerul rus al Apărării a transmis că o singură dronă ucraineană a fost distrusă deasupra regiunii Voronej, dintr-un total de 21 doborâte peste teritoriul său în cursul nopții, potrivit Reuters.

Evenimentele de luni, ziua 978 a războiului din Ucraina, LIVE:

Rusia a revendicat luni capturarea unui nou sat în estul Ucrainei, aflat la sud-est de orașul Pokrovsk, un centru logistic cheie pentru armata ucraineană, de care se apropie forțele ruse.

„Unități ale grupării de trupe „Centru” (…) au eliberat localitatea Tsoukouryné” din regiunea Donețk, a afirmat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic, potrivit AFP.

Rusia a lansat de duminică seară și până luni dimineață 100 de drone Shahed și de alte tipuri, au anunțat forțele aeriene ucrainene.

Potrivit unui mesaj postat de acestea pe Telegram, până luni, ora 10:30, a fost confirmată doborârea a 66 de drone rusești în 13 regiuni ucrainene, 24 au dispărut de pe radar și 4 au zburat spre Belarus sau înapoi în Rusia.

„Din păcate, au existat mai multe drone care au lovit infrastructura civilă din Ucraina”, a mai transmis sursa citată.

Presa de stat rusă a scris luni că forțele Moscovei au reușit să extragă din estul Ucrainei un cetățean american care le-a ajutat în secret să găsească ținte din Ucraina timp de cel puțin doi ani, transmite Reuters.

Mass-media de stat a publicat o fotografie a presupusului american în haine civile, cu un grup de forțe speciale rusești în uniforme de luptă. Fața sa a fost blurată în fotografie.

Forțele Moscovei din regiunea Donețk din estul Ucrainei l-au prezentat pe american drept „Kenneth M.” și au afirmat că trupele speciale și unitățile armatei ruse l-au scos pe acesta din estul Ucrainei după ce a furnizat Rusiei „informații valoroase” timp de doi ani.

Presa rusă a afirmat că acesta a dat informații care au permis armatei ruse să „execute lovituri de precizie împotriva inamicului”.

Economia rusă este supusă unor presiuni tot mai mari

SUA și UE solicită o anchetă privind neregulile de la alegerile din Georgia: „Încurajăm liderii politici să respecte statul de drept”.

Rezultatele reprezintă o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au considerat alegerile de sâmbătă drept o decizie între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia și o opoziție care vizează integrarea rapidă cu Europa.

SUA şi Coreea de Sud preconizează pentru săptămâna aceasta o întâlnire la nivelul miniştrilor de externe şi ai apărării la Washington, pe fondul creşterii tensiunilor generate de informaţiile privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia, care de aproape trei ani duce un război în Ucraina, potrivit dpa.

La aceste discuţii, anunţate pentru joi, vor participa de partea americană secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării, Lloyd Austin, iar de partea sud-coreeană, şeful diplomaţiei, Cho Tae Yul, şi ministrul apărării, Kim Yong Hyun, conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA. (Agerpres)

Economia Rusiei merge spre un „punct de ardere”, iar Vladimir Putin va fi nevoit să ia decizii majore, arată o analiză ISW.

Economia și efortul de război al Rusiei sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari, ceea ce va pune din ce în ce mai mult la încercare capacitatea președintelui Vladimir Putin de a continua pe termen lung acest război, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Rușii ar fi avut pierderi foarte mari ieri

Armata ucraineană afirmă că forțele ruse au avut pierderi foarte mari ieri: 1680 soldați, 7 tancuri, 40 alte blindate de luptă, 51 tunuri, 100 diferite vehicule și 14 echipamente speciale.

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Ucraina va avea loc miercuri, a anunțat misiunea permanentă a Elveției, care prezidează Consiliul de Securitate în luna octombrie, potrivit TASS.

„O reuniune privind menținerea păcii și securității în Ucraina va avea loc pe 30 octombrie. Aceasta a fost solicitată de Ucraina cu sprijinul Statelor Unite, Franței, Marii Britanii, Japoniei, Republicii Coreea, Sloveniei și Maltei”, a subliniat misiunea diplomatică.

Pentru 31 octombrie, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, misiunea rusă a solicitat „o reuniune privind livrările de arme occidentale către Ucraina și consecințele acestora pentru perspectivele unei soluții pașnice la criza ucraineană”.

Atac cu drone la fabrici de alcool rusești din Voronej

Explozii au fost auzite în apropierea unei fabrici de băuturi spirtoase din satul Krasnoye din districtul Novokhopersky, a transmis canalul de știri Baza de pe Telegram, care este apropiat de serviciile de securitate din Rusia, precum și alte conturi de pe aplicația de mesagerie.

Canalul de știri de ultimă oră SHOT a anunțat că un incendiu a izbucnit și la o distilerie din satul Anna din Anninsky. Clipuri de pe rețelele de socializare au arătat un foc de proporții la o clădire, notează Reuters.

Soldații nord-coreeni sunt trimiși acum în prima linie din Kursk pentru contraofensiva rusă, susține spionajul militar ucrainean.

Rusia transportă în prezent soldați nord-coreeni către linia frontului cu ajutorul unor camioane cu numere de înmatriculare civile, a anunțat duminică agenția ucraineană de informații militare.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de duminică, ziua 977 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro