Sari direct la conținut

Moscova denunță o discriminare a vorbitorilor de rusă din Republica Moldova: „Coincide aproape complet cu ce am observat în Ucraina”

HotNews.ro
Chisinău, Republica Moldova, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Chisinău, Republica Moldova, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Ministerul de Externe de la Moscova a publicat vineri raportul său pe 2024 despre încălcările drepturilor cetățenilor ruși și ale compatrioților în țările străine, iar cu privire la situația din Republica Moldova, MAE rus acuză că autoritățile din această țară „alunecă rapid spre sprijinirea ideologiei neonazismului și a discriminării rasiale”.

„La indicația curatorilor occidentali, Chișinăul oficial copiază în politica sa acțiunile regimurilor naționaliste din Ucraina și țările baltice, bazate pe rusofobie. Ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova coincide aproape complet cu procesele observate în Ucraina. Regimul Sandu, „pe drumul spre integrarea europeană”, încearcă prin metode totalitare să „anuleze” (…) orice manifestare a culturii minorităților naționale”, se afirmă în raportul Ministerului rus de Externe .

Potrivit documentului, „după începerea operațiunii militare speciale a Rusiei pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei și protejarea populației civile din Donbas, în Moldova au fost constatate schimbări în rău pentru cetățenii ruși și pentru locuitorii vorbitori de limbă rusă”.

„Este evidentă tendința de a diminua artificial importanța limbii ruse”, susține Moscova

„Populația vorbitoare de limbă rusă din țară continuă să se confrunte cu discriminare (…). Compatrioții ruși întâmpină frecvent dificultăți în asigurarea garantării drepturilor lor privind accesul la serviciul public, alegerea limbii de educație și instruire, precum și obținerea liberă de informații în limba maternă”, susține MAE rus.

Pentru Moscova, „o îngrijorare deosebită provoacă acțiunile autorităților de revizuire a legislației lingvistice și reducerea utilizării limbii ruse, precum și limitarea difuzării în limba rusă”.

„Este evidentă tendința autorităților moldovenești de a diminua artificial importanța limbii ruse și a comunității vorbitoare de limbă rusă, în favoarea sporirii semnificației comunității ucrainene, pe care autoritățile moldovenești o numesc cea mai mare minoritate națională din țară”, mai acuză MAE rus.

„Pasagerii cu pașapoarte rusești sunt minuțios verificați”, acuză MAE rus

Raportul întocmit de Moscova susține totodată că sunt frecvente cazurile în care funcționarii publici din Republica Moldova refuză să comunice în limba rusă, iar conflictele cotidiene pe fond lingvistic sunt de asemenea prezente.

  • „Rezidenții ruși din Moldova se confruntă cu cel mai înalt nivel de discriminare pe piața muncii, în timp ce găgăuzii resimt cel mai puternic discriminarea în domeniul sănătății.
  • Continuă practica interzicerii accesului în Moldova pentru cetățenii Federației Ruse și compatrioții acestora.
  • Se înregistrează cazuri de reținere pe aeroportul din Chișinău a cetățenilor ruși care locuiesc permanent în Transnistria.
  • În mod regulat, sunt documentate verificări minuțioase ale pasagerilor cu pașapoarte rusești pe aeroportul din Chișinău. Aproape fiecare cursă aeriană înregistrează deportarea câtorva pasageri ruși”.

Potrivit MAE rus, „atitudinea rusofobă a regimului Sandu a avut un impact negativ asupra posibilității cetățenilor ruși de pe ambele maluri ale Nistrului, unde peste 220.000 de locuitori dețin pașapoarte rusești, de a-și exercita dreptul de participare la procesul electoral (inclusiv la alegerile pentru Președintele Federației Ruse)”.

Mai mult, susține ministerul de la Moscova, „autoritățile moldovenești urmează un parcurs de eliminare a oricăror forme de disidență în țară, prin metode de cenzură totalitară, curățând spațiul informațional național de punctele de vedere alternative”. Astfel, „în total, până în octombrie 2024, au fost blocate peste 60 de resurse informaționale rusești și de limbă rusă, inclusiv site-urile celor mai mari instituții mass-media și agenții de știri rusești”.

INTERVIURILE HotNews.ro